Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Törölt járatok

Szele Tamás: Törölt járatok

Kedves utasaink, tegnap két járatot is töröltek a légitársaságok, hiába, a légiközlekedés már csak egy ilyen üzem, tele van meglepetésekkel – nem repült tehát a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu Rotterdamba, csak odáig, aztán vissza, és elmarad Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes március 15-i, budapesti útja is. Neki váratlanul más dolga akadt.

Mondjuk Cavusoglu külügyminiszter pontosan tudta, hogy nem látják szívesen a holland városban, ugyanis az ottani polgármester, a marokkói származású Ahmed Aboutaleb már megüzente neki, hogy Hollandiában nem fogja választási nagygyűléssel megzavarni a köznyugalmat, tessék otthon maradni – mégis elrepült odáig, házhoz ment a pofonért, hogy hazaküldhessék.

Most a magát okosnak tartó magyar szavazó bólint, és azt gondolja: „kellenek a külföldi szavazatok Erdogannak”.

És irgalmatlanul nagyot téved.

Erdogannak egyáltalán nem számítanak a Rotterdamban élő, érte egyébként sem különösebben rajongó török állampolgárok meglehetősen bizonytalan szavazatai. Azok vagy támogatják őt, vagy – ami valószínűbb – nem. Neki a belföldi, törökországi szavazatok kellenek, de nagyon, azért küldte, helyesebben dobatta ki Cavusoglut, így a honi, sztambuli vagy ankarai nacionalisták nagyobb számban háborodhatnak fel a padisah megsértésén és szavazhatnak rá emiatt. Ezekhez a voksokhoz képest az a pár nyugati szavazat semmiség. Ez egy provokáció volt, nem is véletlen, hogy Erdogan azonnal reagált, lefasisztázta a holland kormányt és az államot is:

„Ezek náci maradványok, fasiszták. Megtilthatják, hogy a külügyminiszterünk odarepüljön, de lássuk, mostantól hogyan szállnak le a holland gépek Törökországban?”

Hát, akkor egy ideig nem szállnak le, de legalábbis a választási kampány végéig, aztán helyreáll majd a jó viszony a két állam között, mert a hollandok feltehetően továbbra is szeretnek majd Törökországban üdülni, a törökök meg továbbra is szeretik majd az eurót. De ez az összekoccanás Rotterdamban kevésbé számít, a cirkusz Isztambulnak, Ankarának szól.

Habár azt sem mondhatjuk el, hogy a törökországi törökök mind Erdogan hívei volnának, nagyon nem – de hogy a rotterdami kitiltás után valamivel több szavazója lesz otthon, az biztos.

Időközben érkezett a hír, hogy éjjel Rotterdamban zavargások voltak, melyek következtében kiderült, hány szavazata lenne Erdogannak a holland városban. Kevés. Az történt ugyanis, hogy a Cavusoglu-affér után újabb kísérletet tettek még egy rókabőr lenyúzására az ügyről: a város török konzulátusánál Fatma Betul Sayan Kaya török családügyi miniszter kampányolt volna Erdogan mellett. Őt sem engedték oda, mire pár ezer fő kissé zavarogni kezdett, ezt a helyi lovasrendőrség némely vízágyúk segítségével igen hamar szétoszlatta. Nos, akkor elmondhatjuk: Erdogan Rotterdamban a pár ezer zavargó voksát vesztette, ellenben otthon ezzel sok százezret nyert.

Ügyes, ügyes.

Akkor nézzük a másik, varsói törölt járatot, kedves utasaink.

Az közismert tény, hogy Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes lemondta március 14-15-i budapesti útját, és, mint úriember, hirtelen támadt egyéb elfoglaltságaira hivatkozott. Ezeket nem jelölte meg közelebbről, és modortalanság is volna érdeklődni felőlük, de természetesen a vak is látja, hogy a látogatás elmaradása annak köszönhető, hogy Orbán Viktor a brüsszeli EU csúcson a lengyel kormány legnagyobb megrökönyödésére megszavazta, miszerint Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnök legyen újra az Európai Tanács elnöke. Holott korábban ennek az ellenkezőjét ígérte Jarosław Kaczyńskinek.

No, mondja erre az okos magyar választó, akkor nem jönnek „a lengyelek” a Múzeumkertbe sem éljenezni Orbánt március idusán.

Hát, vagy de.

Azt ugyanis, hogy jönnek-e vagy sem, kizárólag ők maguk tudják és ők maguk döntik el. Ugyanis mi egy hatalmas tévedést követünk el, egy logikai hibát.

Március 15-én a Múzeumkertbe ugyanis nem „a lengyelek” szoktak jönni, az a maximum háromezer fő nem képviseli a sokmilliós lengyel népet semmiféle módon. Ők csak egyes, meglehetősen nacionalista lengyelek, akik otthon is szemben állnak egyéb polgártársaikkal, akik nem nacionalisták. Tovább megyek: ezek csak a szélsőjobboldali Gazeta Polska olvasói, az is szervezi az utat. Ezek miatt bűn és hiba általánosítani. Nekik annyi közük van a lengyel néphez, mint a Betyárseregnek a magyarhoz.

Ne lengyelezzünk. Ne általánosítsunk.

Se most, se máskor. Sem ebben, sem másban.

Nálunk nincs három és fél ezer hülye?

Százszor annyi is akad, bármikor.

És ne emlegessük, hogy mi bezzeg nem mentünk Varsóba éltetni Jaruzelsky tábornokot annak idején, mert ha kicsit másképp alakul a Varsói Szerződés katonai-gazdasági doktrínája, ment volna tőlünk is mindenki, akit csak küldenek.

Ezek az emberek tehát nem a lengyel népet képviselik, és minden általánosítás sértő – a teljes lengyel népre. Tessék elképzelni, ha minket külföldön Pataky Attila alapján ítélnének meg. Hagyjunk fel már végre azzal a gyakorlattal, mely egyaránt jellemző a magyar kormánypártra és ellenzékre, miszerint népeket és embercsoportokat egy-egy kicsiny részük tettei és szavai alapján ítélünk meg, illetve el.

Persze, attól még a Gazeta Polska olvasótábora nem lesz szívesen látott vendég Budapesten, az is igaz, ne is legyen. De a lengyelek általában nem tehetnek róluk.

Hogy jönnek-e vagy sem, azt ők tudják, én a helyükben inkább most nem jönnék, mert erős ellentmondás volna Varsóban Kaczyńskit éltetni, Pesten meg Orbánt, és mindkét helyen egyre hálátlanabb szerep, de ezt döntsék el ők maguk.

Kedves utasaink, repülőtéri tájékoztatónk végére értünk, ezek voltak legfrissebb törölt járataink, szerintem lesznek ilyenek holnap is.

Jó landolást!

Erdogan megfenyegette a hollandokat

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Csodavárás Magyarországon

A Magyar Csoda olyan, mint a fata morgana egy olyan légköroptikai jelenség, amelynek során a távoli …