Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Az örök Mugabe

Szele Tamás: Az örök Mugabe

Nos, aki meg akarja magyarázni, mi is folyik most Zimbabwében, nagy fába vágja a fejszéjét, ugyanis leginkább az ország lakossága sem tudja. De valami folyik, mármint a Zambézin kívül. Mugabe elnök hol megy, hol marad, pillanatnyilag, a legfrissebb hírek szerint mégis megy, de úgy, mintha maradna, szóval a helyzet finom fogalmazva is bizonytalan.

Na, akkor világítsunk bele egy kicsit ebbe a homályba, de szólok előre, hogy ide már jupiterlámpa fog kelleni.

Egyszóval Mugabe Zimbabwe politikai állócsillaga volt, de nevezhetnénk bebetonozott diktátornak is. A függetlenségi harcok idején bukkant fel, még bőven a múlt század ötvenes éveiben – hiszen 1924-ben született. Tulajdonképpen nem is tartozott a harc vezetői közé hosszú ideig, mígnem, már a hetvenes években, börtönévei alatt meg nem választották pártja, a ZANU elnökének. A korábbi elnök, Ndabaningi Sithole ugyanis, szintén a börtönből, parancsot adott az akkori kormány vezetőjének, Ian Smithnek a kivégzésére, ami ugyan nem sikerült, de a börtönben lévő pártvezetés némi joggal tartott az ügy kapcsán a tulajdon kivégzésüktől, azonban ez is elmaradt. Illetve, miután kiderült a merényletkísérlet, Sithole a fegyveres felkelés visszavonására szólította fel a szabadlábon lévő párttagokat. Mely felszólítást azok figyelmen kívül hagyták. Szóval már akkor is bonyolult idők jártak Zimbabwében.

Mellőzzük a részleteket, terjedelmi okokból (bár izgalmasak volnának), Mugabe végül 1980-ban választások útján magához ragadta a hatalmat. Első dolga az volt, hogy kihirdette a magántulajdon védelmét, annak érdekében, hogy megállítsa a fehér telepesek elmenekülését az országból, így előállt az az érdekes helyzet, hogy illető fehér telepesek támogatták a ZANU leszámolását a ZAPU-val, mely korábbi riválisuk volt. No, de miért az élethalálharc? Mert Mugabét és a ZANU-t korábban Peking támogatta, főleg fegyverekkel, míg a ZAPU-t Moszkva. Persze, ez a támogatás csak időleges volt – Mugabénak kellettek a telepesek, mert a termőföldek fele a kezükben volt, de később csak sikerült megszervezni egy robbantásos merényletet, minek utána a telepesek ellen is meghirdették a fegyveres harcot. A polgárháború úgy a nyolcvanas évek közepéig tartott, Mugabe már nem kínai, hanem észak-koreai közreműködéssel létrehozta az Ötödik Brigádot utcai pogromok és kivégzések céljából.

De minden jó véget ér egyszer, így a polgárháborúk is, bár mondjuk szerintem ha keresnénk, most is találnánk arrafelé máig harcoló alakulatokat, 1987-ben Mugabe egyesítette az államfői és a miniszterelnöki posztot, és nekilátott a diktatúra kiépítésének, majd végleges bebetonozásának. Ehhez tartozott a 2000-ben bevezetett földreform, vagyis földfoglalási hullám, melyre azért volt szükség, mert Mugabe akkorra elveszítette a kétharmados támogatottságát. Az akkor ötvenezres fehér kisebbség elmenekült vagy meghalt, kinek milyen szerencséje volt. A zimbabwei élet nem volt sem kellemesnek, sem elviselhetőnek mondható: „a munkanélküliség szintje 50 százalékra nőtt, az életszínvonal 2000-re az 1980-as szint alá esett. Ráadásul ekkor a várható élettartam is alig 40 évre csökkent, elsősorban a HIV-fertőzések elképesztő terjedése miatt. A lakosság 15 százaléka jelenleg is HIV-fertőzött.” (Index)

Közben volt egy kis cvikli a Legfelsőb Bírósággal, az törvénytelennek mondta ki a földfoglalásokat, ezért elnöki úton megszűntek, nagyon szép temetésük volt, és helyüket Mugabe emberei vették át, akik már mindent törvényesnek találtak. Nekik meg nagyon szép házaik vannak.

Ebben a helyzetben másra sem volt szükség, mint a 2008-as hiperinflációra: 79.6 milliárd százalékos volt a pénzromlás. Jobb híján 2015-ben inkább bevezették fizetőeszközként az amerikai dollárt.

Csak hát közben Mugabe is öregszik. Most 93 éves, ami szép kor egy fűszeresnek vagy bankárnak, de diktátorból kicsit sok. Mikor idén bejelentette, hogy újból indul a választásokon, az ország összenézett: még meddig? A második nagy összenézés akkor következett be, mikor esélyes utódját, Emmerson Mnangagwát is menesztette, egy jóslat miatt… azért egy diktátor vagy marxista, vagy babonás, illenék eldönteni. Mindegy, Mnangagwát puccskísérlettel vádolták és ettől a pillanattól kezdve világossá vált, hogy Mugabe utódja csakis a második felesége, Grace „Gucci” Mugabe lehet.

Itt jöhetett a harmadik nagy összenézés, csak már nem össznépi alapon és nem is Afrikában. A hadsereg vezetése ugyanis – miért, miért nem – valahogy éppen ekkor érdekes módon pont Pekingben tartózkodott. Tizenkét tábornok összetanakodék, arra nem esküdnék meg, hogy pont tizenketten voltak, de arra jutottak, hogy ezt már ne. Ezt azért már ne, ez további több évtizedes krízist jelentene, ha nem rosszabbat. Mit is mondott Mugabe? Puccstól tart? Adott egy ötletet, szervezzük meg neki!

Hát meg is szervezték, na, azóta még annyira sem lehet tudni, mi történik a Zambézitól délre, mint addig. Ugyanis letartóztatták elvileg a kormányt és teljes környezetét, saját állításuk szerint azért, hogy megtisztítsák a kormányzatot a bűnözőktől, Mugabe még mondhatott egy beszédet péntek délelőtt a hararei egyetemen, amiben azonban nem mondott semmi lényegeset. Erre fel saját pártja, a ZANU-PL leváltotta a pártelnöki pozícióból, és mindenki azt várta, hogy vasárnap esti televíziós beszédében lemond az államelnöki tisztségről is.

Lássunk csodát: nem mondott le.

Pedig akkor már élt a pártjától kapott ultimátum, mely szerint vagy lemond az állami vezetésben viselt tisztségeiről, vagy alkotmányos eljárást indítanak ellene. De – nem mondott.

A legfrissebb jelentések szerint most mégis le fog mondani – amennyiben a CNN értesülései helytállóak – de csak bizonyos feltételekkel. Például azt szabta feltételül, hogy ő is, felesége, Grace is megtarthatják minden földi vagyonukat.

Hm, mit is ígért ő maga 1980-ban a telepeseknek?

Nem ugyanezt?

És hogy tartotta be?

Ja: úgy a tábornokok is betartják majd, hogyne.

Ha el is tűnik a zimbabwei politika színpadáról – bárhogy forduljon a kocka, ez azért már kész ténynek tekinthető – sok jót nem jósolhatunk az országnak.

Diktatúrát cserélnek majd katonai juntára.

Nagy üzlet…

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …