Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Sebestyén Eszter: Rendőrségi Gyalog galopp, avagy így k*rvázták le az ellenzéki politikus feleségét

Sebestyén Eszter: Rendőrségi Gyalog galopp, avagy így k*rvázták le az ellenzéki politikus feleségét

Tavaly szeptemberben antifasiszta graffiti szándékolt elhelyezése miatt intézkedtek Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke ellen a Klauzál téren. Az eljárás során rendőri hibákat és feltételezhetően törvénysértéseket követtek el, ezért a VII. kerületi rendőrök ellen a mai napig nyomozás folyik.

Amint azt egy hónapja megírtuk, egy 1974-ben az illegális „piacra” dobott Hitlert propagáló bakelit lemez árusítása és népszerűsítése miatt hívta ki a rendőröket a Klauzál téri piachoz Vajnai Attila, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006 elnöke, de az „árus” helyett vele szemben intézkedtek a rendőrök. (…) Falfirkát, ami büntetendő lenne, nem készített, mivel a földre akarta üzenetét festeni, de a Stop Nazism!-ból pusztán a STO-ig jutott. Társadalomjobbító szándékában a rendőrség akadályozta meg, aki így fogalmaz, “kétszer hívtam a rendőrséget, először nem jöttek, mert szerintük ez ellen nem kellett intézkedni, pedig elmondtam, hogy horogkeresztes propagandaanyagot terjesztenek, másodszor kijöttek, mert bejelentettem a spontán demonstrációt a járdára való festéssel.”

Elutasított, majd megindított nyomozás az ügyészségen

A tavaly szeptemberi intézkedés ellen Vajnai Attila panasszal élt, és a Független Rendészeti Panasztestülethez is fordult. Mivel ezek egymást kizáró eljárások,  a Panasztestület döntéséig a panaszeljárást felfüggesztették. Ezzel párhuzamosan egy magánszemély ügyészségi feljelentést tett a nyilvánosságra került információ alapján, amelyet először bűncselekmény hiányában elutasítottak, majd mégis megindítottak. Határozat a mai napig nem született arról, hogy a rendőrök követtek-e el bűncselekményt, és ha igen, milyet.

Kupleráj a rendőrségen és az ügyészségen

A nyomozást elutasító határozatban az áll, hogy a rendőrök nem követtek el bűncselekményt. Ezt egy olyan kamerafelvételre hivatkozva teszik, amit elvileg csak a rendőrségtől szerezhettek volna be, de a rendőrségen nem létezik ilyen kamerafelvétel. Vagy mégis? Az ügyészség hadoválásának a felvétel kapcsán itt olvashat utána.

Az ügyészségi iratismertetés legizgalmasabb papírjai:

  • kiderül, hogy a szolgálatirányító parancsnok átadott a kapitánynak egy mobiltelefonnal készített képfelvételt, és erről feljegyzést írt;
  • ez a felvétel a piac ipari kameráinak felvételeiről készített mozgókép;
  • az ügyészségtől átvett DVD-n két felvétel van, de a rendőrségi papírokból ez nem derül ki;
  • az egyik felvétel néma, a másikon az intézkedő rendőrök, a szolgálatirányító és másik két személy beszél;
  • a fél órát is meghaladó intézkedésről 3 perc körüli felvételek készültek, ráadásul a néma 20 másodperccel rövidebb.

A rendőrség tehát manipulálta a felvételt, több verzióban is, ezeket adta át a felügyelő nyomozóhatóságnak, s ezekre hivatkozva állapította meg az ügyészség , hogy a rendőrség nem követett el bűncselekményt.

Legalábbis első körben.

Másodfokon jelenleg is nyomoz az ügyészség.

A hangfelvételen hat ember beszélget, közülük három beazonosítható, és feltételezhetően a másik kettő is rendőr, a hatodik a piac műszakisa lehet.  Ráadásul több, egymástól független forrásunk az egyik személy hangjában éppen a VII. kerületi megbízott kapitányságvezető hangját véli felfedezni. A személyek pontos beazonosítása az ügyészségi nyomozás feladata.

Vajon ki kérdezget hatalmi pozícióból az intézkedőktől?

 

Részlet a 3 perces felvételből (erősen hajaz a Gyalog galopp egyik jelenetére – huppa)

– Önöket ki hívta ki?

– Ő. (ketten egyszerre nő és férfi)

– Ő?

– Igen. (ketten egyszerre nő és férfi)

– Akkor tudta, hogy fogja, hogy valami majd lesz.

– Igen.

– … de mit mondott? A Hitler kép miatt?

– Igen. (közben megszólal egy telefon)

– Hogy?

– Hogy őt ez nagyon zavarja.

– Aha.

– Meg, hogy is mondta, hogy jogszabályba ütközik. Mondom, miféle jogszabályba? Aztán mondta, hogy a nemzetközi jogba.

– Aha.

– Melyikbe?

– Nekem is ez volt az első kérdésem.

– Jó.

– Szóltam neki, hogy fejezze már be.

– Jó. jó. Küldöm, küldöm majd, jó – férfihang, vélhetően a telefonba mondja.

– Jó, és akkor utána meg a másikat, hogy ha… ráfér.

– És már a felesége ott fényképezi, ühüm.

– Kurva édesss…

Éhségsztrájkba kezd Vajnai Attila

A politikus pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: éhségsztrájkba kezd azért, hogy kiadják neki a róla szóló adatokat, és addig kitart, amíg ki nem derül, milyen alapon kamerázták le a rendőrök a biztonsági kamerák felvételeit. A politikus azt gyanítja, hogy ez egy általánosan elterjedt, törvénysértő gyakorlat a rendőrségen, ami viszont remek lehetőséget ad arra, hogy a felvételeket manipulálják, azaz a bizonyítékokat meghamisíthassa bárki.  Forrás

A cikk eredetileg itt jelent meg: muon.hu

Szerző: Sebestyén Eszter
Forrás:

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …