Home / HÍR / Robert Fico nem indul a 2019-es szlovákiai elnökválasztáson

Robert Fico nem indul a 2019-es szlovákiai elnökválasztáson

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken bejelentette: nem indul a 2019-es elnökválasztáson.

A pozsonyi törvényhozás épületében tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta: pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a modern Szlovákia történetének legsikeresebb politikai projektje, s mint ilyen, legitim ambíciója, hogy megnyerje a következő (2020-ban esedékes) parlamenti választásokat, és amennyiben lehetséges, kormányt is alakítson. Arra az újságírói felvetésre, miszerint korábban egyszer úgy nyilatkozott, hogy 2014-ben már nem lesz jelen a politikában, Fico azt válaszolta: addig marad a politikában, amíg szolgálataira a nyilvánosság részéről igény lesz.

A most bejelentett döntés nem értékelhető különösebb meglepetésként, inkább az időzítése hordozhat bizonyos üzenetet. A bejelentésre ugyanis a kormányfő egy nappal pártja országos kongresszusa előtt, illetve egy nappal a párt alelnökének, Marek Madaricnak a párt vezetéséből való távozása után kerített sort, olyan időszakban, amikor a jelenlegi államfővel, Andrej Kiskával fennálló viszonya ismét kiéleződni látszik.

A döntés nem meglepő azért sem, mivel helyi megfigyelők szerint a már harmadik kormányát vezető Robert Fico számára meglehetősen nagy politikai kockázatot jelentett volna ismételten megpályázni az államfői posztot, tekintve, hogy az annak megszerzéséért folytatott küzdelmet 2014-ben elveszítette Andrej Kiskával szemben. A nem egészen másfél év múlva esedékes  elnökválasztásnak ugyan még nincsenek jelöltjei, de feltételezhető, hogy a megmérettetésen a jelenlegi államfő, Robert Fico legnagyobb politikai ellenlábasa ismét indulni fog. Korábban annak lehetősége is felmerült, hogy Andrej Kiska egy jövőbeni párt élén a 2020-as parlamenti választásokba is beléphet. Azt viszont, hogy pártalapításra készülne, az államfő, akit tanácsadói révén Soros György által támogatott szervezetekhez is közel állónak tartanak, idén tavasszal cáfolta.

Szerző: Huppa.hu, MTI,
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …