Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: A gyilkos arcképe

Szele Tamás: A gyilkos arcképe

Ma reggel különösen nehéz helyzetben van a krónikás, ugyanis összesen két elemezhető hír kerülközik: az egyik Botka mester látványos harakirije, a másik a Las Vegas-i mészárlás. Mármost ötvenkilenc ember halála csak fontosabb, mint egy belpolitikai vita, meg hát a kollégáknak is kell élni valamiből, legyen Botka az övék – mi lássuk a merényletet.

Illetve a gyilkost.

Ugyanis ez az eset abból a szempontból atipikus, hogy nem egy fantomot kerget a rendőrség, egy rovott múltú, radikalizálódott terroristát, hanem egy átlagamerikaival van dolga. Még ha halott is az illető – azt biztosan nem tudni, öngyilkos lett-e vagy a rátörő kommandósok végeztek vele, a testkamerák felvételeinek elemzése még folyik. Azonban úgy az esetről, mind az elkövetőről egyszerűen rengeteget tudunk.

És most jön a nagy, alapvető kérdés, kedves Watsonom: miért tette?

A dolgok jelenlegi állása szerint semmiért.

Lássuk először is a szikár tényeket.

A tegnapi nap folyamán, helyi idő szerint este tíz körül, Las Vegasban a Mandalay Bay hotel 32. emeletén lévő szobájából a hatvannégy éves Stephen Paddock tüzet nyitott a szomszédos, egy hektárnyi telken tartott country-fesztivál 22 ezer fős közönségére. A nyomozás jelenlegi állása szerint egy AK-47 típusú (esetleg utángyártott vagy licenc alapján készült) gépkarabélyt használt. A támadásban ötvenkilencen meghaltak, ötszázhuszonheten pedig megsebesültek. A sebesülések egy részét nem a lövedékek okozták, hanem a pánikban menekülő tömeg torlódása. A rendőrség és a különleges alakulatok azonnal azonosították a lőállást a torkolattűz alapján, behatoltak a szobába, ahol azonban vagy végeztek a támadóval, vagy már holtan találtak rá. Paddock élettársa, Marilou Danley a történtek idején Tokióban tartózkodott, de Paddock hosszú, körülbelül egy órás telefonbeszélgetést folytatott vele tettének elkövetése előtt.

Az események kapcsán megszólalt az Iszlám Állam is, vállalta a felelősséget a támadásért, azonban az FBI cáfolja, hogy közük lehetett hozzá.

A szállodai szobában 23 lőfegyvert találtak és hihetetlen mennyiségű lőszert, Paddock közeli, otthonában, Mesquite városában további 19-et, sok ezer lőszerrel, és ugyanott nagy mennyiségű robbanóanyagot is rejtegetett az elkövető.

Paddock büntetlen előéletű volt, bár édesapját bankrablásért és fogolyszökésért ítélték el még a hatvanas években. Az orvlövész egyébként változatos foglalkozásokat űzött, három évig a Lockheed-Martin alkalmazottja is volt, később ingatlanokkal kereskedett, jelen pillanatban főképp online szerencsejátékból tartotta fenn magát, nem is alacsony életszínvonalon. Nevezhető szenvedélyes szerencsejátékosnak. Volt vadászengedélye (kizárólag Alaszka területére), pilótaengedélye (megújításra várva), két saját repülőgépe és háza Mesquite-ben. Családtagjaival rendszeresen tartotta a kapcsolatot, bár főleg SMS-ben, érzelmi élete stabilnak volt mondható. Családját letaglózta a hír – egy aszteroida becsapódásához hasonlították az érzést, mikor megtudták, hogy Stephen bácsi tömeggyilkos lett, majd ebből kifolyólag elhunyta magát.

Ennyit tudunk, legfőbb forrásunk a Washington Post.

Kedves Watsonom, adja közelebb a perzsa papucsot, annak az orrában van a dohány, ez bonyolult ügynek tűnik, pipára kell gyújtanom hozzá.

Kicsoda hát Stephen Paddock és miért tette, amit tett?

Valamint: hogyan?

Először vegyük elő a hogyant. Majdnem hatszáz embert megölni és/vagy megsebesíteni nem is olyan egyszerű, még egy AK-47-essel sem. Igaz, hogy tömegre lőtt, megzavarodott, összezsúfolódott emberekre, valószínűleg vaktában, igaz, hogy a sebesülések egy részét a tolongás okozta, letiporhatták egymást: de ha csak a sérülések fele lőtt seb, akkor is legalább tíz alkalommal kellett tárat cseréljen. Amennyiben minden lövése talált. Az AK-47 tárkapacitása ugyanis harminc lövedék. A cső is áttüzesedhetett: nem lennék meglepve, ha nem egy, hanem több fegyvert használt volna. Egymás után, természetesen, ez magyarázná a hihetetlen arzenált is, amit a szobájába csempészett. Nem kis munkával tehette: az AK-47 töltött tárral 4,1 kilogramm, bár azt sehol sem olvastuk, hogy kizárólag ilyen fegyvereket találtak volna a szobában. Akkor is, ez komoly súly, amit csak apránként, egyenként vihetett fel. Kicsit érdekes lett volna ugyanis, ha megérkezik tíz darab dögnehéz bőrönddel, melyeknek mindegyikén halálfej jelzi veszélyes mivoltukat.

Egyes szakértők a tegnapi nap folyamán felvetették, hogy Hellfire vagy Bump Fire System tűzgyorsítót használhatott egy félautomata fegyveren, de erről később bebizonyosodott, hogy tévedés: még tűzgyorsítóval sem adhatott volna le félautomatából ennyi lövést.

Mármost az Amerikai Egyesült Államokban a félautomata fegyverek beszerzése nem túl nehéz feladat: megfelelő iratok birtokában majdnem bárki számára lehetséges (a megfelelő iratok beszerzése már kissé időigényesebb), ám automata fegyvert senki sem vásárolhat. Szakboltban sem, sehogy sem, törvény tiltja – azok birtoklásához csak az állami erőszakszervezeteknek van joguk.

Nyilvánvaló, hogy csempészett AK-47-esekkel van dolgunk. Paddock anyagi helyzete lehetővé tette a beszerzésüket (nem túl rég még 250 ezer dollárt is nyert pókeren), bár egyszerre ennyit nehéz lehetett vásárolni. Főleg lőszerrel együtt.

Az Iszlám Állam nyilatkozatát nyugodtan tekinthetjük szemenszedett hazugságnak. A terrorszervezet az utóbbi időben minden merényletért vállalja a felelősséget, akár volt hozzá köze, akár nem, hazudnak, mint a vízfolyás: elég emlékeztetnem a Borussia Dortmund elleni robbantásos merénylet esetére, melyben szintén vállalták a felelősséget. A német hatóságok le is tartóztattak két szír férfit, majd egy hét csend következett – és bejelentették, hogy megkerült a valódi merénylő, egy német-orosz kettős állampolgár, aki Borussia-részvényeket vásárolva a csapat vereségére spekulált. Ha a Dortmund nem áll pályára aznap, hatalmas összeget nyert volna a tőzsdén. A szíreket elengedték, az Iszlám Állam pedig mélyen hallgat a kínos fiaskóról, miszerint el akartak lopni egy merényletet.

Ehhez sem lehet sok közük – vagy inkább semmi sem.

Rendben, de akkor miért tette Stephen Paddock, amit tett?

Látszólag semmi oka nem volt rá. Anyagi helyzete stabil volt, érzelmi élete kiegyensúlyozott, családjával jó kapcsolatot ápolt. A tett körülményei azonban arra utalnak, hogy a támadását gondosan előkészítette és előre megfontolta.

Ezt nem hirtelen felindulásból követte el.

Évekig gyűjtögethette a fegyvert, lőszert, hetekig csempészhette a szállodai szobájába. (Az megint más kérdés, hogy miképpen nem vette észre a takarító személyzet?) Pontosan tudta, mikor és hol fogják tartani a country fesztivált, még azt is, meddig: nem véletlen, hogy az utolsó számok egyike alatt nyitott tüzet, mikor a tetőfokára hágott a hangulat, senki sem figyelt a zenén kívül másra és a legnagyobb volt a tömeg.

A vallási radikalizálódást az FBI szakértői kizárták, a politikait szintén – Stephen Paddock a dolgok jelenlegi állása szerint nem állt kapcsolatban semmiféle radikális csoporttal. Sőt: a családtagjain, üzletfelein, barátnőjén és szomszédain kívül jószerével senkivel. Esetleg pár krupiéval a kaszinóból, hiszen, mint említettük, megszállott, szenvedélyes szerencsejátékos volt. Márpedig azok lopnak, csalnak általában – de nem ölnek, főleg nem ok nélkül, sokakat.

A hirtelen felindulást és a pillanatnyi elmezavart kizártuk, a radikalizálódást szintén – mi marad, Watsonom? Anyagi haszonszerzés szintén kizárva, ezen ugyan egy vörös cent haszna sem lehetett senkinek sem, pláne nem az elkövetőnek.

Egy megoldás kínálkozik: a csendes, mániás elmebaj egyik ritka formájával állunk szemben, mely hosszú ideig nem mutatott látható tüneteket, de fennállt, munkált az orgyilkos elméjében – azonban gondosan ügyelt arra, hogy ne adja jelét a szándékainak.

Talán a tudathasadás valamely formájával állunk szemben, bár ezt nem állíthatom bizonyosan, nem lévén szakember.

Egyelőre a magányos őrült elmélete az egyetlen, amit elfogadhatunk.

Trump elnök a mészárlás alkalmából bejelentette, hogy együtt érez a sokat szenvedett várossal, és ez alkalomból jövő héten odalátogat.

Ha Las Vegas az eddigieket ki is bírta, ez a látogatás azért lehet, hogy sok lesz nekik…

Watsonom, az ügy még nincs megoldva.

Talán soha nem is lesz – de legalább összeszedtük az információinkat és gondolatainkat a kérdésben.

Sokat segítene, ha néha Trump elnök is művelne valami hasonlót.

Bár én tartanék az ő összeszedett gondolataitól.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Tarlós feladja?

Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a “nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már …