Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Spanyolországban nők lettek a kulcsminiszterek

Spanyolországban nők lettek a kulcsminiszterek

Nagy többségében női minisztereket nevezett ki kormányába Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök szerdán Madridban. A tárcák számát 17-re emelték a korábbi 13-ról, amelyek közül 11-et vezetnek nők, köztük például az összes gazdasági tárcát.

“Az új kormány elkötelezett az egyenlőség mellett” – jelentette ki Pedro Sánchez a kormányzati névsor bejelentésekor. Spanyolországnak még sosem volt olyan kormánya, amelyben ilyen nagy arányban kaptak nők miniszteri tisztséget. Sánchez úgy jellemezte kormányának tagjait mint elismert és tisztelt szakembereket, akiknek ugyanaz a víziója egy haladó, modern és Európa-párti társadalomról, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ma a politika párbeszédet és a konszenzust követel.

Az új kabinet tagjai nem ismeretlen politikai szereplőként érkeznek, többen közülük tanácsosi, azaz helyi miniszteri tisztséget töltöttek be valamelyik spanyol autonóm közösség kormányában. Többen voltak államtitkárok a 2011-ben leköszönt szocialista Zapatero-kormányban, illetve nem egy közülük fontos Európai Uniós pozíciót töltött be korábban.

Mint például Nadia Calvino Santamaría, a megújuló gazdasági és üzleti minisztérium vezetője, aki 2014 óta egészen mostanáig az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős főigazgatója volt.

A katalán válság kezelésében jelentős szerepe volt Carmen Calvonak, aki kormányfő-helyettesként a miniszterelnökségért, a parlamenti kapcsolatokért és az esélyegyenlőségért felelős tárcát is vezeti. Calvo volt a Spanyol Szocialista Munkáspárt(PSOE) főtárgyalója a spanyol alkotmány 155-ös cikkének életbeléptetéséről szóló egyeztetéseken, amely alapján a spanyol kormány magához vonta Katalónia irányítását, az alkotmányellenesen megtartott népszavazás és a függetlenségi nyilatkozat elfogadása után. Ez a tárca az egyik kulcsminisztériuma lesz az új kormánynak, amelynek egyik fő célkitűzése a nemi alapú erőszak és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem. Carmen Calvo 2004 és 2007 között kultuszminiszter volt José Luis Rodríguez Zapatero kormányában.

Meritxell Batet lett a területi politikai és közszolgálati miniszter, a katalán parlament szocialista képviselője, akinek hatáskörébe tartozik majd az intézményi kapcsolatok normalizálása Katalónia és a spanyol kormány között.

A pénzügyminiszteri posztot María Jesús Montero kapta, aki eddig az andalúz autonóm kormány pénzügyi és közigazgatási tanácsosa volt. Egyik első feladata a jövő évi költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat benyújtása lesz a parlamentnek.

Magdalena Valerio került a munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási minisztérium élére, amely az egyik legfontosabb tárcája az új kormánynak, tekintettel a még mindig magas, átlagosan 16 százalékos munkanélküliségi rátára, amellyel Spanyolország a második legrosszabb helyen áll Görögország után az EU-tagok közül.

Az igazságügyi tárcáért Dolores Delgado felel, aki 25 éve a központi büntetőbíróság ügyésze, az Ügyészi Tanács szóvivője. A drogkereskedelem, a Baszk Haza és Szabadság (ETA), és dzsihadista terrorizmus elleni büntetőügyekkel foglalkozott.

Teresa Ribera az ökológiai átmenet nevű új tárca vezetője, amely a környezet és klímavédelmet képviseli. A szakember a 2008 és 2011 közötti szocialista kormányban államtitkárként volt felelőse a területnek.

A tervek szerint az új kormánytagok csütörtökön teszik le hivatali esküjüket a király jelenlétében a Zarzuela-palotában, az első kormányülés pénteken tartják.

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …