Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: A Facebook és a logika

Szele Tamás: A Facebook és a logika

Kérem, nem csoda, hogy senki sem volt képes rájönni, mitől talál törlendőnek a legnépszerűbb közösségi oldal egy-egy bejegyzést, vagy ellenkezőleg, miért találja elfogadhatónak. Van egy logikája a dolognak, már, ha egyáltalán hitelesek a Süddeutsche Zeitung által megtudott információk, habár mi eddig mást tudtunk a moderálás menetéről.

cenzuraszoftvert-fejleszt-a-facebook_127557Ugyanis – igaz, egy jó három éves eset kapcsán – azt sikerült megtudnom annak idején, hogy az oldalnak nincsenek nemzeti központjai, Európa minden ügyét a dublini központ intézi, melynek moderátorai leginkább csak angolul beszélnek. Ezért aztán nem is nagyon csodálkozott a magyar felhasználó, ha a legordasabb, náci bejegyzéseket is fent hagyták, bárhogy jelentgette őket az ember, míg azonban ártatlan fotók, mondjuk reneszánsz festmények miatt le-letiltottak embereket. Hát igen, azokon a képeken sok volt a meztelenség, az pedig szemmel látható, a felismeréséhez nem kell nyelvtudás. Míg ezzel szemben a nyilas- kaszás- és horogkeresztek is azonosíthatóak volnának nyelvismeret nélkül, de ezeket teljesen véletlenszerűen irtogatták vagy tűrték meg. Annyiban reménykedhetett az ember, hogy ha valami végképp tűrhetetlen volt, és jelentette, mikor visszajelezték neki, hogy „a poszt nem sérti a közösségi alapelveket”, írhatott egy angol levelet a moderátornak, aki aztán ezt vagy elolvasta, vagy nem.

Hát a Süddeutsche Zeitung másképp tudja. Lehet, különben, hogy nekik is igazuk van, meg nekem is, egyrészt három év nagy idő, lehetett azóta átszervezés, másrészt meg, a dolgok online természetéből fakadóan fikarcnyit sem számít, a moderátorok épp hol vannak földrajzilag, míg működik a gépük és él a hálózat. A rangos német lap információi szerint ugyanis már nem a FB saját moderátorai végzik a munkát, hanem kiszervezték ezt külső cégeknek, például az Arvatonak, ami a Bertelsmann berlini leányvállalata. Tulajdonképpen az ott kiképzést kapó alkalmazottak céges tananyaga szivárgott ki, ezt hozták nyilvánosságra.

Hát, akkor lássuk a moderálás alapelveit, okosodjunk.

Első sorban is, vannak „védett” kategóriák (protected category, PC) és „nem védettek” (non-protected category, NPC). A védett kategóriába tartozik a biológiai nem, a vallási hovatartozás, a nemzetiség, a gender (társadalmi nem, bár ez ennél bonyolultabb), a rassz, az etnikum, a szexuális orientáció, valamint a fogyaték, esetleg súlyos betegség.

Ha egy poszt valami ilyesmit támad, azt azonnal leveszik. És akkor mi a nem védett? (Voltaképpen ez is védett, csak nem annyira…)

Az életkor, a foglalkozás, a származási földrész, a társadalmi státusz, a külső megjelenés, a politikai hovatartozás és a vallások, önmagukban. A vallásokra vonatkozik egy nagyon érdekes kivétel: magukat a relígiókat szabad szidni, de a híveiket nem.

Tehát ha azt írom, hogy teszem azt, a sámánizmus hülyeség, azt szabad, de azt nem mondhatom, hogy a sámánisták hülyék.

Most már csak egy vezérelv maradt, ami teljesen felborítja a dolgokat, éspedig az, hogy ha egy állításban két PC elemet támadnak, azt azonnal törölni kéne, azonban ha egy PC-t és egy NPC-t, azt nem, mert a kijelentés logikai értékét a kategóriák találkozása finomítja.

A kiképzésen használt példa szerint tehát tilos azt írni, hogy „az ír nők hülyék”, ellenben azt szabad, hogy „az ír tinédzserek hülyék”.

Ugyanis a biológiai nem és a nemzetiség védett kategória, de az életkor nem annyira, így enyhíti a kijelentés élét. Nem minden írt hülyézett le a szerző, csak a tinédzsereket.

Hát, köszönöm szépen… ezen az elven nagyon látszik, hogy programozók találták ki, minden nyelvész megkérdezése nélkül: tökéletesen logikus csak éppen kicsit sem hasznos.

Mármost, létezik még egy fontos szempont: a közszereplőknek a FB-on is többet kell elviselniük a nyilvánosság előtt. De ki a közszereplő? A magyar törvények szerint az, aki valamilyen szerepet játszik az államigazgatásban. Persze a FB-on ez is másképp van. Ott közszereplő az, akit tisztviselőnek választottak, vagy több mint százezer követője van, vagy a médiában dolgozik és nyilvános kijelentéseket tesz, avagy az elmúlt két év alatt ötnél többször szerepelt a hírekben.

Ej, a macska rúgja meg.

Akkor én is közszereplő vagyok.

No, mindegy. A 444 is kiváló írásban elemzi ezeket a szabályokat, én is próbálkozom: akkor mi ebből a tanulság?

Az, hogy amennyiben mindez így van, Mark Zuckerbergnek kell igazat adnunk, ezeket a túlzottan is egyszerű és merev szabályokat (amelyeket talán nem is emberek, hanem robotok számára találtak ki, hiszen tudjuk, hogy kísérleteztek egy időben az automatikus moderálással is, csak tökéletes kudarcot vallottak), azonnal meg kell változtatni, és emberekre, méghozzá jól képzett emberekre bízni a felügyeletet.

Hiszen ha valaki csak egy kicsit is agyafúrt, és a politikusok többnyire ilyenek, játszva megkerüli őket. Mondjuk a fenti példát véve, ha mindenáron az íreket akartja szidni valaki, nem azt írja, hogy „az írek hülyék”, hanem azt, hogy „a Zöld Sziget minden ostobák szülőhazája”. A kijelentés már nem törölhető. Nem is támadható: persze, ha okos ember moderál, akkor repül is azonnal, hiszen ugyanolyan sértő, mintha támadható volna.

Hát így bizony nem csoda, hogy az amerikai választások úgy végződtek, ahogy: nem csoda még a Brexit sem. Hiszen csak kis ügyesség kell, és akkora hazugságokat lehet büntetlenül terjeszteni, amekkorákat nem szégyellünk.

Van egy régi jogi elv, ha jól emlékszem, a nagy Hugo Grotiustól származik, bár lehet, hogy régebbi: „Nincs nagyobb jogtalanság, mint a Törvény szelleme helyett a Törvény betűjét érvényesíteni”. És hát, bizony, az elmúlt pár ezer évben tökéletes, betű szerint betartandó törvényeket nem is sikerült írnia az emberiségnek. Hiszen, ha sikerült volna, nem lenne szükség se bírókra, se ügyvédekre, sem általában jogászokra.

Hát, a FB szabályai sem tarthatóak be betű szerint.

A szellemüket kéne érvényesíteni – de ahhoz embereket kell majd alkalmazni.

Képzett és okos embereket.

És akkor végre nyugtunk lesz a mindenféle, de leginkább politikai zaklatóktól. Ne tessék cenzúrát kiáltani, az más. Ez csak annyi, hogy közmegegyezés alapján nem piszkítunk az ebédlőasztalra, és aki mégis megteszi, az büntetést kap. Az sem a szabadságjogok sárba tiprása, és senki sem érvelne úgy, hogy születése folytán neki joga van ehhez – egyszerűen azért, mert képes rá.

Nem mindent szabad, amit lehet.

De legyen szabad mindent, ami nem tilos.

Viszont akkor okosan találjuk majd ki, mi a tilos és ügyesen ellenőrizzük.

Legyen tilos legelőször is a mostaniakon kívül a hazugság. Nem a vita, nem a tévedés, nem a dolgok megbeszélése, hanem a nyilvánvaló hazugság.

Aztán a nyílt uszítás, a propaganda.

Legfeljebb a szélsőjobb megint véleményterrorról fog sipítozni.

Eddig is azt tette, eddig se sokat ért vele.

No, valahogy csak lesz a közösségi oldalon, Mark Zuckerberg tényleg komoly változtatásokra készül a hírek szerint.

Csak így ne maradjon, ahogy most van.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …