Home / HÍR / Politika helyett matematikai modell = kiszámíthatóság

Politika helyett matematikai modell = kiszámíthatóság

A klímaváltozás, a vízszennyezés, a népességszaporodás és a munkához való jog biztosítása is kihat a fenntartható fejlődésre, amely kiszámítható és megfelelő döntésekkel irányítható – hangzott el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) kutatóközpontja első nemzetközi szimpóziumán Rómában kedden, amelyen a Vatikán is képviseltette magát.

A globális fejlődésről rendezett szimpóziumot megnyitó Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora az MTI-nek elmondta, lassan már ötven éve napirenden szerepel a fenntartható fejlődés kérdése, de válaszok és döntések helyett a “helyzet egyre romlik, pedig a következő generációk, az emberi társadalom életminősége” forog kockán.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen működő húszfős, az amerikai Heriberto Cabezas professzor vezette, 2015-ben létesített Folyamatelemző Mérnöki és Fenntarthatósági Központ (CPSES) a nemzetközi fenntarthatósági kutatás élére emelkedett – mondta. Együttműködik amerikai, cseh, lengyel, indiai, szingapúri, koreai és ausztráliai kutatócsoportokkal. Szuromi Szabolcs Anzelm megjegyezte, a PKKE-CPSES a világ első számú fenntarthatósági központja lett, megelőzve az ezt a címet korábban birtokló amerikai Yale Egyetemet is.

Szuromi Szabolcs Anzelm hangsúlyozta, a CPSES kutatásainak újdonságát az adja, hogy

az eddigi politikai vagy szociológiai tanulmányok helyett a PPKE kutatói természettudósok, és matematikai modellt alkalmaznak.

A Friedler Ferenc professzor kidolgozta matematikai modellel a fenntartható fejlődés alakulása kiszámíthatóvá válik – mondta.

A magyar egyetem kutatócsoportja ezen kívül a fenntartható fejlődésre vonatkozó következtetéseit az egyház erkölcsi tanítása alapján fogalmazza meg.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A KKM bekérette a spanyol nagykövetet, Szijjártó beszólt az ENSZ-nek

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló …