Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Pénzreform

Szele Tamás: Pénzreform

Zúg, kavarog, zajlik körülöttünk a magyar politika, amit sokan a történelemmel tévesztenek össze, pedig köze nincs hozzá, hatalmas hegyek vajúdnak, vitéz egerek születnek, időnként Núbia párduca is életet ad egy-egy nyuszikának, és a nagy fergetegben, ebben a kis magyar szupercellában elkerüli a figyelmünket a lényeg. A pénz.

Kis hírben jelent meg ma, talán nem is mindenki olvasta a Napi.hu hasábjain, miszerint eljött a nagy nap. Teljesül végre nemzetünk ezredéves álma, édesebb lesz a méz, fehérebb a tej, valamint mindenki számára hozzáférhetővé válik a szőlő és a lágy kenyér is, mármint az új érmék használata révén. Ezért állunk itt már mióta a vérzivatarban, a Kárpátoktól az Al-Dunáig és retúr.

Még idén fizethetünk Magyarország formájú érmével. Igen, kérem, tartózkodjanak az öröm szélsőséges megnyilvánulásaitól, ne csókolják össze a szomszédot és ne tessenek palotást táncolni az utcán, de a hír valós: jön a Magyarország formájú forintérme.

Az értéke kétséges, de a vendéglőkben majdnem biztos, hogy adnak érte legalább egy tál lencsét.

Nem tudtuk, mi hiányzik nékünk oly fájón, égőn, csillapítatlanul.

Hát ez.

Persze felvet bizonyos gondokat, ugyanis valódi hazafi semmiért sem válik majd meg tőle, hiszen az szó szerinti hazaárulás lenne, felváltani sem lehet majd aprópénzre, tehát valószínűleg pénzforgalomra nem lesz alkalmas, de lesz.

Na jó, legyünk komolyak: ez egy emlékérme, ilyeneket ki szokott bocsátani a jegybank, gyűjtők számára, van ugyan névértékük, és használhatóak fizetőeszközként is végszükség esetén, de azért ezek inkább csak kuriózumok. Lesz még idén más emlékérme is, mégpedig többféle.

Ilyent kap például Görgey Artúr születésének 200. és a 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója, vagy a XXI. labdarúgó-világbajnokság, Habsburg Albert aranyforintja, a Fiumei úti temető, a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója, az egri vár, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója, a tény, hogy Hevesy György 75 éve kapott Nobel-díjat és az I. világháború befejezésének 100. évfordulója. De ezek már rendes, kerek érmék lesznek, csak a veretük, feliratuk emlékezik meg minderről.

Érdekes is lenne egy fiumei úti temető alakú érme, abba meg már bele sem merek gondolni, milyen formája lehet Semmelweis Ignác születésének?

No, de ha már pénzekről van szó, volna nekem egy javaslatom a magyar monetáris rendszer teljes, tökéletes és gyökeres reformjára. Ez követhetetlenné teszi majd a magyar gazdaság útjait minden ellenséges pénzhatalom számára, igaz, az állam polgárai számára szintén, de mi már régóta képtelenek vagyunk követni a tulajdon pénzmozgásainkat is.

Javaslatom lényege, hogy összesen kétfajta forintbankjegy legyen, úgymint egyes és nullás. Ne tessék bólogatni, hogy persze, kettes számrendszer: fortélyosabb vagyok én annál. Ha mondjuk lemegyek a boltba és veszek egy kefirt százötven forintért, akkor a következőképpen fizetek: adok először egy egyforintost és két nullforintost, aztán öt egyest és egy nullást. Ha aztán megérkezik a beszállító, a boltos – akinél most hat egyes van és három nullás – hatezer forint értékű árut kap majd tőle, ha ügyesen fizet.

Kérem, nem lesz többé szegénység. Százötven forintból hatezer, ilyen haszonkulcsot a Rotschild sem látott.

Hogy a közhangulatot még jobban javítsuk, politikusok képeivel ellátott matricakészletet hoznék forgalomba, így mindenkinek lehetne saját forintja. Ínyencek számára bélyegsorozat formájában is lehetne árulni, hogy nyalhassák az érdemes honatyák hátsó felét.

Nos, megoldottam a gazdaság problémáit?

Nem.

Kicsit sem.

De az ötlet van olyan jó, mint a Magyarország formájú érme – és legalább annyira hasznos is

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …