Home / HÍR / Szerb és amerikai ejtőernyősök együtt gyakorlatoznak, mi meg közös műsorokat készítünk a szerbekkel

Szerb és amerikai ejtőernyősök együtt gyakorlatoznak, mi meg közös műsorokat készítünk a szerbekkel

Közös hadgyakorlatot tartottak szerb és amerikai ejtőernyősök pénteken egy Belgrádhoz közeli repülőtéren, a Tél 2017 fedőnevű gyakorlat célja Szerbia és a NATO közötti kapcsolat erősítése volt. Mindeközben Palicson műsor- és információcseréről, közös műsorok készítéséről, valamint közös pályázási lehetőségekről kötött együttműködési megállapodást az MTVA, a Duna tévé, valamint a szerbiai közszolgálati televízió.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb hadsereg, valamint az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága által szervezett hadgyakorlaton 120 ejtőernyős vett részt. Az ejtőernyősök 300 méter magasságból ugrottak ki. A hadgyakorlatot az erős szél ellenére is megtartották. Aleksandar Vucic szerb elnök a helyszínen kiemelte: Szerbia továbbra sem kívánja elkötelezni magát egyetlen katonai tömb mellett sem, így nem akar csatlakozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), viszont a lehető legszorosabb kapcsolatra törekszik a NATO-val, és tagja a NATO békepartnerségi programjának is.

Noha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagságának elnyerésére törekszik, illetve határozottan ragaszkodik a katonai semlegességhez, szoros történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, amelyeket nem áll szándékában megszakítani. A balkáni NATO-befolyás ellensúlyozása érdekében Moszkva számos formában támogatja Belgrádot, a közelmúltban például hat MiG29-es vadászgépet ajándékozott a nyugat-balkáni országnak. A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul, így az orosz katonai együttműködés voltaképpen a korábbiak folytatásának tekinthető.

Műsor- és információcseréről, közös műsorok készítéséről, valamint közös pályázási lehetőségekről kötött együttműködési megállapodást pénteken a vajdasági Palicson a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a szerbiai közszolgálati televízió. Az MTVA stratégiai célja, hogy valamennyi szomszédos ország közmédiájával jó együttműködést alakítson ki, amely a közös műsorokon és tartalmakon keresztül is megjelenthet. A megállapodást az MTV tudósítói találkozójának keretében írták alá, a rendezvényt a szabadkai Pannon RTV szervezte.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …