Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Manyika időgépe

Szele Tamás: Manyika időgépe

Manyika jobb, ha vigyáz magára, akárkinek is dolgozik, Manyikának ugyanis a nyomában vagyok. Hogy kicsoda Manyika? Manyika az, aki hülyének nézi magát, kedves olvasó, aki elárasztja hazug szamárságokkal a magyar nyelvű közösségi oldalakat és aki tönkreteheti – zavarmentes üzemelése esetén – a teljes honi online sajtót. Állítsuk meg Manyikát!

Miről is beszélek?

Kérem, már magam is röstellem lassan, hogy minden második nap ezzel foglalkozom, de mentsen, hogy a szakma érdekében teszem. Ugyebár, a választási kampány alatt volt, ami volt, minden sajtótermék felkapott a legszilajabb musztángjára, és az elszaladt vele. A választás eredménye sem töltötte el egyértelmű elégedettséggel az országot, sőt, mintha ennek az ellenkezőjét tapasztalnám, de aki azt várta, hogy a sajtóban enyhül a kampány, az tévedett. Illetve, a valódi sajtóban, ami valódi hírekkel foglalkozik enyhült, vagyis most már az aktuális eseményekről tudósítunk, de ott van a Homályzóna, az Ismeretlen Tartomány, ahol semmi jelentősége a tényeknek.

Az online álhírlapok.

Ilyenek voltak mindig is, még emlékszem a legendás mindenegyben.com szárnyalására, vagy avilagtitkai.com-ra, ők sem haltak még ki, de új rablói vannak a Nyárnak: hír-TV.com (köze nincs a csatornához), magyarnep.blogspot.hu (ez a szerény „magyar nép hangja” címmel fungál), otpercpiheno.hu és még sokan mások. Ők jelentik állandóan, hogy Orbán Viktor kórházba került, míg közben a fél ország látja, mert nyilvánosan szerepel, ők írnak hamis levelet ugyancsak Orbánnak Törőcsik Mari nevében, ők számolnak be a legvadabb baromságokról, amikről fél szemmel, hat mérföldről is látható, hogy egy vak hang nem sok, annyi sem igaz belőlük: igen, őket tetszenek osztani, kedves ellenzéki olvasótábor, ugyanis kellemesen hangzanak a hazugságaik.

Régóta mondom, hogy erről a politikai elitről teljesen felesleges hazugságokat kitalálni, még a túlzások is értelmetlenek, elintézik ők maguk helyettünk, velük kapcsolatban bőven elég, ha a tényekkel foglalkozunk, tán még sok is. De imádni tetszenek a felkiáltójeles címeket és a bombasztikus hazugságokat, terjed is ez a sok hülyeség, mint egy járvány, a valódi sajtó szégyenére és kárára. Hogy mi lesz a kár? Azt is elmagyarázom később.

Tegnap este épp merengtem a net fölött, bús düledékeiden, Sajtó romvára megállék, mikor szemet szúrt egy újabb bicskanyitogatóan nagy hülyeség. Ezt tán csak nem hiszik el? De, elhitték, osztották is, vitték, mint a cukrot.

Arról volt benne szó, miszerint „Orbán Viktor nem kíván az országban lenni a szombati tüntetéskor, ezért újra elhagyja Magyarországot! Legyen kedves ossza már meg, aki szerint a miniszterelnöknek igenis itthon kellene lennie!” Hát az odáig igaz, hogy ez a kormányfő különös előszeretettel tartózkodik házon, sőt, Házon kívül, mikor kellemetlen események zajlanak a Kossuth téren, de ki is állítja ezt? Ja, a „nép hangja”. Lássuk tovább, a primitív álpolitikai rizsa nélkül, csak a lényeget? „Eközben Orbán Viktor sietve elhagyja újra Magyarországot és most Svájcba fog utazni. Erről ez a fénykép tanúskodik:” és lám, adott egy kép, amin Orbán látható, feltehetően egy személyszállító gép fedélzetén.

kamuhir_orban.png

Akkorát vágtam az asztalra, hogy hasadt. Ennyire hülyék vagyunk? Fog utazni vagy nem fog utazni, mindegy, de miféle bizonyíték ez? Milyen nap van? Szerda! Mikor fog utazni? Szombaton! Ezek belefotóztak a jövőbe, négy nappal előre?

A kicsi kutya farkát nem érdekli, megy vagy marad, mellesleg az eseményekre ennek nincs is nagy hatása, legfeljebb az ő privát lelki csipkéire, felőlem ott egye meg a fene, ahol van – sokkal fontosabb az, hogy az olvasók nem veszik észre a képtelenséget, nem veszik észre, hogy napokkal előre nem lehet fotózni, nem lehet bizonyíték egy kép valamiről, ami még meg sem történt! Elnézést a kurziválásért, fettel szedésért, de hátha így leesik, hogy se én, se más nem képes hétfőn vagy kedden lefotózni egy szombati eseményt.

Mi a franc ez, időgépe van a „nép hangjának”? Fluxuskondenzátorral? Főszerkesztő Marty McFly? Vissza a jövőbe? Előre a múltba? Mi ez a szamárság?

Kormánypárti olvasóim ne legyintgessenek, hogy ilyen az ellenzéki sajtó, mert egyrészt nem ilyen, másrészt addig örüljenek, míg az orruk alá nem dugom az Origót vagy még inkább a Minden szót, mert az hasonló propagandaértékű dolgokat termel, futószalagon.

Hogy térjünk vissza a botránykőhöz, hát miképpen lehetett ezt az abszurditást elhinni? És még osztani is?

Na jó, ennek már fele se tréfa. Nyomozzunk. Ki követi el ezeket az álhírlapokat? Ugyanaz az ingyenes szerkesztőmotor hajtja meg az összeset, impresszum sehol, az elérhetőségük egy nem létező alapítvány mail-címe, szignót eddig egyet fedeztem fel, bizonyos Dorah Nagyét, viszont tekintve az oldalak igazságtartalmát, ez is valószínű, hogy álnév. De akkor ki üríti ránk ezt a rengeteg trágyát?

A véletlen segített.

Vaktában navigálgattam az oldalakon, rovatokat próbáltam megnyitni, csak azok nem voltak feltöltve, mikor elém ugrott a blogger felülete. Belépni persze nem tudtam, de valószínűleg megnyithatta a rovatokat, és nem töltött fel semmit, csak nem is zárta be. Így legalább látjuk, kivel van dolgunk.

Ez a valaki munkanévnek a „Manyo”-t használja, beceneve Manyika.

A „magyar nép hangja” esetében ez így néz ki:

Míg a hir-tv.com esetében így:

Vagyis egyformán. Az URL arra utal, hogy vagy van Manyikának köze a szegedi Rádió 88-hoz, vagy velük is visszaél – de szorul már körülötte a hurok. Már rátaláltam a nyomaira. Meglesz ez a hölgy (ha ugyan hölgy).

Mármost akkor beszéljünk arról, miért fontos őt kézre keríteni.

Elsősorban is elvi okokból: sajtóban hazudni pedig nem szabad. Megeshet tévedés, félreértés, dezinformációt is kaphat az ember, de a szándékos, manipulatív hazugság tilos. Ugyanis a teljes sajtó hitelét rombolja. Értem, hogy míg a hír-tv.com egy oldalán harminc hirdetést számoltam meg, ami azért, tekintetbe véve a forgalmat, szép pénzt hozhat, a „nép hangján” egyenesen negyvenkettőt, ráadásul ugyanazokat, de ez csak annyit jelent, miszerint a közölt tartalom felesleges is, csak azért van ott, hogy a hirdetéseket hordozza. Viszont akkor ez nem sajtó, hanem átverés.

Sajnos azonban gonoszabbat sejtek én a bokorban. Lehet, hogy így, választási kampány alatt, után Orbán Viktor húzónév, és hozza a kattintást, ha marhaságokat írnak róla és kamarazenekara többi tagjáról, de ez az álhírhullám nagyon hasznos is neki. Közismert tény, hogy a maradék független, online sajtót is megpróbálja a megnyert választások után a kormány vagy megszerezni, vagy bedarálni, erre utalhatnak Rogán Antal minapi szavai is: „határozott fellépésre lehet szükség a közösségi oldalak felhasználóinak védelmében”, tehát készülnek az online sajtó törvényi szabályozására. Mármint, majd úgy szabályozzák meg, hogy csak nekik legyen, sajátjuk.

Tökéletes hivatkozási alap lenne egy ilyen törvényjavaslat benyújtásához a világhálón terjedő álhírhullám, ami már a kormány lábait nyaldossa. Két perc alatt megy majd át a törvény, hála Manyika szorgos munkájának.

Szóval nem csak szimpla átveréssel, szélhámossággal van dolgunk, amit Manyika azzal keres, csak hab a tortán. Az a borravalója. Manyika leginkább jól fizetett kormányalkalmazott lehet, most már csak azt nehéz eldönteni, hogy a magyar kormányé vagy inkább a digitális terepen otthonosabban mozgó orosz szervek embere, aki átmenetileg ránk dolgozik.

Manyika a precedensteremtő, Manyika az, akit előreküldenek kötekedni, hogy aztán jöhessen a verekedés.

Manyika a provokátor.

Manyikát lehet, hogy igazából Szásenykának hívják, de ha tényleg Manyika, az nem jobb fikarcnyival sem.

Állítsuk meg Manyikát, a szabad és független sajtó érdekében!

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Hacsek, a taxis

– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy már hetek óta nem láttam, hála Istennek? – …