Home / KIEMELÉS TŐLÜNK / Rezeda világa: Vers született – Leépülések kora jött el

Rezeda világa: Vers született – Leépülések kora jött el

Az égi hatalmak megengedő hangulatban voltak, vagy tajtrészegek, ezt már soha nem tudjuk meg. Mindenesetre Sándor Kinga honleányunkat abban a kegyben részesítették, hogy reá küldték az ihletet, amely arra késztette, hogy Orbán Viktor születése napjára megalkossa, mintegy kitossza magából a „Vezesd nemzeted” című alkotást, amely napokon belül írásbeli érettségi tárgya lesz, vagy szavalat ballagásokon.

versA legfennköltebb esetben még óvodai ünnepélyeken is hangsúlyos szerepet kaphat, ha jól odafigyelünk. Mindezek ellenére, vagy éppen ezért eltekintünk attól, hogy citáljunk belőle, mivel óvjuk nemzetünk lelki egészségét, éppen ez okból nem idézgetjük furcsa hajnalokon a „Nemzeti összetartozás dalát” sem. Van bennünk ugyanis jóérzés, és a két alkotás nívója közt szoros összefüggést vélünk fölfedezni, ami ráismerés szomorúsággal tölti el a mi szívünket. Egy dolog azonban egészen bizonyos, a Parnasszus kurva messze van innen.

Akit érdekel az alkotás, egy tanács: a neten minden megtalálható. Viszont egynéhány dolog nem hagyja nyugodni az embert. Ezek közül az első, hogy megrendelésre született-é a nagy mű, vagy csak úgy magától? Egyik sem jobb a másiknál, mert mért lennénk boldogabbak attól, ha valaki önerőből hülye, mint, hogyha utasításra. A végeredmény ugyanaz, a magyar köznép szelleme annyira le lett lakva, hogy ilyen elképesztő teljesítményekre képes, mint ez a szöveg is. Ha rendeletre íródott, az megint nem komilfó.

Tállai elvtárs – emlékeim szerint – festményt rendelt be, és az is elkészült. Mint ahogyan ez is, és ami még nagyobb gond, a népeknek tetszik, és nagyon. Egy túlművelt bokszoló azt rittyentette hozzá kommentben, hogy ez már Szózat. Hogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz, az fidesz-olvasatban nem nagy baj. A jódógos-jómunkás kisembernek elég, ha kalapálni tud, maximum ganajozni. Az irodalom ez lesz neki, a zene a Nóta Tévé, a színház az nem érdekes, jó helyette a futball és a szotyola. Itt tartunk épp, viszont nem kéne Orbán szintjére jutnunk, amíg nem kötelező. Tessék választani!

Szerző: Rezeda
Forrás: Rezeda világa

Olvasta már?

Rezeda: A trójai faló

Tényleg, szó szerint egészen köldökig leesett állal ül az ember a telekép előtt, és guvadt …