Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Magyar csillag

Szele Tamás: Magyar csillag

Eldőlni látszik, sajnos, a milánói magyar pavilon sorsa. Azért írom, hogy sajnos, mert már a Magyar Közlöny és a Magyar Nemzet is megírta, miszerint hazahozzák és újra felépítik Karcagon, potom egymilliárdból, pedig úgy volt, hogy Szombathelyre kerül. Meg úgy is, hogy ott marad, Majlandban. Hát, ha két ennyire magyar állít valamit, én elhiszem nekik, de ez akkor is szűkkeblűség.

Az a helyzet ugyanis, hogy lenne az épületnek ennél méltóbb feladata. Olyan, amire alkalmasabb, megfelelőbb, sőt, még valamennyire fel is van szerelve rá, csak senkinek sem jutott eszébe. De hát mit várunk, mióta még L. Simon is kegyvesztett, nem lődörög a kormány körül egyetlen valóban csapongó fantáziájú ember sem – de ne szaladjunk nagyon előre, lássuk, mi a helyzet?

„Hosszas huzavona után mégis Karcagon építik fel újra a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonját, a sámándobot – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből. Mint ismert, a hányattatott sorsú épület eredetileg Szombathelyre került volna, később a kormány Karcag városa mellett tette le a voksát, ám a hivatalos határidőig nem bontották le a pavilont Milánóban, ezért sokáig úgy tűnt, a sámándob Olaszországban marad. Annál is inkább, hiszen az olasz fél felkérte a magyar kormányt, bocsássa rendelkezésére az épületet.

Szőcs Géza, a milánói magyar kiállításért felelős kormánybiztos akkor úgy nyilatkozott lapunknak, a döntés legkésőbb február végéig megszületik, ám a végső szót csak tegnap mondták ki. Ennek értelmében a sámándob hazaköltözik, és a kunsági városban a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be.
A pavilonnal kapcsolatos feladatok irányítását, továbbá a bontás, a hazaszállítás és az újraépítés lebonyolítását a százszázalékos állami tulajdonban lévő Carpathia Kft., illetve a jogutódja, a Kárpátok-Alpok Zrt. végzi. Mint azt korábban megírtuk, utóbbi cég felügyelőbizottságában Vitézy András egykori BÁV-vezérigazgató mellett helyet kapott Nógrádi György megtépázott hírnevű „biztonságpolitikai szakértő” is, illetve hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly év végén 1,4 milliárd forintot pumpált a pavilonért felelős részvénytársaságba.” (MNO)

Hát, Szombathely mindenesetre gyászolhat, oda a dicsőség. Az egy kicsit furcsa, hogy az épület Milánóban még „a jövő szolidáris gazdaságát, egy új paradigmát” jelképezett, most meg a dicső sztyeppei lovasnomád hagyományokat, de ez is csak azt mutatja, hogy a derék magyar sámándob mindenre képes, olyan sokoldalúan tehetséges, gazdaságtól lovasnomadizálásig mindenhez ért, alul kombájn, felül békegalamb, közben rövid sorozatokat is lőhet a fedélzeti gépágyúból, és ha szükséges, Volga-néphimnuszokat énekel.

Eldöntetett, consummatum est. Pedig kár.

Lettek volna még ötleteim.

Annak idején ugyanis magával ragadott az épület ezer abszurduma, például a beépített kis, napelemes örökmozgó, ami úgy működik, hogy a tetején esik az eső, az lefolyva egy lapátkereket hajt, majd hátracsorog a napkollektoros szivattyúhoz, mely felemelik a tetőre és újból lecsorog, lapátkereket hajtván. Kolumbusz tojása, az az egyetlen kis hibája van, hogy csak akkor működik üzembiztosan, ha egyszerre süt a Nap és zuhog az eső. Vagy ott voltak a fénykémények, amelyek vastag üvegrudak, ezek kellett volna levezessék a napfényt a hodályba, csak nem vezettek semmit, mert nem szóltak nekik, hogy az lenne a dolguk. De említhetném a belső tetőkertet, a piacteret, az energiagyártó lépcsőt már mondtam.

Szóval, sokat tud ez az épület, vagy legalábbis sokat kéne tudnia, nagyra hivatott. Nem kéne elpazarolnunk múzeumi célokra.

Ráadásul épp tegnap olvastam, hogy igen földszerű bolygót fedeztek fel, elérhető távolságon, 4,24 fényéven belül. A Proxima Centauri B alkalmas lehet emberi, sőt, nemzeti életre, mert felszínén megmarad a folyékony halmazállapotú víz és pálinka, ami az élet és az értelmes élet két alapfeltétele.

És nagyot álmodtam az éjjel.

Magyarok, ne vigyük mi Karcagra ezt a pavilont, jobbat tudok.

Kenjük be a négy sarkát kívülről bitumennel, hogy ne szivárogjék, szereljük rá Széles Gábor antigravitációs hajtóművét, kerül, amibe kerül, rakjuk meg arra érdemes emberekkel, aztán lőjük ki hont foglalni a Proxima B-re.

Karcag is megmenekül, Szombathely is, Milánó is, a struktúra – önfenntartó rendszereinek és a bitumennek köszönhetően – korlátlan ideig képes biztosítani a létfeltételeket, sőt, az átlagos magyarországi életszínvonalat is az utasoknak, azonban ezen az úton hazánk egy egész bolygó méretű gyarmattal gazdagodna. Hogy aztán miféle volna ez a bolygó, azt senki sem tudja, mert idegen bolygón még senki sem járt, de a miénk lenne, mindenestől.

Na jó: a miénk és a Mészáros Lőrincé, így pontosabb.

De Simicskának nem jutna egy talpalatnyi Proxima B sem, az biztos.

Most már csak az a kérdés, ki legyen az expedíció vezetője? Én először Szijjártó Péterre gondoltam, mint a legnagyobb élő magyar utazóra, kihagyhatatlan is a legénységből, de még az ő képességei sem lennének kielégítőek erre a feladatra, szerintem több kormánytagnak is részt kellene vennie a vállalkozásban. Szükség lenne Lázár mindenre kiterjedő szakértelmére, Matolcsy tudományos felkészültségére, Rogán geometriai-topológiai tehetségére, hiszen ő képes három focipályát is elhelyezni másfél szobában… és még sokakra, nagyon sokakra. Parancsnokra is, abból meg csak egyet tudok elképzelni.

Természetesen csak legjobbjaink mehetnének, és kik mások lehetnének a legjobbak, mint akiket állítólag megválasztottunk a saját vezetésünk céljából?

Családostól indulnának, hogy ne kínozza őket a magány a mérhetetlen, jéghideg kozmikus vadonban, meteorviharok között, a sugárzásoknak kitéve. Sajnos az ingatlanvagyonukat, de még az ingóságaik javát is itthon kéne hagyják, hogyan is vihetnék? De semmi baj, mi majd nagyon vigyázunk mindenre.

Aztán ők elmennek, mi meg megleszünk valahogy nélkülük.

Érzésem szerint nem is olyan nagyon rosszul.

És ha földönkívüliekkel vagy őslakosokkal találkoznak, azok remélem, klingonok lesznek.

Csillagra, magyar!

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kimcsi, félkészen

Hát kérem, kollégáim megígérték volt, hogy meg fogom magyarázni a koreai helyzetet, ám legyen. Hogy …