Home / HÍR / Tarlós/mobilgát/népszavazás: most akkor mi van???

Tarlós/mobilgát/népszavazás: most akkor mi van???

Tarlós István a népszavazás lehetőségét hajlandó felvetni a Fővárosi Közgyűlésben a római-parti védmű ügyében, de az álláspontján nem változtat.

A főpolgármester szerdán budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, korábbi nyilatkozatát átértelmezték, “a saját álláspontjával szemben nyilván nem tesz javaslatot”. Elsősorban arról van szó, hogy ha a Fővárosi Közgyűlés akar népszavazást, akkor azt nem vétózná meg – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: nem azt mondta, hogy határozati javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. “Továbbra is azt állítom, hogy hajlandó vagyok a népszavazás lehetőségét felvetni, de annak a kockázataival együtt, a Kúria döntését megvárva, és a saját álláspontomon nem tudok változtatni” – fogalmazott. Álláspontját a főváros által készíttetett szakvéleményekre alapozza, amelyek mindegyike a védmű part menti változatát támogatja – közölte.

Kifejtette: ha a Kúria döntése megszületik az Együtt és a Párbeszéd által kezdeményezett népszavazás ügyében, akkor érdemes a közgyűlésnek döntést hoznia, ha csak a testület nem nyilvánít előre valami véleményt. Ezért használta a “felvetés” szót – mondta Tarlós István. (Addig nem indítható a római-parti védmű témájában új népszavazás, amíg a már folyamatban lévő ügy jogerősen le nem zárul.)

A főpolgármester szerint az Együtt és a Párbeszéd által kezdeményezett népszavazásnak “semmi értelme nem lenne”, ugyanis a “nyomvonal helyzetére nézve semmilyen utasítást nem ad”. Ebből az látszik, nem akarják, hogy megépüljön a védmű, a kezdeményezés egyetlen célt szolgálhat, hogy további fél évre ellehetetlenítsék az építkezést – jelentette ki.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a 2010 előtti Fővárosi Közgyűlés is part menti védművet akart, és – ellentétben a mostanában elhangzottakkal – nem ideigleneset.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A KKM bekérette a spanyol nagykövetet, Szijjártó beszólt az ENSZ-nek

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló …