Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Ajándékok

Szele Tamás: Ajándékok

Kérem szépen, ki mit kap karácsonyra? Van, aki mindenféle apróságot, van, aki örül, ha egy meleg ebédet, én speciel egy kegyetlen hűlést, náthalázat kaptam, de nem vagyok irigy, nagyon szívesen megosztom bárkivel. A legszívesebben a kormány tagjaival osztanám meg, akik egész évben törik magukat értünk, nem is értem, hogy nem törnek el egyszer rendesen, segíteni kéne nekik ebben.

Meg hát meg is érdemelnék, hogy olyan remekül érezzék magukat, mint én ma reggel, bár mondjuk nagyvonalú úriemberek, meg kell hagyni, vannak esetek, mikor nem garasoskodnak. Azt már pár éve tudom – a Szabadság téri öntvény kapcsán – hogy december végén okos dolog nézegetni a Magyar Közlönyt, mert sok érdekes dolog költségvetését szavazzák meg az utolsó héten, mert azt hiszik, hogy senki sem figyel oda. Hát idén én is figyeltem, a többi lapok is, lássuk, ki mit kapott a Karácsonyfa alá?

Kap először is a Károli Gáspár Református Egyetem 12,45 milliárdot az intézménynek szánt Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújítására. Meg is értem. Azért drága, mert Csekonics.

3,62 milliárdot a Ludovika főépülete, illetve a főépületet a szárnyépületekkel összekötő folyosók bevilágítására. Rendben: Magyarországon világítótestek árát nem firtatjuk.

Kiadnak 3,45 milliárd forintot a kecskeméti katonai reptéren kialakítandó állami reptérre és 2,08 milliárdot az emellett ugyanott kialakítandó polgári reptérre. Hát, kérem, a repülés pénzbe kerül, más kérdés, hogy egy működő, bár használt kormánygép ennél jóval kevesebbe kerülne, és leszállhatna bármelyik európai reptéren. Igen, a budapestin is.

Az úszó-VB meglepően kevés pótköltségvetést kapott, alig 1,47 milliárdot, szerintem valaki nem figyelt oda, és rossz helyre került a tizedesvessző.

A Makovecz Imre Alap hét milliárdból kell valahogy gazdálkodjon, hát, nem mondom, össze kell húzzák magukat… na, de nehéz idők járnak.

1,9 milliárdot szavaztak meg a siófoki sportcsarnokra, 5,57 milliárdot a Red Bull Air Race-re, 1,95 milliárdot pedig egy rejtélyre. Ezt ugyanis a „kajak-kenu sportágspecifikus sportélettani és diagnosztikai szakértői rendszer és tehetségmenedzselési program megvalósítására” fogják költeni. Illő jutalmul egy megfejtőt sorsolunk ki.

Még csúszott némi apró, olyan hatszáz milliócska Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című sorozatának újrakiadására, 774 millió pedig 11 fővárosi sportlétesítmény fejlesztésére. Mondjuk ez utóbbi tétel érdekes, ugyanis ez az egyetlen a listán, aminek köze van a valós árakhoz: ha elosztjuk tizenegy felé, ez tényleg annyi, amennyibe egy felújítás-fejlesztés kerülne.

De a végére hagytam a legszebbet.

A kriszkindlit.

Azt maga a miniszterelnök kapja.

Kap egy szép, új dolgozószobát eljövendő, várbéli rezidenciájába.

Persze, nem dolgozhat egy kisasztalon, mint én, meg egy esztergapadon sem, meglesz ennek az ára: 3,925 milliárd forintba kerül majd.

De belsőépítészeti szempontból egyedi kialakítást kap, amit jó tudni, mert nem árt, ha van mire büszkék legyünk, ugyebár.

Négymilliárd forintért, kérem. Hogy melyik Lajos korabeli lesz az íróasztal, meg sem merem saccolni, ennyiért már az is lehet, hogy valamelyik francia király saját asztalát veszik meg. Vagy Napóleonét.

A tapéta vastag gumírozásáról kéretik nem megfeledkezni.

Bárcsak én is adhatnák valami hasonlóan értékeset ennek a csodálatos államférfinek, akit nem becsülünk eléggé, még ez a bagatell összeg sem fejezi ki tiszteletünket iránta eléggé.

De én szegény legény vagyok, csak a náthalázat adhatom, kérem, édes úr, fogadja el.

Esetleg mondhatok még egy karácsonyi verset is, ennyi telik tőlem.

„János király nem volt jó,
Volt görbe dolga sok.
És néha senki sem szólt hozzá,
Így teltek a napok.
És aki látta, nem köszönt,
Szótlan továbbhaladt,
Csak gőgös pillantása hullt
Jánosra és továbbvonult,
Ő némán állt és elpirult
Koronája alatt.” (A. A. Milne)

Dehogy pirul.

Remélem, legalább jövőre fog.

Ezt viszont az országnak kívánom az ünnepekre, ha nem idén, hát jövőre.

Fotó: MTI

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …