Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Dixieland

Szele Tamás: Dixieland

Hát, amint látom Amerikában is kezdenek kimenni a biztosítékok, kezdenek – még ha poén szintjén is – olyan hangok megszólalni, amiktől az embert szép csendesen kileli a hideg és csak fohászkodni tud, hogy ne legyen ez több viccnél. Az egy dolog, hogy a Breitbart naponta lelpez le egy-egy világösszeesküvést, de hogy most már Észak akarna leszakadni Délről?

Márpedig ez a roppant jó humorú levélke kering a közösségi oldalakon:

„Dear Red States
We’re ticked off at your Neanderthal attitudes and politics and we’ve
decided we’re leaving.
We in California intend to form our own country and we’re taking the other Blue States with us.
In case you aren’t aware that includes New York, Hawaii, Oregon, Washington, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois and the rest of
the Northeast.
We believe this split will be beneficial to the nation and especially to the people of the new country of The Enlightened States of America
(E.S.A).
To sum up briefly:
You get Texas , Oklahoma and all the slave states.
We get stem cell research and the best beaches.
We get Andrew Cuomo and Elizabeth Warren. You get Bobby Jindal and Todd Akin.
We get the Statue of Liberty. You get OpryLand.
We get Intel and Microsoft. You get WorldCom.
We get Harvard. You get Ole’ Miss.
We get 85 percent of
America ‘s venture capital and entrepreneurs.
You get Alabama.
We get two-thirds of the tax revenue. You get to make the red states pay their fair share.
Since our aggregate divorce rate is 22 percent lower than the Christian Coalition’s, we get a bunch of happy families. You get a bunch of single moms.
With the Blue States in hand we will have firm control of 80% of the country’s fresh water, more than 90% of the pineapple and lettuce, 92%
of the nation’s fresh fruit, 95% of America’s quality wines (you can serve French wines at state dinners) 90% of all cheese, 90 percent of the high tech industry, most of the US low sulfur coal, all living
redwoods, sequoias and condors, all the Ivy and Seven Sister schools plus Harvard, Yale, Stanford, Cal Tech and MIT.
With the Red States you will have to cope with 88% of all obese Americans and their projected health care costs, 92% of all US mosquitoes, nearly 100% of the tornadoes, 90% of the hurricanes, 99%
of all Southern Baptists, virtually 100% of all televangelists, Rush
Limbaugh, Bob Jones University, Clemson and the University of Georgia.
We get Hollywood and Yosemite , thank you.
38% of those in the Red states believe Jonah was actually swallowed by a whale, 62% believe life is sacred unless we’re discussing the death
penalty or gun laws, 44% say that evolution is only a theory, 53% that Saddam was involved in 9/11 and 61% of you crazy bastards believe you are people with higher morals then we lefties.
We’re taking the good weed too. You can have that crap they grow in Mexico.
Sincerely,
A Citizen of the Enlightened States of America”

Próbáljuk meg lefordítani, legalább az elejét, bár elég speciális kifejezéseket használ: a „vörös állam” ugyanis republikánus többségű államot jelent, a „kék állam” demokrata többségűt. Hát lássuk:

„Kedves vörös államok!

Mivel meguntuk neandervölgyi hozzáállásotokat és politikátokat, mi, Kalifornia állam népe, úgy döntöttünk, szakítunk veletek. Megalapítjuk saját államunkat, és magunkkal visszük a többi kék államot is. Ha nem tudnátok, ez New York, Hawaii, Oregon, Washington, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois államokat és a teljes Északkeletet jelenti. Hisszük, hogy ez az elszakadás elengedhetetlen, üdvös a nemzetnek és különösen hasznos új országunk, a Felvilágosult Amerikai Államok népének.

Rövid számvetés:

Megkapjátok Texast, Oklahomát és az összes rabszolgatartó államot.

Mi megtartjuk az őssejt-kutatást és a legjobb strandokat.

Miénk Andrew Cuomo és Elizabeth Warren. Tiétek Bobby Jindal és Todd Akin.

Miénk a Szabadság-szobor, tiétek OpryLand, a nashville-i vidámpark.

Miénk az Intel és a Microsoft, ti kapjátok a WorldCom-ot.

Miénk a Harvard, tiétek a Mississippi Egyetem.

Miénk Amerika befektetéseinek és tőkéjének 85 százaléka.

Tiétek Alabama.

Miénk az adóbevétel kétharmada. Ha nektek is kell pénz, fizessetek adót a vörös államokban.

…”

A többit már nem is fordítom, ebben a szellemben folytatódik, kitér a vallásra, a családi életre és az élelmiszer-termelésre.

Mi ez?

Ez egy vicc, természetesen. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ennyi évvel Fort Sumter és Appomattox után most Észak akar leszakadni Délről, habár, ahogy a határvonalakat elnézem, nagyon a Mason-Dixon-vonalra hajaz nekem… Az világos, hogy Trump elnök következetlen és átláthatatlan politikája komoly elégedetlenséget szül és fog is szülni: de hát ennyire? Hiszen a polgárháborút sem a rabszolgaság eltörléséért vívták, még ha sokan így is hiszik, hanem annak két fő oka volt: egyrészt az iparosodott Észak és az agrárius Dél gazdasági érdekei ütköztek egymással, de frontálisan, másrészt átalakultak a fő kereskedelmi útvonalak: míg korábban az áruforgalom főként a nagy folyókon zajlott észak-déli irányban, a transzkontinentális vasúttal megnyílt az út Nyugatra, a még kiaknázatlan területekre. No, de végül is lejátszották a meccset, körülbelül egymillió halottjuk volt, akiknek a jelentős része nem is harcban esett el, hanem a kolera vagy a malária végzett velük.

Biztos, hogy ezt szeretné bárki is? Ilyesmivel még tréfálni sem jó. Ez egy lovecrafti rémálom, egy tökéletes disztópia, ilyent Stephen King is csak legrosszabb perceiben álmodik.

Reméljük, hogy tényleg vicc, paródia, senki sem gondolja komolyan.

Továbbá abban is csak reménykedhetünk, hogy Trump elnök nem olvasta, mert ahogy ismerem, ijedtében, dühében ő maga lépne ki az Egyesült Államokból, és Washington helyett tényleg Richmond lenne a főváros.

Én mindenesetre szólok Jimnek és elkezdem ácsolni a tutajt.

Jó az, ha van.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Csodavárás Magyarországon

A Magyar Csoda olyan, mint a fata morgana egy olyan légköroptikai jelenség, amelynek során a távoli …