Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. Pár napra rá a Pécsi STOP közölt egy anyagot, amely a címben szereplő állítást járta körbe.

A portál olyan értesülés jutott a tudomására, miszerint egy furcsa céggel van szerződése a POSZF-nak, amelynek a vezetősége érdekes mód tulajdonosként jelenik meg ebben a cégben. Az Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft-t 2017 áprilisában alapították fő tevékenységi köre előadó-művészet, de ezen kívül PR, kommunikáció; reklámügynöki tevékenység, utazásközvetítés; egyéb foglalás; összetett adminisztratív szolgáltatás; konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése is a tevékenységi körei közt van. A cég ügyvezetője Szűcs Gábor. Rajta kívül a  Magyar Attila és Szabó László is megtalálható a tulajdonosok közt. A negyedik tulajdonos egy bizonyos Kővári Andrásné, akinek egy másik cégében Kővári Zsuzsanna az ügyvezető.

Csak nem ugyanazok a nevek…?

A tisztújító taggyűlésen a tulajdonosok képviseletében jelen volt Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára és Vincze Balázs Attila, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A döntés értelmében Magyar Attila, a POSZT-ot működtető POSZF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Kővári Zsuzsanna produkciós igazgatóval és Szűcs Gábor fesztiváligazgatóval 2021. december 31-ig folytathatja a 2016-ban megkezdett munkát. A tulajdonosok a Szakmai Tanácsadó Testület korábbi elnökét és tagjait további három évre kérték fel a szakmai a munka folytatására. A Felügyelő Bizottság tagjai 2018. december 7-től: Kárpáti Péter gazdasági szakembert, Turi Ákos jogászt és Vidákovics Szláven színművész. A Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) működtető POSZF Kft. tulajdonosa a kétharmados többségű Pécs városa mellett az egyharmados részen egyenlő arányban osztozó Magyar Színházi Társaság és Magyar Teátrumi Társaság.

A lap számnára a POSZF nem hogy nem adott ki semmit, de válaszra sem méltatta lapunkat. Emiatt július végén a Pécsi STOP a Transparency International Magyarországhoz fordult segítségért. A Transparency is közérdekű adatigénylést nyújtott be a színházi találkozót szervező POSZF-hoz, a 2016. január elsejétől keletkezett összes szerződést kikérték. A cég azt közölte, hogy kiadja a kért kontraktusokat, ám ez

330 ezer forintjába kerül az adatigénylőnek.

A Transparency ezért szűkítéshez folyamodott, és csupán az Aktor és a POSZF között létrejött szerződéseket kérte ki a POSZF-tól – melyeket aztán meg is kapott. A forrásoldalon egy meglehetően részletes leírás olvasható erről az együttműködésről, nem szeretnénk elvenni a komoly munkáért járó  dicsőséget tőlük. Két dolgot említenénk meg:

  1. Tavaly az Aktornál az Opten céginformációs rendszer adatai szerint az értékesítés nettó árbevétele 39,048 millió forint volt. Az adózott eredményük 3,405 millió forint volt (viszont akadt egy 1,09 millió forintos rövid lejáratú kötelezettségük is).
  2. Az Aktorban a statisztikai adatok szerint egy, azaz 1 fő dolgozott 2017-ben.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője a Pécsi STOP-nak úgy fogalmazott, erősen aggályos az, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át.

 

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …