Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Terror Joker

Szele Tamás: Terror Joker

Tekintsük a tényeket, kérem tisztelettel, a puszta tényeket, mielőtt felaggatjuk egymást a szeretet ünnepe alkalmából a karácsonyfára. Előbb használjuk a fejünket, ha már a fülünk közé szorult, aztán lássuk, mire is jutunk a tegnapi estével kapcsolatban. Igen, terrortámadásokkal van dolgunk, ne tessenek szörnyülködni. Pont azért követik el őket ugyanis, hogy rettegni tessünk.

Akkor lássuk, mit tudunk?

Tegnap a késő délutáni – ankarai idő szerint esti – órákban egy fotókiállítás megnyitóján a 22 éves Mevlüt Mert Altıntaş szolgálaton kívüli rendőrtiszt rálőtt Oroszország ankarai követére, Andrej Karlovra. A diplomata nem sokkal később belehalt súlyos sérüléseibe. A merénylőt is agyonlőtték – elvben azért engedték be egyáltalán fegyverrel a megnyitóra, mert végig szorosan a nagykövet mögött haladt, így a török rendvédelmi szervek azt hitték: a testőre. A nyomozás pillanatnyilag törökös módszerekkel folyik, ugyanis hihetetlen elmeéllel sikerült letartóztatni Altıntaş szüleit és nővérét. Gratulálok, nekik aztán sok közük lehet a tragédiához… Felvetődik a kérdés, Karlov nagykövet miért nem jelezte a török biztonságiaknak, hogy Altıntaş nem a testőre?

Lehet, hogy még ő is azt hitte, hogy az?

Ezzel egy időben lövöldözés tört ki az Egyesült Államok ankarai követségénél is, bár a támadó inkább a levegőbe lőtt, így sikerült időben elfogni, kár nem esett senkiben. Az Index a magyar sajtótörténetben egyedülálló, halhatatlan szófordulattal „fegyveres bosszankodónak” nevezi, és részemről megemelem a kalapom a szerző előtt. De, hogy a tényeknél maradjunk, ez a lövöldözés is megesett, csak azért nincs róla több szó, mert nem halt bele senki.

Alig néhány perccel az ankarai lövöldözések után Berlinben egy lopott lengyel kamion hajtott a karácsonyi vásáron nyüzsgő tömegbe. Eddig tizenkét halálos áldozata van a terrorcselekménynek és negyvennyolc sebesültje. A kocsit a Die Welt ismeretei szerint Naved B. pakisztáni menekült vezette. A vezetőfülkében megtalálták a lengyel sofőr holttestét, Naved B.-t azonban – mivel Németországban mások a rendőrségi módszerek, mint Ankarában – pár órán belül élve elfogták. Kihallgatása még tart.

A kamion története enyhén szólva is zavaros, ugyanis a tulajdonosa szerint – akinek a halott sofőr az unkatestvére is volt – egyrészt még Lengyelországban ellopták a járművet, másrészt hétfő délben beszélt utoljára a gépkocsivezetővel, ám délután négykor elveszítették a kapcsolatot a járművel. Mármost ha Lengyelországban ellopták a kamiont, akkor hogyan került bele sofőr, akinek ráadásul kedden kellett volna rakományt felvennie Németországban? És ha ellopták a kocsit, vezetővel együtt lopták el? Akit azonnal megöltek, hiszen különben legkésőbb a határállomáson lármát üt, meghiúsítja a merényletet? És hogy lehet határokon átszaladgálni egy halottal a vezetőfülkében? A kamionokat még a schengeni határokon is megnézegethetik. Valószínűleg félreértésről lehet szó: a kocsit ellophatták, de nem lengyel, hanem már német földön. A sofőr ellenállt, ezért megölték, viszont már nem volt idő megszabadulni a holttestétől. Mondhatnánk, hogy „de hiszen a merénylőnek mindegy is volt, van-e halott a kocsiban, ő már leszámolt a világgal” – de nem öngyilkos támadóval van dolgunk, az olyan nem menekült volna, hanem harsány ordítozások közepette megöleti magát a rendőrséggel. Ez menekült, ezt üldözni kellett, sikerült is élve elfogni.

A berlini merénylet vagy nagyon, de nagyon meg volt szervezve, vagy egyáltalán nem, és azért sikerülhetett.

Igen. Bestiális, aljas terrortámadásokról van szó. És nem véletlen, hogy karácsony előtt történtek. Sőt, szerintem még várható valami, mielőtt beköszönt a szenteste. Esetleg akkor is. A támadók nem érdemelnek egy fikarcnyi kegyelmet sem.

Na, de kik is a támadók?

És minek támadtak?

Cui prodest?

Összegezzük. Tegnap meggyilkolták Oroszország egyik diplomatáját Ankarában (pont akkor, mikor Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter épp útban volt Moszkvába, az orosz-török-iráni csúcstalálkozóra). Ezzel egy időben támadás érte az Amerikai Egyesült Államok ankarai követségét is. Pár percen belül bestiális terrortámadás érte Berlint, mely Európa vezető hatalmának fővárosa.

Három nagyhatalmat is olyan támadás ért, melyet meg kell toroljanak valamiféle módon. Ráadásul egy időben.

Ilyen véletlen nincs.

No, de akkor kiket nem ért támadás a nagyhatalmak közül?

Kínát, és a nagyhatalomnak nem, de közel-keleti tényezőnek számító Iránt.

Most minden átlagos újságolvasó rám förmedne, hogy ne legyek bolond, az Iszlám Állam elvesztette Aleppót és ez a bosszú, ráadásul Karlov nagykövet támadója is erről kiabált. Karlov esetében még talán logikus is lenne, de az aleppói – szintén borzalmas, szintén embertelen – ostromhoz mi köze lenne Amerikának és főleg Németországnak? Még csak nem is helyeselték. Maximum annyi, hogy ott is ünnep a Karácsony.

Aztán azt is mondaná az átlagos újságolvasó, hogy hiszen azért nem értjük az eseményeket és azért a meglepő szinkron közöttük, mert az Iszlám Állam sátáni logikája áll mögöttük. Meglehet, nem zárom ki, de tetszik tudni, miért piros az elefánt szeme? Hogy jobban el tudjon bújni a cseresznyefán. És tetszettek már látni elefántot cseresznyefán? Nem? Ugye, milyen jól elbújt?

Nem állítanám, hogy a pokolból szalajtott Iszlám Államnak nincs köze a történtekhez, mert bizonyára van. De hogy nem az ő érdekeiket szolgálják az események és a következmények viszont szintén nem lesznek számukra kellemesek, az biztos. Tökéletesen elhiszem, hogy a fanatizált, és leginkább csak fegyverforgatáshoz értő gyilkosokat fel lehet használni merényletekre, egyenként, de akár az egész szervezetet is, ha megfelelő ígéreteket kapnak.

Azonban ki lehet a megbízó?

Ezt nem fogja senki sem firtatni.

A berlini terrortámadás nagyban befolyásolni fogja a németországi választások eredményét. 2017 szeptemberében szövetségi parlamenti, vagyis Bundestag-választások lesznek, előttük még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában. A most kialakuló hangulat sokat árthat Angela Merkel CDU-jának.

Az orosz-török kapcsolatok sem fognak javulni ez után a Gavrilo Principhez méltó gesztus után, sőt, most már mondhat Erdogan, amit csak akar, Oroszországnak a tegnapi gyilkosság bármire felhatalmazást ad. Valóságos Jolly Joker.

Terror Joker.

Trump reakciója még várat magára, de meglátásom szerint nem lesz sem szerény, sem halkszavú, sem türelmes, sem pedig fölényesen intelligens.

Nálunk mi várható?

Terrorkészültség, természetesen, esetleg a kormány megfelelő ürügyekkel letartóztatja majd azokat, akiket nem kedvel és most éppen nincs oka szabadlábon hagyni őket. A lakosság körében várható még ezen kívül felháborodás, sorosbérencezés (a minap egy katolikus plébános is megkapta ezt a jelzőt egyes híveitől), migráncsozás és elszórt brutalitás.

Bárki, bárki ellen, így, karácsony hetében.

Aztán a kormány majd rendet tesz, de olyant, hogy arról koldulunk.

Egyszóval sok mindenre jó ám ez a kártyalap, ez a Terror Joker, ugyanis most, pillanatnyilag bárki ellen kijátszható. Bárhol, bármikor.

A kérdés megoldásához azonban nem jutottunk közelebb. Kinek jó az, ami történt?

Ítélje meg ki-ki belátása szerint.

És kinek rossz?

Rövidesen mindenkinek.

Ennyit szerettem volna elmagyarázni.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Revízió a lábszag ellen

Ezzel az alkotmány-revízióval, illetve kényszeres alaptörvény módosítgatással, a jó fene se tudja mi a keresztneve, …