Home / ELLENSZÉK / Sebestyén Eszter: Így vágja maga alatt Tóth József a fát

Sebestyén Eszter: Így vágja maga alatt Tóth József a fát

A XIII. kerület szocialista MSZP branddel felruházott polgármestere pont ugyanazt csinálja, mint a kötvény-bizniszben és a Városliget tönkretételében érdekelt Keresztapa alatt lévő maffiacsalád. A pesti kerületben, úgy tűnik, Tóth József, a fogadott politikai család Családfője*. Újra fakivágás. Ezúttal ellenzéki vezetésű kerületben.

  • A zöldpolitika baloldali felfogás. Fölösleges zöld pártokat alapítani, mivel a XXI. századi baloldal zöld. A zöldpolitika nem méregzöld forradalmárságot jelent, hanem társadalompolitikai szemléletet (bővebben lásd. Castells, M.)
  • Tóth József ugyanúgy pusztítja a környezetet, mint a kormánypártok.Interaktív szökőkutat ígér, ehelyett fákat vágat ki, és betont tetet a helyére.
  • A parkon belül van egy játszótér is, a zöld terület utáni első épület egy bölcsi, az utána következő egy ovi. A park főútvonal mellett terül el.

Miért csinálja ugyanazt a nem-baloldali polgármester, mint fideszes barátai?

Elsősorban azért, mert létrehozott egy INGATLANFEJLESZTŐ ÁLLAMI VÁLLALATOT (XIII. kerületi közszolgáltató Zrt.), amelynek élén jó darabig saját fia ült. Ez a Ráhelkés hasonlat a legkevesebb. Másodsorban – és ez az igazán gusztustalan –, azért, mert az Angyal Zöld Plusz programmal fedi el – a marketing szintjén – a Zrt. valódi tevékenységét: a folyamatos betonozást. Hogy is írta Rejtő Jenő? A fedősztori mindig legyen hiteles. Úgy tűnik, Tóthnak ez nem igazán megy. Vagy nincs is rá szüksége. Mert megfelel így is a Keresztapának*, és ebben az országban csak ez a fontos. Miből gondolhatjuk még ezt? Például abból, hogy minden kerületi avatásra és megnyitóra meghívja/felkéri Tarlós Istvánt. Aztán csak eltakarította valahogy, és főként valamiért Lukács György szobrát ez a szemétláda a Szent István parkból. Minden tiszteletem Tordai Bence (Párbeszéd) küzdéséért a szobor megtartásáért, de a 6-fős párt sajnos, ehhez kevés.

És akkor most képzeljünk el egy idealizált helyzetet! A Lukács szoborértösszefog kooperál a helyi MSZP, DK és Párbeszéd. A szobor állna, a kérdezősködő gyerekeknek és külföldieknek el lehetne mondani, ki volt e nagyszerű elme. De ha, az ellenzéki polgármester is egy maffiacsalád Családfője*?!

Tóth József interaktív szökőkutat ígér, és „fejlesztést” (értsd: lebetonozást):

Mit mond az utca embere?

A 70 pluszos néni azt, hogy ő ugyan ellenzéki, és őslakos, de tudja ő nagyon jól, hogy Tóth Jóska is az Orbán-papa kőbányáját táplálja (sic!).

A 60-as férfi odamegy a munkásokhoz, neki magyarázkodnak, hogy ők csak végrehajtók, mire ő: hát, uraim, ezek szerint nem kísérték figyelemmel nürnbergi pereket.

Időközben megjött a betonkeverő is. Mi más? Egy parkba. Na, mit mond a hároméves? Juj, betonkeverő, lefényképezed azt is? Mondom, igen, le, de ez most ide nem jó céllal jött. A miértre elmondom neki a lényeget, amire elkezd kiabálni – 3-4 méterről – a gallyazókkal (akik a fakivágást készítik elő), majd hozzáteszi, ezekhez ne is menjünk közelebb.

Megérkezik a betonkeverő (a háttérben): betonkeverő JPG (csatolva)

A betonkockák már bekészítve: betonkockák JPG (csatolva)

A XXI. századi baloldal zöld

Nincs olyan, hogy zöldpárt, mivel a XXI. századi baloldal zöld. Az a párt pedig, amelyik betonkeverőt küld a parkba és betonkockákat helyez el egy park tetemes felületén, az nem baloldali. A zöld mozgalmak társadalmi szerepéről és az azt segítő információs társadalomról, hosszan értekezik Manuel Castells (2005., 2007.), magyar nyelven lásd, pl. Sebestyén-Gayer (2016.) Kit bővebben érdekel a téma, a „Felhasználtak” alatt találja a forrásokat.

Park, bölcsi, ovi – és ellenzéki beadvány az ál-ellenzéknek

A XIII. kerületi park egy főútvonal mellett húzódik meg, s mint írtam, az első két épület a park mögött egy bölcsi, majd egy ovi. A főútvonalat a parktól és így az intézményektől fák választják el. Ma. Holnap kivágják őket. S ne tévedjünk! A fák nemcsak a légzőszervekre káros szénmonoxidot kötik meg, hanem az idegrendszerre káros zajt is erősen tompítják. Tóth József a maga emeszpéjével több ezer gyerek és jövendőbeli felnőtt idegrendszerét és testi épségét veszélyezteti. (Szerencsére baloldali alapon.)

Keszthelyi Dorka, a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi elnöke (7. választókerület) az alábbiakat fogalmazta meg a nem-szocialista párt színeiben gazdagodó alpolgármesternek.

Feladó: DK Bp 7. választókerület
Címzett: Borszéki Gyula
Másolat: kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu

Tisztelt Alpolgármester úr!
Kedves Gyula!

A tegnapi és a mai napon állampolgári jelzést kaptam a Dráva parkban kialakításra kerülő szökőkút miatt élő, jó állapotú fa kivágása miatt.
A csatolt képek ma délelőtt készültek a helyszínen.
(…)
Őszintén hiszem, hogy a kerület komolyan veszi a zöldfelületek jövőjét, fenntarthatóságát, ezért csak remélni tudom, hogy a tervezés során a fa helyére tervezett szökőkút, tévedés, hiszen a park központi és oldalsó helyén is elegendő hely lett volna a kialakítására. Leginkább a már meglévő kút, vagy térkő burkolaton is.
A térkővel történő borítás – árnyékolás nélkül – ugyancsak aggályos lehet a park hőmérsékleti viszonyait illetően
Tisztelettel várom szíves válaszukat, (…)

Tóth József és bűntársai (pl. Borszéki Gyula) vélhetőleg egy percig sem gondolnak arra, hogy maguk alatt, és nem a gyerekek fölül vágják a fát. Tévednek.

Fotók: Keszthelyi Dorka, Sebestyén Eszter

Felhasználtak:

Castells, Manuel (2005): Az információ kora. Gazdaság, társadalom és kultúra. I. kötet: A hálózati társadalom kialakulása. Budapest: Gondolat.

Castells, Manuel (2007): Az  információ kora. Gazdaság, társadalom és kultúra. III. kötet: Az  évezred vége. Budapest: Gondolat.

*Magyar Bálint (2015): A magyar maffiaállam anatómiája. Budapest: Noran Libro

Sebestyén Eszter & Gayer Zoltán (2016): Az ó- és új nyilvánosság mint önmagába térô ösvény. Viselkedésváltozás és a társadalmi nyilvánosság szerkezetváltozása web 2.0-ás közegben. Médiakutató. XVI. évf. 3–4. szám.

[A szerző a Ligetvédők mozgalom társalapítója, és nem XIII. kerületi lakos.]

Szerző: Sebestyén Eszter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …