Home / HÍR / Szele Tamás: Építsünk robotot!

Szele Tamás: Építsünk robotot!

Mikor Stanislaw Lem 1967-ben megírta mágikusan fantasztikus, mesés kötetét, a Kiberiádát a robotok világáról, természetesen egy sosemlesz, távoli, kozmikus korba helyezte a történeteket – egy univerzumba, amit értelmes robotok népesítenek be. Nem sejthette a Mester, ahogy a csodálatos Isaac Asimov sem, hogy röpke ötven év elteltével Budapesten fiatal szakemberek robotok sorát fogják építeni.

marsjaroÉs milyen változatos, érdekes robotokat készítenek! Tudnak ezek a gépek mindent: jönni-menni, rajzolni, még zenélni is. Épült már xilofonozó és doboló robot, épült olyan, ami minden irányban képes haladni elfordulás nélkül – de létezik tárgykövető robot is. Azonban lássuk először is: mi a robot?

Robot az a készülék, amelynek szenzorai vannak a környezet érzékelése céljából, aktuátorai, amelyek lehetővé teszik a tevékenységét, a közlekedését és a kettőt egy logikai vezérlés köti össze. Lehet az egyik érzékelő akár egy kontroller is, ami a robot gazdájának parancsait fogadja – ettől még teljes értékű a robot. Ilyen értelemben tehát hihetetlenül sokszínű a robotok világa, szinte bármilyen robot elképzelhető, bármiféle célra lehet ilyen gépecskéket fejleszteni.

robotautoMi kell a robotépítéshez? Nem kellenek súlyos milliók, nem szükséges hozzá saját gépgyár vagy több diploma. A robotépítés ma már bárki számára elérhető, megfizethető, megtanulható – tulajdonképpen csak egy csavarhúzó kell hozzá, néhány alkatrész és türelem. Sok-sok türelem, kitartás és idő. Az alapkészülék épülhet egy készen kapható kitből is, azonban a fejlesztéseknek nincs határa, maximum a csillagos ég. De talán az sem: került már ki marsjáró is a Robotépítők Magyarországi Egyesülete műhelyeiből. Sőt, egy játszi gondolattal megépítették a lelkes fiatal szakemberek a Csillagok Háborújának Hellfire harci robotját is kicsiben – és tökéletesen működik.

rover01A Robotépítők Magyarországi Egyesülete, angol rövidítésű nevén a HURBA két éve alakult egy budapesti pizzériában, mintegy két tucat taggal és ugyanennyi robottal. Nagyjából havi rendszerességgel rendezik az összejöveteleiket, melyeknek célja eszközeik, erőforrásaik és tudásuk egymással való megosztása, és közös munka a projekteken.

Bonyolult szenvedély volna ez? Nem mondhatnánk: nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megszólítja a robotika. Több találkozón vettek részt 14 év alatti gyerekek is, sőt volt olyan is, aki (némi szülői segítséggel) saját robotot is épített már. A Kutatók Éjszakáján az eddigi legfiatalabb játékos pedig 4 éves volt, aki sikerrel végignavigált egy Mars-járót a rázós terepen.

tiddlybotAhhoz, hogy finanszírozhassák a tevékenységüket, természetesen bevételre is szükségük van, ennek elsődleges forrása az egyesületi tagdíj, de támogatja a csapatot a Pepsi Magyarország Kft., az Ericsson Magyarország Kft., a Qualysoft Informatikai Zrt., a Fastomatic Kft., a Közinformatika Nonprofit Kft., a Gyógylézer Család Kft., az Umundum Kft. és magánszemélyként dr. Adorján Richárd helyettes államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa is. Ezen kívül előfordul, hogy cégek, iparági szereplők keresik fel az egyesületet különféle fejlesztési szándékokkal, és segítséget kérnek projektjükhöz, ilyen esetekben a kérést továbbítják a tagság felé, és ha létrejön a szerződés, tíz százalék jutalékot kérnek a projektben résztvevő tagoktól – amelyet azonban nem kötelező kifizetni.

xilofonozo-robotMegállnak a lábukon tehát a fiatal magyar robotikusok, sőt, már tanítják is a mesterséget: robotépítő tanfolyamokat tartanak minden érdeklődő számára, a legközelebbi december 17-én indul – nyolc éves kor felett bárkire számítanak, aki meg tudja fogni a csavarhúzót. Elméleti és gyakorlati oktatás egyaránt folyik, és a végzettek képesek lesznek megépíteni saját robotjaikat, álmodjanak bármiféléről is. Csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek.

Tessék kipróbálni: ez a jövő hobbija. Maradandót alkot az, aki robotépítésbe kezd. Mellesleg jól is fogja érezni magát – övé a tervezés, alkotás építés öröme. És ha jól sikerül a gép, övé sikerélmény is.

Hobby, szakma, hivatás – ez a robotépítés. Vagyis ez mind lehet.

Építsünk robotot. Száz robotot, ezeret!

 

https://www.youtube.com/watch?v=rZeT_5MKbn0

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A kerítés mennybe megy

Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottságában …