Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Szakálla volt, kender…

Szele Tamás: Szakálla volt, kender…

…legalábbis a mondóka szerint. Mármint az egyszeri embernek. No, elég sok utódja lesz nemsokára, újjá fog ugyanis éledni a magyar kendertermesztés, méghozzá ipari méretekben. De legalábbis nem lesz majd tilos ezzel a növénykultúrával foglalkozni, a legújabb jogszabálymódosítás szerint.

Mondjuk a magyar droghelyzet fokozódását nem csak ez a hír mutatja, hanem az a másik is, amely arról számol be, hogy paprikába töltötték a drogot Kisvárdán bizonyos ukrán csempészek: lám, nemzeti szellemünk, a genius loci még őket is annyira áthatotta, hogy a rejtegetésnek ezt a nagyon, de nagyon magyaros módját választották. Lebuktak, az igaz: de elképzelem, ahogy a terjesztést végezték. Beül a kedves vendég a kisvárdai étterembe, jön a pincér:

– Mit tetszik parancsolni?
– Töltött paprikát kérek (kacsintás)
– Mivel töltve? (kacsintás)
– Amfetaminnal.
– Kiváló, primőr kokainunk is van, most hozták Bogotából!
– Akkor inkább azzal, jó fűszeresen, egyszer élünk!

Persze, a várdai hungarikumnak vége, de most jönnek csak a szép napok, a Magyar Idők és az MTI közleménye szerint – márpedig, ha két ilyen komoly fórum állítja, csak igaz lehet – „Újjáéledhet hazánkban az iparikender-termesztés”. Nocsak, hogyan?

„Budapest, 2016. augusztus 11., csütörtök (MTI) – A Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosításával újjáéledhet az iparikender-termesztés Magyarországon, a növényre egyre nagyobb igény van Nyugat-Európában – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.
A kormany.hu honlapon megjelent, jelenleg társadalmi egyeztetés alatt lévő rendelettervezet elsősorban az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja, így lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.
A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést be kell jelenteniük, erről a hatóság termesztési igazolást állít ki és tájékoztatja a rendőrséget is. A lap felidézte, korábban előfordult, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett, ez most nyilvántartás alapján könnyen tisztázható lehet.
A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint mintegy harminc-negyven hektáron foglalkoznak kendervetőmag termesztésével a gazdálkodók, míg az ipari felhasználásra további kétszáz hektáron vetettek az idén a haszonnövényből, de a bővülő kereslet hatására egyre nagyobb területen foglalkozhatnak kendertermesztéssel a gazdálkodók. A kenderből készített termékeket az élelmiszer- és kozmetikumgyártás mellett a papír- és a textilipar, az építő- és az autóipar, valamint az állattenyésztés is felhasználja.”

Mindig mondtam, hogy Spiró György egy géniusz, de hogy vátesz is, azt azért csak néha gondoltam – márpedig ő írja le Feleségverseny című regényében a génkezelt, kábítószerré alakított parlagfű termesztésére alapuló magyar gazdaságot. Ez mondjuk még jobb: ugyanis ez az eredeti, nem is kell génkezelni.

Kendert fog termelni a fél ország.

Persze, csak alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmút, hogyne, természetesen, legfeljebb történik majd néhány tévedés a fémzárolt vetőmaggal, és János bácsi mégis komoly gandzsát fog ápolgatni a földjén, ráadásul teljesen legálisan, de hát ki ellenőrzi? Majd kimegy a rendőrség minden kendertáblára és mintát vesz belőle? Ez Magyarország, kérem, itt, ha valamivel vissza lehet élni, vissza is fognak. Méghozzá iparszerűen.

Azt mondja a közlemény, a növényre egyre nagyobb igény van Nyugat-Európában – szentigaz. Sőt, egyre nagyobb igény van rá mindenhol, minél pocsékabb az élet, annál több fog fogyni belőle. De azt azért nem gondoltam volna, hogy Magyarország komolyan megteremti a marihuánatermesztés jogi hátterét és szabályozását is.

Vége az amatőr kertészkedésnek, az infralámpák és titkos üvegházak korának, a magyar kender végre kiléphet a szabad ég alá, dacosan felemelheti fejét és szabadon teremhet, kint, a tágas Hortobágyon!

Persze, a kereskedelemmel bajok lesznek. Azt majd kézbe fogja venni az állam, hogy ne lehessen nyerészkedni. A Nemzeti Dohányboltokban külön hasisszekció lesz, pipákkal és nargilékkal.

Egy neves kormánypárti publicista megírja az „Egy magyar ópium-evő vallomásait”. Arra a hírre, hogy az mákból van, nem kenderből, csak megvonja a vállát, és annyit mond: „Kit érdekel?”, majd csavar még egy trombitát.

A kender jövedéki termék lesz, adójából felvirágzik a magyar gazdaság.

Kormányközeli vállalkozók végeláthatatlan földjein hullámzik majd a vetés.

Illetve, nem hullámzik, az nem gabona.

A Gundelben kisvárdai paprika-napokat tartanak.

Jaj, nagyon szép lesz és valakik nagyon sokat fognak ezen keresni.

Nem mi, az is biztos.

És az lesz magyar ember, kinek szakálla kender.

Aztán majd ki kell józanodni egyszer…

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Kiderült, ki repteti Orbánt

A Népszava Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét kereste meg az Átlátszó hétfői cikkével kapcsolatban. …