Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Szele Tamás: Ünnepi kiadás

Szele Tamás: Ünnepi kiadás

Hölgyeim és uraim, kedves ünneplő közönség, szeretném elsőnek világgá kiáltani: éljen április elseje, hazánk – jelenlegi állapotát tekintve – legnagyobb és legjelentősebb nemzeti ünnepe! A karnevál rendezvényei egész évben tartanak és jövőre újrakezdjük őket, Magyarország egy hatalmas bolondfesztivál már jó ideje és az is marad egy darabig.

bolondPersze jelentős különbség van a hétköznapi hülyeségek és az április elsejéhez köthető tréfák között – ezeket a közélet szereplői a sajtó munkatársaira gondolva már tegnap elkezdték, bölcsen előre látva, hogy a legtöbb lapba csak ma, az ünnep reggelén kerülhetnek be, kössünk is szép csokrot ebből a sok maszlagból és beléndekből, egy tavaszi bokrétát, hadd díszítse ünnepi asztalunkat, mert ha a föld Isten kalapja, hazánk a zárt osztály rajta.

Az ünnepi tréfálkozást Iain Ferrier Lindsay excellenciás úr kezdte, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyessült Királyságának új budapesti nagykövete, aki tegnap reggel meglátogatta Áder Jánost, hogy átadja megbízólevelét. A magyar elnök fogadta is, és ez esetben javunkra vált Áder híresen rezzenéstelen faarca: mr. Lindsay ugyanis skót nemzeti viseletben jelent meg a Sándor-palotában, kiltben, térdharisnyában, sporran lógott a derekáról és csak azért nem hozott magával claymore-t, kétkezes skót pallost, mert ez talán mégis sértette volna a brit diplomácia konzervatív alapelveit. Bár még annak is eljöhet az ideje. A budapesti Wallace osztatlan sikert aratott, legalábbis a jelenlévők és a lakosság körében, és Áder sem kérdezte meg tőle, mi a helyzet a jó Károly herceg várva várt érkezése körül, mely kérdés durva tapintatlanság lett volna, hiszen a diplomata Windsor-ház iránti hűségét kérdőjelezte volna meg. Egy dolog biztos, ilyen eredeti brit nagykövet még nem szolgált Budapesten. Isten óvja Skóciát, Alba an aigh!

Körülbelül ugyanekkor, a délelőtti órákban jelentette be az a kis kópé Matolcsy György, hogy kizárólagos magyarországi használatra nemzeti bankkártyát kíván bevezetni a Nemzeti Bank – ezt úgy tessék érteni, hogy a terv szerint nem csak lesz egy kis piros-fehér-zöld kartyinka mindenkinél honi tranzakciók céljából, hanem mást nem is lesz szabad használni, ezt jelenti itt a kizárólagosság. Csak ezzel lehet majd Magyarországon fizetni, minden másra ott a Mastercard. Hát, Huba György, ez fenomenális tréfa volt, ismét jót mulattunk, valóságos Humor Harold vagy, Gyurikám. Honnét veszed ezeket a vicceidet? Ja, hogy komolyan gondolod? Frenetikus!

Nem ismejük annak a tréfamesternek a nevét, aki az MTVA megbízott vezérigazgatóját és operatív vezérigazgató-helyettesét Vaszily Miklóst viccelte meg, de sajátos a humora: ugyanis a fentemlített nagyember (olyan nagy, hogy ő maga a saját helyettese is, ezt nevezem pótolhatatlanságnak) íróasztalában lehallgató berendezést talált a Nemzeti Nyomozóiroda. Azért nem ő maga, mert tegnapelőtt sürgősen külföldre utazott, nehogy véletlenül neki kelljen felfedezni a poloskát. Hát, hahaha, micsoda tréfa, ejnye, olyan kis oroszos hangulata van, a boldogult Berijának volt ilyen akasztófahumora, bozse moj, a visszatérőben lévő régi szép időkben. Hogy is történt a dolog az Index szerint?

„Rejtett lehallgatókészülék került elő az MTVA székházában a megbízott vezérigazgató irodájából a hét elején.
Az Index információi szerint Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalójában kedden bukkantak a lehallgatóra.
A készülék miatt bejelentést tettek a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai vizsgálták át a helyszínt.
Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette az információkat. Az ORFK sajtóosztályának közlése szerint az ügyben tiltott adatszerzés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak nyomozást, további részletekről azonban az eljárás érdekeire való hivatkozással nem nyilatkoztak.
Megkerestük Vaszily Miklóst, az MTVA jelenlegi vezetőjét. Vaszilyt külföldi szabadsága idején értük el, azt mondta, kedden még Budapesten volt, de nem tudott a lehallgatóról.
A rejtélyes eszközzel kapcsolatban az MTVA-nál is érdeklődtünk: pontosan hol és hogyan bukkant fel az eszköz, illetve indult-e belső vizsgálat amiatt, hogy megtudják, ki vagy kik akarták kifürkészni, hogy mi hangzik el a megbízott vezérigazgató tárgyalásain. Ők annyit válaszoltak, hogy a rendőrség tájékoztatását tekintsük irányadónak.” (Index)

Hát, ez most sok minden lehet, vagy valamelyik honi titkosszolgálat gyakorlatozott, vagy valamelyik külföldi figyelmeztet, esetleg komoly az ügy, netán komolytalan, de az sincs kizárva, hogy valakinek eszébe jutott a régi sztálini elv, miszerint „Az elvtársainkat figyeljük meg, nem az ellenségeinket. Ugyanis az ellenségből még lehet elvtárs, de a barátból már csak ellenség.” Vaszily mester hátán mindenesetre végigfuthatott Szibéria hidege, mielőtt lóhalálában elutazott, és rendes évi szabadságán sokszor riadhat arra a rémálomra, hogy érte jönnek, nem ellene.

Kissé személyesebb tréfát űzött a magyar újságírótársadalommal a finom, mondhatni cizellált modoráról Európa-szerte híres Lovas István, aki nyílt levélben nehezményezte a marokkói király mellőzésétLássuk csak!

Kedves Újságíró Kollégák!
A múlt hét keddjén több napos látogatásra Budapestre érkezett VI. Mohammed marokkói király.
Jumbo gépe 300 fős kíséretével a Liszt Ferenc reptéren szállt le. Itt van róla a videó, amelyet több mint hatvan ezren láttak.
A Lánchídnál lévő Four Seasonsban szállt meg.
Tudtommal beszélt Áder János köztársasági elnökkel.
Mindez senkinek sem tűnt fel? Mint oly sok más dolog?
Nem kellene a zabhegyezést néha felfüggeszteni?
Akiket érdekel a marokkói háttér és miután nemrégiben azon a vidéken jártam, itt egy élménybeszámoló, mely a Magyar Hírlap március 5-i számában jelent meg:http://lovasistvan.hu/2016/03/05/az-eltitkolt-gyarmat/

Lovas úrral azonban kissé elszállt a ló vagy a teve, még Marokkóban szállhatott el – ha a saját anyagát akarta promotálni, az persze más, akkor ügyes volt, másként azonban nem. Ugyanis miért is nem foglalkozott senki az üggyel? Mert ennek megvan a maga útja-módja, például sajtótájékoztatót illik tartani, netán értesíteni az MTI-t az érkezésről, jómodorú uralkodók még fogadást is tartanak, amire meghívják név szerint a sajtó általuk, illetve sajtóosztályuk által kedvelt képviselőit. De úgy, hogy senki sem értesíti a médiát, ideértve a magyar külügyet is, maximum a madarak röptéből jósolhattuk volna meg ezt az eseményt. Ne minket tessen szidni, Lovas mester, hanem a külügyet. Na, de miért nem szólt senki a skriblereknek? Azért, mert valóban itt járt a király, csak éppen inkognitóban volt. Az más kérdés, hogy ezek szerint az inkognitó egy marokkói viselet, melynek része a luxushotel és a háromszáz fős kíséret is, a feltűnés elkerülése és az ellenség megtévesztése céljából. Hát, mindig tanul az ember, Lovas úr meg megnyugodhat: azért nem foglalkoztunk kedvenc uralkodójával, mert ő sem akarta. Ennél legközelebb jobb viccet kérünk.

Teljes a káosz azonban az idei viccszezon legeredetibb álhíre körül. Igen, Csobánka nevezetes paripájáról van szó, amely állítólag lezuhant volna egy erkélyről. Ezt tegnapelőtt az egész magyar sajtó elhitte, site-ról site-ra szállt a hír, mint egy regösének, azonban fejlemény van. Kettő is, mindjárt. Az első az, hogy a Blikk kiderítette, miszerint a ló vak volt és vendégségben tartózkodott a házban, a terasz domboldalba épült tehát nem is csoda, hogy a paripa leesett, mikor átbaktatott rajta. Beszéltek a ház tulajdonosával és képriportban számoltak be az ottani állapotokról, melynek legizgalmasabb eleme a bizonyítékként is szolgáló ízléses adag lócitrom. Mondhatni lónyom. Hát igen, ilyen az, mikor a ló nyom, de sajnos baj van.

Míg a Blikk kinyomozta, mi is történt valójábana bummm.hu is kinyomozta – azt, hogy semmi. Ők viszont az esetben eljáró állatorvossal beszéltek.

„Az egész történt kitaláció. A ló két ház között sétált, megcsúszott a sáros úton és beleesett az árokba – mondta a lapunknak dr. Talpag Bálint állatorvos, akit az esethez hívtak. Mint kiderült, a közelben lévő házaknak nincs is felső szintje, a ló egy dombos részen megcsúszott.
“Engem hívtak a bajba jutott állathoz. Elbódítottam, a ráesett fadarabokat és kerítést elbontottuk róla. Az állat ezek után a saját lábán sétált ki az árokból” – magyarázta az állatorvos. “Az ijedtségen kívül más baja nem történt, karcolásokkal megúszta az egészet” – tette hozzá.”

Most itt vergődünk, kétségek között, mint Hamlet: mi történt valójában? És mi nem? Sőt – mi fog történni? Megöl ez a bizonytalanság, hadd jósoljak, mert lelki szemeimmel már látom a szalagcímeket:

„Folytatódik a ló-gate!”(Népszava)

„Csobánkán a tegnapi álhír elleni tiltakozásként több telivér felzuhant az erkélyekre!” (Index)

„A lipicai ménes petíciót fogalmaz!” (Átlátszó)

„Zabosak a paripák! Széles Gábor tagadja, hogy kikapcsolta volna a gravitációt – mi áll a lóbotrány hátterében?” (Pesti Srácok)

És hogyan fogja megírni majd a Magyar Idők?

„Méneskari tisztek egybehangzó véleménye szerint nemzeti sorskérdés dől el most. Holnap reggelre leállhat a hazai lócitromtermelés, ha az Arena plázát nem alakítják vissza azonnal ügetővé. Mértékadó üzleti körök pártolják az elképzelést.”

Hát körülbelül ez várható paripaügyben. De csak holnap – egyelőre ma van, nemzeti ünnep, mely, mint látható, egész évben tart Hunniában, de ma különösen.

Itt van április elseje. Énekszó és tánc köszöntse.

Hangulatunkra való tekintettel: vitustánc.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …