Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Kormánycsend

Szele Tamás: Kormánycsend

Nagyon hallgat a magyar kormány, nagy a csend körülötte, bár nem teljes – de mégis, ma már szerda, és a múlt hét vége óta alig nyilatkozott meg, holott más időkben ilyenkor van a munka dandárja, egymást érik a kommünikék, sajtótájékoztatók, a hivatalos oldaluk futószalagon ontja a híreket. Most csak három-négy nyilatkozat árválkodik rajta – mi történt velük?

Eljátszottam a gondolattal, hogy netán sztrájkolnak, a túlterhelt és alulfizetett kormányalkalmazottak osztályvezető-helyettestől felfelé beszüntették a munkát és most a kormányzást átmenetileg Oroszországból hozott sztrájktörők végzik, míg nem jutnak dűlőre a bértárgyalások, de az egy másik novemberben történt. Most csak lógás van, az sem teljes mértékű, mert a belügyi, a külügyi és a nemzetgazdasági tárca mégiscsak bütykörészik valamit, ha félszívvel is – de más minisztériumok tényleg nem szólaltak meg az utóbbi napokban. Még a Miniszterelnökség is csak a Széchenyi-emlékévet zárta le.

Mi több, az említett tárcák is alig-alig nyilatkoznak, mogorvák, szűkszavúak, mint másnapos ember a gyógysöre mellett – az utolsó optimista hír az ENSZ-ben elért hatalmas sikerünkről szólt. No, de ne keseregjünk, dolgozzunk abból, amink van.

Mi történt? Hatalmas magyar siker az ENSZ-ben?

Bizony, kérem, tagadhatatlan. Magyarországot beválasztották az ENSZ emberi jogi tanácsába.

Ez akkora diadal, hogy ennél nagyobb már csak az lehetne, ha vagy az OPEC elnökségét kaptuk volna meg, vagy jegyzékben tiltakozna a kínai kormány a magyar flotta kalóztevékenysége miatt, mely a Sárga-tengeren már elviselhetetlenné fajult.

Magyarország, az emberi jogok bajnoka… Nos, az ENSZ különböző szervezetei az utóbbi időben már több érdekes döntést hoztak, például az UNESCO kimondta, hogy Izraelnek semmi köze Jeruzsálemhez, valami furcsa dolog zajlik a Hudson partján, abban a lassan összeomló palotában. De hát ünnepeljünk, izé, még akkor is, ha tudjuk, hogy minket csak azért kínáltak meg a rangos hellyel, mert a másik esélyes jelölt Oroszország lett volna.

Hát ugye, hozzájuk képest…

És mit mond erről Szijjártó?

„Magyarország az egész világon az emberi jogok és a demokrácia érvényesüléséért fog fellépni, valamint azért, hogy a világ hiteles képet kaphasson minden országról – tette hozzá. “Ne engedjük azt, hogy egyes erők, legyenek azok nyugatiak, keletiek, vagy nemzetköziek egy-egy országot megpróbáljanak besározni, mint ahogy minket megpróbáltak az elmúlt években! Ez ellen fogunk dolgozni az Emberi Jogi Tanácsban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.”

Aj, be szépen mondja. Még egyet is lehetne vele érteni.

Vagy nem.

Mert mit is mond? Egy nemzetközi szervezet fontos szervében nem arra készülünk, hogy részt vegyünk a döntéshozó munkában, hanem arra, hogy a saját érdekeinket képviseljük és kész. Hát ennyi erővel Fatu Hivát is beválaszthatták volna, ők is tudnák védeni a saját érdekeiket. Hanem ha úgy érti, hogy elsőként itthon tesszük rendbe az emberi jogi anomáliákat, hogy rosszat ne lehessen ránk mondani sehol, akkor jó.

Mondjuk, a kormány már el is kezdte a jogvédelmet.

Csak kicsit sajátosan képzeli: nem közösségek jogait védi, hanem egyénekét. Pontosabban egy személyét, de hát a tízezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik. Ez most modellkísérlet, ha menni fog, megpróbálják nagyobb méretekben is.

Ugyanis a héten a másik említésre méltó kormányszintű megszólalás Ghaith Pharaon ügyében történt. Hivatalosnak ugyan nem nevezhetjük, hiszen csak Kontrát Károly államtitkár nyilatkozott egyet a Magyar Időknek – de legalább láthatjuk belőle, hogy nem csak a külügy, a belügy is dolgozik. No, mit mondott?

„Amennyiben Ghaith Pharaon azonos azzal a személlyel, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és Magyarország területére lép, azonnal elfogják – jelentette ki Kontrát Károly államtitkár, miután az ellenzék az elmúlt napokban össztüzet nyitott a kormányra a szaúdi üzletember személyével összefüggésben.
A magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant – szögezte le a Magyar Idők kérdésére vasárnap Kontrát Károly. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta azt is: amennyiben a körözött azonos Pharaonnal, és ezt az amerikai hatóságok megerősítik, természetesen azonnal elfogják, amint Magyarország területére lép. Leszögezte, az üzletember nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt.”

Ezen azért még az edzett mocsári hajósok is meglepődnek. Tehát akkor Pharaont le fogják tartóztatni, amennyiben belép az országba, de mivel már itt van, és a miniszterelnök szomszédja, nem lehet letartóztatni. Ugyanis azt csak belépéskor lehet, de mert be van már lépve, innentől kezdve úgy lépeget, ahogy akar, még ki is léphet a területünkről, csak visszalépéskor vigyázzon, mert akkor le lehet fogni. Ezzel szemben nincs itt, nem tudunk erről, ugyanis a miniszterelnök utálja a léghuzatot és sem szellőztetni nem szokott, sem kinézni az ablakon. Mondjuk fizikailag akárhol lehet, azonban a kormányfő nem tud arról, hogy szomszédai lennének.

De hát egyetlen miniszterelnök sem felelős a lakókörnyezetéért, mint olyan.

Magyarország az ENSZ-ben fontos szerepet játszik, melyet azzal kezd, hogy megvédi Ghaith Pharaon jogait. Méghozzá emberi jogait, mert a szabadsághoz való, az bizony alapjog.

Egyéb emberi jogi kérdések megoldását idén már nem tervezzük.

Délelőtt még lesz egy sajtótájékoztató, egyebekben a kormányzati munka araszoló tempóban folyik az Útinform jelentései szerint.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Valójában nem hisszük el, hogy Szijjártó ezt komolyan is gondolja

Szijjártó pénteken Münchenben, a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén mondott beszédet. Többek között ezt …