Home / ELLENSZÉK / Sebestyén Eszter: Az ellenzéki torta újra szeleteléséről szólt volna az LMP népszavazási kezdeményezése

Sebestyén Eszter: Az ellenzéki torta újra szeleteléséről szólt volna az LMP népszavazási kezdeményezése

Nem lesz népszavazás a Városliget beépítéséről, legalábbis a VII. kerületi, LMP-s önkormányzati képviselő által beadott kérdésről. A Kúria ugyanis úgy döntött, hogy helyt ad a kérdést ellenző kérelmezőnek. Míg Moldován László önkormányzati képviselő magánszemélyként adta be a kérdést, addig az LMP központban a párt szervezetfejlesztéséért és hálózatépítéséért felelős képviselő igazgatta a népszavazás ügyét.

Moldován kérdése így néz ki: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?”.

A kérdéssel szemben benyújtott felülvizsgálati kérelem az alábbiakat fogalmazza meg:

  • egy jogorvoslati határidőre vonatkozó formai okot
  • a feltett kérdés megtévesztő, mivel zöldfelületnek számít a majdani épületek tetején elhelyezett gyeptégla is
  • a kérdés szembemegy a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás elvével.

Ez eddig csak a jogi csűrcsavarás része, ugyanakkor komoly morális problémákat is felvet a teljes ügy.

Magánszemély mint politikus

Politológusok és politikai elemzők kedvenc – dühöt vagy éppen nevetőgörcsöt kiváltó – kontradikciója az, amikor egy közszereplő arra hivatkozik, hogy magánszemélyként cselekedett. Ha ugyanis ezeket a szerepeket el lehetne választani, szegény Settenkedő (Bakács Tibor) se került volna a Blikk címlapjára, csak azért, mert megéhezett… Éppen ezért nagyon furcsa volt, hogy Moldován László magánszemélyként adta be a kérdést, már csak azért is, mert az népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírások és egyéb személyes adatok adatgazdája ő lett volna. Még különösebb az, hogy míg ő ezt magánszemélyként teszi, addig a pártjában Schmuck Erzsébet felügyelte a népszavazás ügyét. Ha ugynais Moldován magánszemély, akkor az LMP-ben nem kell erre felelős személy, ráadásul Schmuck feladatköre sem arra utal, mintha az ökopártnak valóban a Városliget sorsa lenne a legfontosabb.

Mit keres a szervezetfejlesztő-hálózatépítőnél párton belül a népszavazás?

Schmuck Erzsébet – aki a pártban elvileg a városligeti népszavazásért felelős – azért mondott le a frakcióvezetésről januárban, hogy a párt újjászervezésében és hálózatépítésében legyen irányítószerepe.

Ezekhez a PR-feladatokhoz pedig tökéletesen alkalmas 140-150 ezer olyan ember adata, akik eddig nem az LMP bázisát gyarapították. Így fordulhatott elő, hogy Schmuck személyesen kereste föl a többi ellenzéki párt prominenseit, hogy szálljanak be az aláírásgyűjtésbe. Lelkesedésüket a Kúria letörte, de akkor is látni kell, hogy az embereknek érzelmeik vannak, és nem feltétlenül az ügynek írnak alá. Ezért aztán, ha – teszem azt – egy DK-s vagy MSZP-s pultot látnak, ahol alá lehet írni, akkor a biztos pártválasztó a saját pártjának fog aláírni, nem pedig a Városliget ügyét fogja támogatni. És így kerülnek szépen más párt szavazóinak a jól felhasználható adatai az LMP-hez.

Következésképpen pedig nincs másról szó, mint az ellenzéki torta újra szeleteléséről, mivel az LMP nem új bázist igyekszik teremteni, hanem másoktól akar elvenni. Ami még érthető is lenne a helyzetükben, ha tisztességesen tárgyaltak volna a többi párttal, és nem használták volna föl egyéni céljaik érdekében a Ligetvédő mozgalmat, hiszen 2009 óta a kiábrándult, pártszimpátia nélkülieket ők tudták megszólítani, ami most a nacionalista Momentumra és az avantgárd utcaművészetéről ismert Kutya Pártra marad.

(A szerző a Ligetvédők társalapítója, ezért a Kúria-határozatig csak ligetvédőként nyilvánult meg az ügyben, publicistaként azonban nem.)

 

Szerző: Sebestyén Eszter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Az okokról

Az okokról. Vannak azok bőven, de én csak arról szólok, ami a látókörömbe került. Megszólalt …