Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Kukorica Péter

Szele Tamás: Kukorica Péter

„Én a külügyek királya, legeltetem nyájamat / Amikor kell, hitelt nyújtok legfeljebb majd bent ragad / Nem számít nekem pár milliárdos tétel / Az én nevem, az én nevem Kukorica, Kukorica Péter”.

Hölgyeim és uraim, Szijjártó belépőjét hallották a Költségvetési Szakvita című, roppant érdekfeszítő és mulatságos daljátékból. De miért is Kukorica a mi Péterünk?

Arról, hogy nyilvánosságra hozták a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. éves beszámolóját. Tetszik tudni, ez az a cég, ami a külügyminisztériumhoz tartozik, és a keleti nyitást kéne menedzselje, az lenne a dolga, hogy a fél világ magyar termékeket vásároljon, Bamakótól Jokohamáig és vissza. Azt eddig is tudtuk, hogy igen ráfizetéses, hiszen például a botswanai magyar kereskedőház fenntartása ebben a pénzügyi évben 104 millió forintba került, míg az oda irányuló magyar export mindösszesen 45,3 millió forintot hozott. Az is igaz, míg nem létezett ez a kereskedőház, 200 millióért exportáltunk oda, szóval tiszta haszon fenntartani az ilyent. De ez csak egy tétel a hatmilliárdos deficitből.

Igen, hatmilliárdos, jól tetszettek olvasni. Ilyen összeg még számtanpéldában sem létezik, ne is emlegessük, kedves sztrovacsek barátaim, mondaná Wágner úr. De hogy lesz ebből Kukorica?

Hát úgy, hogy a veszteség mintegy fele hitel, melyet az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nyújtott a CIDER Alma Kft.-nek. No, ha hitel, bizonyára van fedezete is. Hogyne lenne, kérem, komoly üzletemberek tárgyaltak komoly üzletemberekkel.

Záloga van neki.

Ötmillió darab 425 ml-es vákuumzárású csemegekukorica konzerv és egymillió-ötszázezer darab 720 ml-es magozott meggykonzerv.

Ezeket természetesen a CIDER Alma kell tárolja, mert a külügyben nehezen férnének el, de mi van, ha a cég, ígéretének és váltóinak dacára nem tud fizetni november elejéig?

Akkor bizony el kell kobozni ezt a pár konzervet, és bevinni a Bem térre.

Kíváncsi vagyok, ahhoz mit szól majd Kukorica Péter.

Mert, hogy eladni nem tudják majd, az hétszentség. Úgy le fog menni a csemegekukorica és a magozott meggy ára, hogy az utcán fogják egymást hajigálni velük az emberek. Azt én tudom, hogy előfordult már a történelemben, méghozzá igen gyakran, miszerint cégek árura hitelt vettek fel, hogyne esett volna meg, így működik a kereskedelem. Csak nem mindegy, mennyit és mire? Képelem, a pörkölt szotyolára mennyit adott volna az MNKH Zrt.

Vagy inkább nem is képzelem.

Nem mellesleg, a Nemes Ház (így hívták Kínában a valódi kereskedőházakat) épp tőkeutánpótlásért kuncsorog az államtól, ugyanis majdnem elköltötték a törzstőkéjüket is. A cégnek 2014 végén még 6,8 milliárdos tőkéje volt, amelyet a tulajdonos magyar állam dobott össze. Ebből 2015 végére maradt 2,5 milliárd, tehát 4,3 milliárdot ebből pazaroltak el. Szomorú, ugyanis azt az üzleti életben még a kezdők is tudják, hogy törzstőkéhez nem nyúlunk, ha belepusztulunk, akkor sem.

De hát kik hozzák ezeket a zseniális pénzügyi döntéseket, amelyek végső soron a mi zsebünkből emelik ki a közpénz-milliárdokat? Néhány név a vezetőségből: Matolcsy Mátyás, Lengyel Zoltán és – főleg – Nógrádi György.

Ja, hát az más. Akkor értem. Ezek a pénzügyi nagyságok Svájcot is képesek volnának csődbe juttatni.

Különben az MNKH Zrt. kissé meg van sértődve, hiszen véleményük szerint kiválóan teszik a dolgukat, a magyar export nőtt az előző évihez képest, ami igaz is, csakhogy ők ebben az egy vádpontban ártatlanok. Ahogy az Index írja:

„Az egyik, amúgy tényszerűen helyes állításuk, hogy a magyar export tavaly rekord szintre emelkedett, 90,5 milliárd eurót tett ki, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest, és az idei év első öt hónapjában (január és május között) további 5,1 %-kal, közel 584 milliárd forinttal nőtt.
Ez azonban egyáltalán nem a kereskedőház tevékenysége miatt volt így, az MNKH léte és a jelentős exportnövekedés között semmi összefüggés nincs. A magyart export döntő részét ugyanis jellemzően az itt termelő multinacionális cégek, például az autógyártók, gyógyszergyárak, gépgyártó üzemek, stb. bonyolítják. Ezeknek a kivitele tényleg jelentősen nő, de erre semmilyen hatással nincs az MNKH. A kkv-k exportrészesedése teljesen elhanyagolható.”

Hát, így már más a leányzó fekvése. Akkor bizony elmondhatjuk, hogy a keleti nyitás teljes csődöt mondott (megjósolható volt) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nem egyéb, mint egy roppant költséges fűtőmű, amelyben bankjegyekkel tüzelnek.

Azt tetszik gondolni, most, hogy minden kiderült, visszafogják magukat?

Dehogy fogják. A legújabb akciójuk egyenesen csodaszép. „Félezer könyvvel mutatkozik be Magyarország a Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron” – írja a kormany.hu.

Könyvvel.

Kínában.

Ahol a papírt is, a nyomtatást is kitalálták.

Ráadásul ne feledkezzünk meg arról, hogy Kínában kínaiul írnak és olvasnak, szemben a ténnyel, hogy mi latin betűket használunk.

Azonban, ha el is olvassuk a hírt, kiviláglik belőle, hogy kínai nyelvű kiadványokról van szó, például gyermekkönyvekről.

„A látogatók kezükbe vehetik kínai nyelven Janikovszky Éva több könyvét és elhoztuk Szegedi Katalin Lenka és Palkó című műveit is, amelyek az idén jelentek meg kínaiul… Szőcs Géza Versek című műve először mutatkozik be a nagyközönség előtt kínaiul és szerdán egy beszélgetés keretében őt magát is megismerhették az érdeklődők. A szerző dedikálta könyvét. drMáriás (Máriás Béla) Lomtalanítás című könyvének kínai nyelvű példányait ugyancsak kezükbe vehetik a látogatók.”

Hát, ez már eladhatóbbnak tűnik, drMáriásnak gratulálok, nem tudom, hogy került bele a szórásba, valószínűleg tévedésből, a gyermekkönyvek sem tűnnek rossz ötletnek, de hol van Magyarországon olyan nyomda, ami képes lenne kínai tipográfiával dolgozni?

Sehol: a logika azt mondja, hogy ezeket a köteteket Kínában kellett nyomtatni. Pénzért, mert ingyen nem nyomják ki. Mi csak a kéziratot adhattuk hozzá – meg a pénzt.

Hát, ilyen kiváló üzleteket köt a külügy és az MNKH Zrt.

Tényleg jobb lenne, ha a mi Péterünk inkább nyájat legeltetne, be-bemenne a faluba Iluskához és egyáltalán, egyszerű, természetközeli életmódot folytatna, ahelyett, hogy üzletel.

Mert ez nem egy külügyminiszter.

Ez egy Kukorica, Kukorica Péter.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …