Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szájzár központi utasításra

Szájzár központi utasításra

A Fidesz-kormány nyolc év alatt tökélyre fejlesztette ezt a szisztémát, amit sajtóelhárításnak hívnak – írja a Vasárnapi Hírek.

A napokban jutott el szerkesztőséghez például az Országos Széchényi Könyvtár új nyilatkozati rendje, amely április 1-jén lépett életbe. Ez kimondja, hogy a könyvtárban dolgozók kizárólag az intézmény igazgatójának engedélyével állhatnak szóba újságíróval.

Az OSZK esete az egész rendszer működését mutatja. „A viták ideje lejárt, ez most a választók döntésének ideje” – mondta Havasi Bertalan, a kormányfő legfőbb sajtóelhárítója (civilben: sajtófőnöke), amikor néhány hónappal ezelőtt arról faggatták, Orbán Viktor miért nem áll ki vitázni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeivel. Márpedig, ha a főnök nem vitázik, akkor senki nem vitázik.

A kormány évről évre egyre keményebben próbálja befogni az egészségügyben dolgozók száját is, hogy kizárólag a pozitív üzenetek jelenjenek meg a sajtóban. Néhány, többnyire az állásuk féltése miatt névtelenségbe burkolózó forráson múlik csupán, hogy kiderül a valóság az emberhiány miatti osztálybezárásokról, a jéghideg kórtermekben vacogó betegekről vagy éppen a szociális intézményekben tapasztalható embertelen állapotokról. Három éve még volt olyan kórházigazgató, aki névvel mert nyilatkozni a sajtónak…

A közoktatási intézmények igazgatóinak a legtöbb helyen a tankerületi vezetőktől kell engedélyt kérniük, ha nyilatkozni akarnak (már nem akarnak). És bár voltak olyan intézményvezetők, akik ennek ellenére nem féltek hallatni a hangjukat – és sok esetben kritizálták a kormány oktatáspolitikáját –, ma már egyre kevesebb van belőlük.

The rest is silence…

 

 

Szerző: F. Szabó Kata, Kövesdi Péter, Kuslits Szonja
Forrás: Vasárnapi Hírek

Olvasta már?

DK: Magyarország nem bújtat bűnözőket

A DK közölte:  Magyarország nem bújtat bűnözőket, akkor sem, ha Orbán barátai! Budapesten van, és …