Home / HÍR / Szijjártó Európa elárulásáról beszélt Bécsben

Szijjártó Európa elárulásáról beszélt Bécsben

Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekével – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter az osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatón szerdán Bécsben.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a migrációs csomag súlyos veszélyt jelent Európa számára, mert legalizálni akarják vele az illegális migrációt, alapvető emberi jognak akarja beállítani azt, ezért a jövő évi ENSZ-közgyűlésen Magyarország nem fogja megszavazni a csomagot.  A külgazdasági és külügyminiszter gratulált az osztrák alkancellárnak, hogy Ausztria sem fogja elfogadni a csomagot.

A Magyarország elleni támadás oka az, hogy az ország az európai fősodorral ellentétes állásponton van a migráció kérdésében – folytatta a miniszter, majd megerősítette, hogy Magyarország nem lesz “bevándorlóország”, és nem támogatja, hogy az európai kontinens népességének összetételét megváltoztassák, így a kormány a kötelező kvóták rendszerét visszautasítja. A migrációt meg lehet állítani, s mi ezt be is bizonyítottuk Brüsszelnek.

Egyetlen országnak sem kell megnyitnia határát az ENSZ tervezett globális migrációs csomagja miatt

– hangsúlyozta a világszervezet főtitkárának nemzetközi migrációs ügyekkel foglalkozó különleges képviselője a megállapodással szemben Németországban megfogalmazott kifogásokkal kapcsolatban a Die Zeit című német hetilap szerdai számában.

Louise Arbour kiemelte, hogy a megállapodás nem nemzetközi szerződés, hanem csupán egy “politikai szándéknyilatkozat”, ezért nem is keletkeznek belőle jogosultságok a hazájukat elhagyó emberek számára.

“Amennyiben egy ország nem szorul rá, vagy nem tartja helyesnek, hogy befogadjon munkavállalókat más országokból, a csomagból nem következik arra irányuló kötelezettsége, hogy nyissa meg határait”

– mondta a tisztségviselő.

Aláhúzta: a megállapodásnak az a célja, hogy kialakuljon egy politikai keret a migráció körüli kérdésekre adandó válaszok nemzetközi kidolgozásához.

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról –  decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország.

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) pártjai közül az Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen a megállapodást. A szövetségi kormány menekült-, és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint ENSZ globális migrációs csomagja “áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára”, ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia. Az ügy vitát váltott ki a kormányzó Kereszténydemokrata Unióban (CDU). A bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) közös Bundestag-frakció keddi ülésén a Die Welt című lap beszámolója szerint hosszú vita után végül abban állapodtak meg, hogy a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselőivel együtt kidolgoznak egy határozattervezetet, amelyben kiállnak a megállapodás mellett. A terv szerint a Bundestag még az ENSZ decemberi marokkói csúcstalálkozója előtt elfogadja majd a határozatot.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …