Home / ELLENSZÉK / Sebestyén Eszter: Nekünk jogaink vannak. Nekik meg 19 millió forintjuk

Sebestyén Eszter: Nekünk jogaink vannak. Nekik meg 19 millió forintjuk

Jelen esetben – ha a hatalom szemszögéből kis összegről is van szó – így foglalható össze a MAFFIAÁLLAM működése egy projekt kapcsán, amely tehénszaros, rozsdabetétes bakanccsal tiporja az alapjogokat. A karhatalom pedig mindehhez asszisztál, mert nem veszik észre sem a tehénszart, sem a rozsdát, majd amikor szólsz nekik erről, megjegyzik, ők itt sincsenek.

Tizedikén 10 órakor egyeztettek a Ligetvédők azzal a kivitelező céggel, amely a vizes vébé szinkronúszó medencéjét a Városligetben,  a Tó helyére építi. A tárgyalás alapja az volt, hogy a mozgalom területére, amelyre a BRFK adott területfoglalási engedélyt a Ligetvédőknek, egyszerre van építési engedélye a kivitelezőnek is. Hogyan? Úgy, hogy a Városliget INGATLANFEJLESZTŐ állami részvénytársaság, amely 99 évig csőszködik a Városliget felett, bérbe adta azt. Csekély 19 milláért, és ez az összeg csak az építés idejére szól, igen, 1-2 hétre. Aztán majd tejel az állami cégnek a bontó is (főleg az), meg a kettő közt is lesz tetemes bevétel. Merthogy mobilmedencéről, és egy összesen 5000 fő befogadására alkalmas átmeneti tákolmányról van szó.

Süket duma-dűne

Kommunikációelméletből jeleskedtek a kivitelező és a karhatalom képviselői is. A konkrétumoknál elvéreztek.

Az egyeztetés 10 órára volt kiírva, mi ott voltunk, a kórhatalom (BRFK) képviselője szintén. Csak az a szereplő várakoztatott meg minket, aki használni szeretné (építésre) az általunk foglalt területet. Gondolták, a legegyszerűbb kronemikai (kommunikációelméleti) fogás, a szándékos megvárakoztatás majd hat ránk. Hö-hö! Fél óra múlva O. és én odamentünk a BRFK képviselőjéhez, akihez közben megérkezett a már arcról-névről jól ismert „oszlató brigád” is, biztos, ami biztos alapon. Kérdeztük, miért nem jön a másik fél, és tudják-e majd rögzíteni, hogy haloványnak tűnő a szándék részükről. A BRFK-s „mediátor” zavarban volt, a fő oszlató – akit igazán nem akarok basztatni, mert ha elöljárói utasításra jogszerűtlen is, de legalább mindig szakszerű, és ez elvadult világunkban nagy szó – azonban megszólalt…

Az izlandi vadló pofája is leszakad

Azt találta mondani Ferenc, hogy a Ligetvédőknek van állandó területfoglalási engedélye, ezért másik fél akkor jön ide egyeztetni, amikor akar. Mondom, én akkor is szeretném tudni, hogy mikor, mert ez a melónkból megy, erre még mindig azt mondja, ők is várnak, gondoltam magamban, hogy de ez nektek a munkaidőtök… O. kéri a jegyzőkönyvbe vételt… közben. EZÉRT a „mediátor” felhívta őket, a válasz az volt, hogy „mindjárt-mindjárt”. Kereken egy óra késéssel meg is érkeztek. S hiába a szándékos megvárakoztatás, semmilyen konkrét kérdésre nem tudtak válaszolni. A kivitelező szóvivője és két társa szintén jó volt az elméletekben, mint Ferenc is: pontosan ugyanazt a komm. fogást alkalmazták ugyanis.

Azt mondták, amit szerintük mi mondanánk vagy gondolunk. Ahogy a kórhatalom is: a Ligetvédőknek van itt állandó területfoglalása, így a kivitelező is próbált a mi érveinkkel érvelni ellenünk. Ez szánalmasan átlátszó volt, ekkor kezdett néhányunkban felmenni a pumpa, a rendőrség – meglepő módon – odébb is állt. Rákapcsoltak a szakmai konkrétumokban jártas mozgalmárok, ettől meg a magára hagyott szóvivő lány lett ideges.

Verbális vérforralás

Olyannyira lett ideg a druszám, hogy az alábbi vérforraló mondatok hangzottak el:

–          ők nem bántják a fákat, mert bekalodázzák, csak a gyökereikre kerülnek a konténerek (egy hónapra)

–          biztonsági szempontból (pl. tűz esetén) rendkívül fontos nekik egy út, ami  amúgy tíz perc esőzés után napokig iszapos (mint menekülő út, ami elnyel)

–          nincs méretarányos terv

–          nincs egységes építési terv

–          a beton az nem beton, a lépcső meg nem lépcső, mivel a terven nem úgy van

–          a fák maradnak, az csak érzékcsalódás, hogy nincsenek a terveken

Ezek a mondatok a teljesség igénye nélküli felsorolások, de röviden az a lényegük, hogy az INGATLANFEJLESZTŐ állami vállalat odaadta 19 milláért építésre a területet olyanoknak, akik szerint minden igaz, ami terveken van, csak nem igazak a tervek, mert sem nem méretarányosak, sem nem egységesítettek (minden tervlapon más van), és még a szemüknek sem hisznek, hogy bizony lépcső van, ahol a tervek szerint nincs, és megesküsznek rá, hogy a lépcső, ami nincs, az ott marad.

Ami igazán szomorú, hogy a fákról is így beszélnek. Nem tudják eldönteni, mi a valóság: amit a szemükkel látnak, vagy ami a tervlapjaikon van.

Ufonauták érkeztek – Álarc vagy álvalóság?

A kivitelező képviselői úgy közlekedtek a Ligetben, mint az ufonauták. Hosszas könyörgés után meg lehetett nekik mutatni, hogy milyen eszement és képtelen terveik vannak. Ekkor kiderült – ahogy bejárták a Liget érintett részét – ami azelőtt csak a számítógépeiken létezett, a valóságban tényleg minden máshol és máshogy van, a méretük is más, mi több, az elhelyezkedésük is. A rácsodálkozástól magyarázkodni kezdtek, hogy nem miattunk, Ligetvédők miatt van, hanem X hatóság miatt nem jó így, Y hatóság miatt nem jó úgy, na, ráadásul még a Ligetvédők is itt vannak, és ennyi feltételnek aztán igazán nehéz megfelelni.

Alapjog vagy üzleti érdek?! Avagy mi, vállalkozók „ADUNK” nektek területet

Mint utóbb megtudtam, egy Ligetvédő társam már hamarabb feladta a tárgyalási pozícióját, mert sokkolta. Bizonyára szolidan tehette, mert nem tűnt föl. Nekem akkor ment fel a nevetségesen alacsony vérnyomásom, és számomra is érzékelhetően kezdtek a nyakamban feszülni az erek, amikor a _baromállatja azt bírja kimondani a kurvaszájával_, a MI Alaptörvényben és Gytv-ben rögzített jogunkra, hogy majd ő azt ideadja nekünk azt a területet, ami övé, mert ő 19 milliót fizetett érte. Na, jó, ÁFÁ-val.

Ford Fairlaine is megérkezett

Egyszer csak megszólal valaki, „eszem-f..,om megáll!” Nem mintha nem láttam volna végig a kivitelező és a kórhatalom részéről a kifordított a bundakesztyűt, azaz azt, hogy felkészültek az érvrendszereinkből, és a pofánkba mondták azt, amire számítottak, hogy mi fogjuk mondani, de! Amikor arra a torz pontra jutott a tárgyalásnak beadott cirkusz, hogy a kivitelező azt mondja, hogy ő ad Ligetvédők BRFK-szavatolt, Alaptörvényben és Gytv-ben rögzített jogai ellenére nekünk, miközben ő csak egy kurva káefté, amelyik környezetet akar rombolni,  határidőt, akkor feladtam – volna! De Ford Fairlaine megszólalt, elmentünk kicsit, majd visszatértünk. És az a vége, hogy péntek délig kaptunk határidőt arra, hogy cáfoljuk szakértőkkel az ő szakértői véleményeiket. Világos, ugye? Mi tavaly március óta vagyunk a területen magasabb rendű jogszabályok által védve, ők meg az üzletre hivatkoznak, idén márciusi papírokkal, és ők adnak 72 órát!

Beat the air, maffiállam, kórhatalom

Az egész egyébként egy szélmalomharc, mert hiába a 72 óra (péntek déli határidő azoknak, akiké a terület), a Ligetvédők információi szerint a kórhatalom a hónap végén úgyis elveszi azt a területet a környezetvédőktől, amit „csak” ők maguk, az alaptörvénynek csúfolt Alkotmány és a Gytv. biztosít nekik. Mert a másikoknak 19 milliója van, és ezt az államkapitalista vállalatnak (INGATLANFEJLESZTŐ Zrt.) fizetik be, amihez a maffiaállam utolsó csicskásai, a kórhatalom asszisztál.

Zárójel: a kórhatalom ott se volt

Amikor a rendőröknek szólunk, hogy a 72 óra volt az egyezség, ők közlik, itt se voltak/vannak.

Szerző: Sebestyén Eszter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …