Home / KIEMELÉS TŐLÜNK / Rezeda világa: Böllérbáj

Rezeda világa: Böllérbáj

Nagyon hideg volt, még sötét, amikor Pistike a másik oldalára fordult, a Jézuskáról meg a halkan szálló angyalokról álmodott, és édes nyál csordult a párnájára a kiesett cumi mellé. A templom harangja hatot ütött, amikor anyuka – csak így nevezte a gyerek – bemotozott a szobába, és költögetni kezdte.

– Pistike. Pistike, kicsi fiam, ébredjé’! – A gyerek fordult egyet, de nem tért magához, éppen az óvó néniről, meg a Zsülikéről alakultak képek a fejében. Zsülike nagyon aranyos volt, vele szokott játszani, de a többiek csúfolták emiatt.

– Ébredjé’ má’ gyerek! – Rázogatta az anyja határozottabban, ami szavakhoz az udvarról fölnőttes hangok, káromkodás meg röhögés társultak, a gyerek fölült, Zsülike meg huss, elveszett a ködben. Hülyén nézett ki Pistike magunk közt szólván, azt sem tudta, hol van, a haja elfeküdve, szemei csipásak, az anyja meg, hogy fölébressze fölnőtt módon, kis vizet locsolt az arcába, meggereblézte az üstökét, és fölöltöztette.

Kis melegítőt adott rá, kéket, takarost, kis atlétát, kis pulóvert, kis sapkát, kicsi ingecskét meg köténykét, kis bekecset, apró gumicsizmácskát, hogy az apjára hajazzon. Olyan is volt, bamba, mint rendesen. Anyuka majdnem beletöltötte az önindító kisüstit, a nagyi szólt rá, hogy: – Jolán, micsinász? – miközben a hurkába való hagymát pucolta.

Jolán-anyuka magához tért a delírből, Pistike még nem igazán, amikor kiterelte a fiacskáját az udvarra, ahol máma férfit faragnak belőle. Ott volt a rokonság, a Jenő sógor, a Laci koma, a Jancsi meg a Béla. Pistike látta az ismerős bácsikat, a vereslő orrukat, hallotta a hangjukat, de semmit nem értett. A nagyok röhögve beszabadultak az ólba, és hátsó lábainál fogva vonszolták ki Dezsőkét, a disznót, aki a vesztőhely felé haladva nem röfögcsélt kedvesen, hanem visított halálra válva, tényleg, mint a vett malac.

Az egész udvart, de az egész falut is betöltötte az életért való könyörgése, de kegyelem nem volt, kiterítették Pistike előtt, aki bambán állt ott, kezében egy marha nagy késsel, ami nem tudható, hogyan került hozzá. Az apja, akinek már malacszeme volt a házi főzésűtől, Dezsőke torkára mutatott, egy pontra, és a fiára szólt.

– Ide szúrjad! – Dezsőke szemei olyanok voltak, mint a Zsülikéé.

– Szúrjad má’ kölök! – Mondta az apja, és hogy a nadrágszíjat elkerülje, Pistike bökött, de nem jól, csak karcolta a bőrt.

– Döfd bele! – Harsogta már az összes svájcisapkás, Dezsőke hangja éteri magasságokba emelkedett, Pistike pedig teljes súlyával a késre nehezedve hatolt be a malac torkába, érezte a hús ernyedtségét, a rángásokat, a halált.

– Forgasd meg! – Üvöltötte az apja, s amint ezt megtette, Dezsőke torkából vérgejzír tört elő, beterítette Pistike kis melegítőjét, a kéket, takarost, kis atlétáját, kis pulóverét, kis sapkáját, kicsi ingecskéjét meg köténykéjét, kis bekecsét, de még az apró gumicsizmácskáját is, és tényleg olyan lett, mit az apja, annyira jómagyarember.

Dezsőke elhallgatott, vére patakzott a vájlingba, aprókat rúgott csupán, amikor Jenő sógor így vigasztalta a gyereket: – Most sír a legjobban. – Aztán mindennek vége lett, a férfiak pálinkát kaptak, Pistike állt ott, késéről folydogált a vér, eszébe jutott Zsülike megint, és megkérdezte: – Nézhetem a Nickelodeont? – Az apja így felelt: – Nem való az a sok marhaság neked. – Ezt válaszolta böfögve, mert visszaköszönt a házi főzésű.

(Állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrég az egyik közösségi oldalon közzétett videó miatt, amelyen egy óvodáskorú gyermek – felnőttek biztatására – leszúrt egy malacot Sellyén – erősítette meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-nek. A Pécsi Újság.hu vasárnap délután megjelent cikkében azt írta: a szilveszter napján készült, azóta a közösségi oldalról eltávolított felvételen az látszott, hogy egy óvodáskorú gyermek leszúr egy visító malacot, amire felnőttek biztatták. A cikk szerint állatvédők tettek feljelentést az ügyben, mert az állatnak indokolatlanul okoztak szenvedést, mivel nem kábították el leölése előtt. A BMRFK az MTI érdeklődésére közölte: a január 4-én tett feljelentés nyomán eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen. Az eset körülményeit vizsgálja a Siklósi Rendőrkapitányság, ezért a hatóság a nyomozás érdekeire való tekintettel további részleteket nem közölt.)

Szerző: Rezeda
Forrás: Rezeda világa

Olvasta már?

Ehess, ihass, meg a többi

A sor végén, mint azt J. A. valahai csudálatos költő, ellenben élhetetlen fráter elbeszéléséből tudjuk, …