Home / HÍR / Stop Soros: Londonban demonstráltak az Amnesty International aktivistái

Stop Soros: Londonban demonstráltak az Amnesty International aktivistái

A Stop Soros-törvénycsomag ellen tiltakozott hétfő este az Amnesty International (AI) fél tucat aktivistája Magyarország londoni nagykövetségénél.

Ulrike Schmidt, a nemzetközi emberi jogi szervezet londoni központjának kelet-európai koordinátora az egyórás demonstráció helyszínén az MTI-nek elmondta: ha az indítványt törvénybe iktatják, az súlyosan hátráltatná, akár lehetetlenné is tenné a magyarországi civil szervezetek, emberi jogi csoportok, nem kormányzati szerveződések tevékenységét, mindazok munkáját, akik a társadalom legelesettebb tagjainak nyújtanak segítséget.

Ulrike Schmidt kijelentette: az Amnesty International megdöbbentőnek tartja azokat a vádakat, amelyek szerint magyarországi szervezete és más civil szerveződések, köztük a Helsinki Bizottság szervezi és támogatja az illegális bevándorlást. Az Amnesty International kelet-európai koordinátora szerint ez “nyilvánvalóan nem igaz”.

Aggasztónak nevezte, hogy Magyarországon “démonizálják” a menekülteket. Hozzátette: Magyarországnak modern, civilizált országként nem akadályoznia, hanem támogatnia kellene a nem kormányzati szervezetek munkáját.

Mégsem engedték ki a börtönből ah AI törökországi igazgatóját

“Több mint 1 millió ember követelte Taner Kilic szabadságát 194 országból. Az eljárás folytatódik Taner, Idil és a többi hamisan megvádolt jogvédő ellen, de végre mind a tizenegyen a saját ágyukban alhatnak és megölelhetik a családjukat! Köszönjük, nélkületek nem ment volna!” – tette közzé először az AI magyar oldala. Sajnos, az öröm nem tartott sokáig. Kilicet mégsem engedték szabadon. Bár a bíróság úgy döntött, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezik az Amnesty nyolc hónapja előzetesben lévő török elnökét, az ügyész fellebbezett, így most a fellebbviteli bíróság döntésére várnak. Ez azt jelenti, hogy Tanert újra letartóztatták, jelenleg az izmiri csendőrség foglya.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Manfred Weber kitart Orbán Viktor mellett – nemzetközi sajtószemle

Süddeutsche Zeitung: „Az álláspont világos, de nyitott a párbeszédre” Manfred Weber egyelőre minden bírálat ellenére …