Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: A repülő szőnyegek

Szele Tamás: A repülő szőnyegek

Kérem szépen, az nekünk a bajunk, hogy kicsinyesek vagyunk. Kicsinyesek és fantáziátlanok, minden apróságon fennakadunk, minden tételt megvizsgálunk, kukacoskodunk, most is azon szörnyülködik a fél ország, hogy miért vett Matolcsy György bankelnök huszonhárom millióért négy szőnyeget. Pedig hát tudhatnánk, hogy merő egy szívjóságból.

Először is, hát sok az a huszonhárom millió? Sok, főleg szőnyegre, nagyon sok, de mégis kevés. Meg hát ugye mihez képest? Mert egy stadionhoz képest aprópénz, de mondjuk egy kisvasút egy vagonja sem jönne ki belőle, tehát nyugodtan nevezhetjük bagatell összegnek. Nem is értem, a szocialista Bárándy Gergely miért kérdezte meg erről az apró, hétköznapi kiadásról a jegybank elnökét. De megkérdezte – és, lássunk csodát, az válaszolt is neki.

A kérdés úgy szólt, miszerint „Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?”, de a válasz, az a csodálatos. Azt érdemes pontosan idézni.

„Tisztelt Képviselő Úr ! Hivatkozással a 2017 . október 24-én kelt, K/17985. irományszámon érkezett, „Ön szerint helyes , hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?” címmel benyújtott , írásbeli kérdésére az alábbi tájékoztatást adom. Tisztelt Képviselő Úr, mindenekelőtt megjegyzem, hogy ahogy eddig is, ezután is állok rendelkezésre a szóban elhangzó képviselői kérdések megválaszolása érdekében. Az e körben elhangzott vádaskodásait visszautasítom . A kérdésében hivatkozott szőnyegeket az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. készíti, mely Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt. A szőnyegek megvásárlásáról a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Kuratóriuma döntött. A kézi csomózású szőnyegek az Alapítvány tulajdonában álló 1014 Budapest, Úri utca 21. számú alat t található épületben kapnak helyet. A 800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben maga s színvonalú angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdász-képzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie . A magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon . Az Alapítvány a Békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását támogatja . Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő Urat, hogy válaszomat tudomásul venni szíveskedjen.”

Értve vagyunk?

Azért kellett ennyiért szőnyeget venni, hogy Békésszentandráson maradjon fenn a kézi szőnyegszövés kultúrája. Valósággal feláldozta magát az MNB alapítványa, mikor beszerezték a drapéráikat, és mindezt az áldozatot kizárólag a honszeretet oltárán hozták meg, egyébként kifejezetten utálják a szőnyegeket, otthon nem is tűrik meg.

Ha belegondolunk, ez a Matolcsy egy udvarias ember. Mert elvégre mondhatta volna azt is, hogy azért ennyi a szőnyeg, mert drága. De nem mondta, inkább megmagyarázta. Ezek ilyen, színmagyar, kézi szövésű szőnyegek.

Ennyiért már legalább az egyik tudhatna repülni is.

Vagy mind a négy.

Kíváncsian várom, mikor szerez be az alapítvány néhány csodalámpát is.

Ali baba már megvan, de nem negyven rabló ez.

Jóval többen vannak negyvennél.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Rinocérosz

Avagy orrszarvú. Másként: a nap híre. Kérem, én baromira élvezem, ahogy a kormánymédia tanult munkatársai …