Home / ELLENSZÉK / Sebestyén Eszter: Isten kegyelme csak az állami cégekre terjed ki

Sebestyén Eszter: Isten kegyelme csak az állami cégekre terjed ki

Isten kegyelméből 350 millióval drágult a már véget ért vizes vébé.

????????????????????????????????????

A kizárólag állami pénzekből meggazdagodott vállalkozó 1999-től az Ifjúsági és Sportminisztérium munkatársa, innen 2003-ban a Stratégiai és Fejlesztési Főosztály vezetőjeként távozik. 2003-tól a Full-Data Csoport kommunikációs vezetője. 2003-tól a kabinettitkár a Fidesz országgyűlési frakciójánál. 2005-től a Merlin Communications stratégiai igazgatója. 2008-tól a Young & Partners ügyvezetője, vezető tanácsadója, emellett 2009-től a Fipra Hungary vezető kommunikációsa. Kuna Tibor napi betevője a szentíráskoktél, sikereit pedig annak köszönheti, hogy betartja Jézus tanításait.

A vállalkozó, Isten kegyelméből, a környezetpusztító vizes vébé kommunikációjára is szert tett. Ez esetben Isten különösen odafigyelhetett Jézus követőjére, mivel a rendezvény lezárulta után is van mit kommunikálni több százmillióért. Az Isten-kegyeltje lény „kedvéért 350 millióval drágult a másfél hete véget ért vizes vb”.

Kuna saját sikereit (értsd: az állam kifosztása) pedig gyakran azzal magyarázza, hogy mindezt csak Istennek köszönheti. Ateistaként nehéz elképzelni, mit érezhet ilyenkor, aki vallásos, vagy mondjuk, gyakorló hívő, és az ő megrövidítésével éri el Isten-kegyeltje, hogy kifoszthassa az államot.

Ha pedig Kuna igazat mond, akkor Isten szelektál. Így, ezeken az alábbi bevételeken gazdagodott meg a Jézus-követő.

1. Pénzen hízik a holdudvar (Népszava, 2012. március 7.)

„A hét elején kötött nettó 315 millió forintos szerződést a Miniszterelnökség a Young and Partners Kft.-vel. (…)A Young and Partners Kft.-t már százmilliós összegért megbízó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly három, összesen csaknem egymilliárd forint keretösszegű szerződést kötött az I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel – igaz, ezekből alig 300 millió forintot használtak csak fel – derült ki a lapunk kérdésére az NFÜ által küldött tájékoztatásból.”

2. Szijjártó barátja csinálta a paksi propagandát (Index, 2016. január 20.)

„Szijjártó haverja, Kuna Tibor, akiről a kisegyházas tanúságtétele alapján úgy tűnik, hogy Isten a közpénzek megszerzésre választott ki, most még százmillióért végezhette az atomenergia népszerűsítését is. Ezt nem azokból a milliárdokból kapta, amennyit Kuna Tibor cége két közbeszerzést is nyert ugyanazon a naponközpénzt már eddig is megkapott a Teremtő és a kormány kiválasztottja. Hanem már a paksi bővítés keretéből.”

3.  (Átlátszó, 2016. január 18.)

„Mindkét tender hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt 3-3 ajánlattevővel a közbeszerzési törvény 122/A paragrafusára hivatkozva, vagyis azzal az indokkal, hogy a szerződések értéke nem éri el a nettó 25 millió forintos értékhatárt, ezért nem kell nyílt versenyt kiírni.

De ezeken kívül is nyert már közbeszerzést idén a Trinity: január elején jelent meg a hirdetmény, hogy tavaly december 11-én szerződést kötött a céggel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nettó 19,97 millió forint értékben, “MNV Zrt. Elektronikus Aukciós Rendszer bevezetését támogató marketingkommunikációs tevékenységéhez kapcsolódó médiavásárlási feladatok ellátása” tárggyal. Ez a tender is a Kbt. 122/A. § szerinti eljárás volt.”

4. L. Simon és barátai megközelítették a másfél milliárd forintot (Magyar Narancs, 2015. december 21.)

„A Várgondnokság Kft. – miközben L. Simon a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztos is volt –  24,3 millióért bízta meg Kuna Tibor, a Fidesz egykori kabinettitkárának Young and Partners nevű cégét pr- és kommunikációs feladatokkal. A cég gyakran pályázik együtt a Shortcuttal és az  YCP-vel.”

5. Azért indulnak kevesen a kommunikációs közbeszerzéseken, mert ez túl kemény meló (444, 2015. december 10.)

„Kuna szerint azért indulnak kevesen a közbeszerzéseken, mert ez kemény meló, az NKH-pályázat esetében például 1200 tételhez tartozó árazási sémát kellett benyújtani. >>Az nem úgy van, hogy előveszek egy kockás papírt, hogy nyerni szeretnék<< – mondta, és nyilván tudja miről beszél: 2010 és 2014 között az állami munkái 80 százalékát nyerte el úgy, hogy ellenfele sem volt, a nagyobb tenderek kiírásai pedig elég jól passzoltak a Young személyi állományához. „Hol vannak a többiek?” – idézte a lelkészt a Kuna, de aztán inkább elengedte az egyszer már alaposan túltolt vallási vonalat.”

6. 12 milliárdot takarít be jövőre a kommunikációs tenderek nagy varázslója (444, 2015. október 13.)

„A Y&P eleinte tényleg csak kisebb PR-kampányokra és szakmai tanácsadásra szakosodott. Egyszemélyes vállalkozásnak indult; első ismertebb ügyfelei a Cryo-Save őssejt-tároló, majd a Sanofi Aventis gyógyszercég voltak, de már a szocialista időszakban akadt állami megbízása is. „Úgy ajánlották be, hogy egy ügyes fiú, jó ötletei vannak, érdemes vele dolgozni. Nagyobb szerződést nem kaphatott mert fent tudták róla, hogy fideszes, de amit rábíztunk azt megcsinálta, és nem volt rá panasz” – emlékszik vissza Kuna szárnybontogatására egy kormányzati ember a második Gyurcsány-érából. ”

7. Rogán szuperhivatala 25 milliárdot költhet (Nol, 2015. szeptember 30.)

„Közben a Simicskáék helyébe lépő két médiaügynökség között is kiéleződött a feszültség. A kormány és a Szerencsejáték Zrt. nem várt a kampányaival az NKOH-ra, néhány tendert menet közben meghirdettek. A bevándorlóellenes és a reformokkal kapcsolatos kampányt a HG 360, a Szerencsejáték 2,8 milliárdos keretét a Trinity nevű cég nyerte el.

Az utóbbi tulajdonosa, Kuna Tibor, Seszták Miklós nemzetfejlesztési miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter köréhez tartozik. Ugyanakkor Rogán a HG tulajdonosaival áll kapcsolatban, Csetényi Csaba ugyanabban a lakóparkban lakik, mint a jövendő miniszter. A két társaság közötti verseny a 25 milliárdos kereten belül is folytatódik: a Trinity és a HG is az első körös nyertesek közt van. Egy a pályázatra rálátó forrás szerint az államadósság-kezelő tenderén Kunáék álltak győzelemre, de az ÁKK-nak tavasszal fentről jelezték, ne írják alá a szerződést.”

8. Két kormányközeli cég is nyert a 25 milliárdos gigatenderen (Hvg, 2015., augusztus 7.)

„A Young és „testvércége”, a Trinity International Communications a napokban nyerte meg a Szerencsejáték Zrt. médiatenderét. Ennek keretösszege: nettó 2 milliárd 834 millió forint, melynek felhasználására a Szerencsejáték Zrt. semmilyen kötelezettséget vagy garanciát nem vállalt.”

9. Szijjártó Péter barátja duplán nyert a Szerencsejáték Zrt. 2,8 milliárdos tenderén (444, 2015. augusztus 6.)

„A keretösszeg elég brutális: 2,834 milliárd forint. Ez még úgyis elég komoly összeg, ha hozzátesszük, hogy a Szerencsejáték Zrt. nem vállal kizárólagosságot a győztes cégek felé, és azt sem ígéri, hogy a teljes keretösszeg értékében végezteti el a munkát. Viszont némileg indokolatlanná teszi az üzletet, írja a Kreatív, hogy a Szerencsejáték Zrt. elvileg az állami cégek médiaköltéseit felügyelő óriásügynökség, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal alá tartozik, ezért furcsa, hogy miért a Nemzeti Vagyonkezelő adta ki az engedélyt a meghívásos tender kiírására.”

10.  Kik fölözik le az évszázad magyar üzletét? (Origo, 2013. június 19.)

„A Young and Partners az atomerőmű bővítésének népszerűsítésére 42 millióért biztosított reklámfelületet 2011-ben a VOLT fesztiválon, a Balaton Soundon és a Sziget fesztiválon. A Young and Partner eléggé hasít az utóbbi időben: megnégyszerezték a bevételüketsorra nyerik a nem nyilvános pályázatokat, legutóbb 700 milliért vállalták a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai kommunikációjára kiírt közbeszerzést. ”

Aztán Kunának volt még szerződése a MÁV-val is, csinált PR-t a magyar mezőgazdaságnak is, de ért a szennyvíz-bizniszhez is. Satöbbi.

Bővebben, a teljes kép itt rajzolódik ki: http://k-monitor.hu/database/tags/kuna-tibor

Eléggé úgy tűnik, Istene nem jó szelektor, ha úgy kedvel valakit, hogy az, közben másik több adófizetőt foszt ki az államon keresztül.

Szerző: Sebestyén Eszter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …