Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Mahagóni rovástábla génoával

Szele Tamás: Mahagóni rovástábla génoával

Kérem szépen, én ma úgy keltem, hogy csalódást akarok okozni. Mármint a témaválasztásommal. Ugyanis semmi kedvem a tegnap esti tüntetés eseményeit elemezni, nem történt semmi lényeges, ami meg történt, az nem lényeges. No, akkor lássuk viszont az egyéb híreket. Hát, mérhetetlenül jelentős események kergetik egymást, fel sem mérjük a súlyukat…

Itt van rögtön az a hír, miszerint „a rovástáblák rongálása nem véleménynyilvánítás”. Ejha. Mi történt, kérem, valaki kályhát rakott a Gilgames-ének eredetijéből? Mert az is táblán van, azt is rótták. Hát nem.

Még nagyobb sérelem érte a világot.

Történt pedig ugyanis, olyan négy vagy hat hete, a régészek még vitatkoznak a dátumon, a radiokarbon elemzés meg drága, egyszóval úgy esett, miszerint valakik kicserélték az „Érd” helységnévtáblát arra a feliratra, hogy „Szia”. Mármost, ha mindezt a latin betűs táblával teszik, két órán belül áll helyre az eredeti állapot, csakhogy Ők, a Titokzatosak a rovásírásos táblát cserélték le. Azt meg hat hétbe telt, míg észrevette valaki. És szerintem még így is véletlen volt, hogy a balsors arra tépett egy sofőrt, aki olvas rovásul.

Na, de kik intézhették a példa nélkül álló merényletet nemzeti géniuszunk önkifejezésének talajgyökerisége ellen, ki rúgott páros lábbal hagyományaink tulipántos ládáinak matyóhímzetű csipkeormába, mely körül turul vijjog panaszosan? Bizony, megvan a bűnös. Éspedig azért van meg, mert jelentkezett, ha nem jelentkezik, még most is ott állnának a jó turániak Érd határában és vakarnák egymás fejét. Azonban hét órával ezelőtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a következőt tette közzé a Facebookon:

„Szóval másfél hónap alatt vette észre valaki, hogy lecseréltük Sziára az Érdet. Ebből azért látszik, mennyi értelme van ennek a hülyeségnek.
Erre mi a reakció? Ahelyett, hogy beismernék, hogy tök értelmetlen, amit csinálnak vagy legalább mosolyognának rajta, mert ugyan miért lenne rosszabb egy „Szia” mint egy „Érd”, ami amúgy is ki van írva 2 méterrel odébb, jön a feljelentés, feljelentés.
Gratulálok, házmesterország 2017!”

Feljelentés? Bizony.

Ugyanis nem lehet ám csakúgy né átírogatni a rovástáblákat, annak, kérem következménye van. A Rovás Alapítvány előtt számolni kell a tettért. Mint az alapítvány fel is szólítja az arra illetékeseket:

„A rovástáblák rongálása nem véleménynyilvánítás
Az egységes Kárpát-medencei rovás helynévtábla-rendszer fenntartója, a Rovás Alapítvány elítéli a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezett táblarongálási akcióját és felszólítja a viccpártot a táblák helyreállítására. Az alapítvány kéri a táblatulajdonosokat rendőrségi feljelentés megtételére.
(…)

A Rovás Alapítvány és rovótársadalom elutasít minden politikaitámadást szóban és tettben, így a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezett táblarongálási akcióját is. Kérjük károsultakat a rendőrségi feljelentés megtételére, és felszólítjuk a viccpártot a károk haladéktalan helyreállítására. Az alapítvány szükség esetén ehhez szakmai támogatást nyújt és reméli, hogy a párt véleménynyilvánítása a jövőben a rombolás helyett építőmunkában fejeződik ki.”

Komoly, mint egy vakbéltünet.

Esetünkben speciel nem történt a szó klasszikus értelmében vett rongálás, ugyanis az eredeti felirat megvan sértetlenül – a mostani alatt. A srácok ugyanis gondosan leragasztották a táblát fehér fóliával, mert Fehérlófiával nem lehet ragasztani, arra applikálták a szintén ragasztószalagból készített rovásjeleket. Ha a Rovás Alapítványnak ennyire nem tetszik, fogja meg a fólia végét és egy mozdulattal hántsa le. Ja, de nekik ehhez a mozdulathoz is rendőr kell, eljárási illeték és pereskedés. Egyet mondok, kettő lesz belőle: egyszer a magyar rendőröknek is el fog fogyni a türelme, és nem fognak minden rigófüttyöt hatan kergetni, páncélos csapatszállítóval. Pláne, hogy itt jogi szempontból nem is történt károkozás, sokkal inkább állagjavítás, hiszen az eredeti feliratot látta el az MKKP védőfelülettel, az időjárás viszontagságai ellen, kérem.

Legalábbis, ha per lesz belőle, én erre építeném a védelmet.

De ha ebből per lesz, esküszöm, hogy megyek tudósítani a tárgyalásról.

No, evezzünk békésebb vizekre. Vagy vitorlázzunk. Azt írja a Magyar Narancs, hogy „…hamarosan új járművek kerülhetnek a honvédség birtokába. Méghozzá mahagóni beépítésű, szőnyegborítású oldalfalakkal és négy kárpitozott fekvőhellyel, kajüttel ellátott vitorláshajók. A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ fogja hadrendbe állítani, szolgálatukat pedig Balatonakarattyán fogják ellátni. A vitorlások kezelőit és vendégeit UV álló naptető és füstszínű ablakok védik majd a támadó napsugaraktól – írja a blog.
A cikk szerint ráadásul a közbeszerzési ajánlat feltételei nagyban megfelelnek a VEGA YACHTSPORT Kft. által forgalmazott, Balaton 25 elnevezésű vitorlás brosúrájában található leírásnak. A Balaton 25 vitorlás egyébként darabonként 27 813 euróba, vagyis nagyjából 8,7 millióba kerül.”

Százados úr, sejehaj, százados úr, ha felül a lovára, visszatekint sejehaj, visszatekint az elfáradt bakára. Hol az elfáradt baka? A Balaton közepében ül, egy mahagóni beépítésű Balaton 25 sportos túravitorlásban. Épp sportosan túravitorlázik, kihasználja a jármű „jó menettulajdonságait és figyelemreméltó komfortját” (idézet a prospektusból). Ne feledjük, hogy a vitorlafelület 34,6 négyzetméter, de génuával. A hajó tőkesúlya viharos szélviszonyok között is tökéletes stabilitást biztosít.

Hát, van egy olyan érzésem, hogy ezekkel sem a legénységi állomány fog ide-oda vitorlázgatni a hullámzó Balaton tetején. De nem tölti el a szűt a honöröm dagálya, ha belegondolunk, hogy a vérzivataros ezredév után végre lesz magyar vitorlás flotta? A Balatonon végre hazánk lesz az úr, ott akárkit megtámadhatunk, miénk a győzelem! Nagy kár, hogy a Balatont speciel minden irányból Magyarország veszi körül, és tó, de ha mondjuk felhajózna a Sión egy ellenséges flotta, arra a fürge magyar vitorlások azonnal lecsaphatnának.

Milyen szép is lenne egy tengeri győzelem, így, választások előtt. De hol kapunk mi olyan kicsi ellenséges hadiflottát, ami fel képes jönni a Sión?

És főleg: mennyiért?

Mellesleg a honvédség zseniális écesze egyúttal megoldást nyújt a rovásírásos helységnévtáblák problémájára is. Minden ilyent össze kell gyűjteni, első sorban is mahagóniba vésni, másodsorban pedig a véseteket elhelyezni megfelelő nehezékek társaságában a Balaton közepén.

Majd őrzi őket a vitorlás flotta.

Ez, kérem, a tökéletes megoldás.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kis magyar apokalipszis

Kérem, sűrű nap volt a tegnapi, sikerült új értelmet adni a békaegérharc fogalmának, ezentúl azt …