Home / HÍR / Titkolják, hány rendőrt és katonát vezényeltek a határra

Titkolják, hány rendőrt és katonát vezényeltek a határra

Elutasították Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagjának a határon állomásoztatott rendőrök és katonák létszámával kapcsolatos közérdekű adatkéréseit.

Az Együtt elnökségi tagja közérdekű adatkéréssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön, az elmúlt négy évben az egyes hónapok során hány katona és rendőr vett részt határrendészeti feladatok elvégzésében, illetve ezen belül az államhatár őrzésében, rendkívüli jelleggel honnan vezényeltek át egységeket, és mennyi túlórát fizettek ki a számukra.

Az adatok kiadását mind a két szerv megtagadta, a rendőrség állítása szerint ezzel kapcsolatos nyilvántartást nem vezetnek, így a kérdésekre nem tudnak válaszolni, de félmillió forint költségtérítés ellenében a kifizetett túlórákat összeszámolnák. A Honvédelmi Minisztérium egyszerűen csak arra hivatkozott, hogy 30 évig a Honvédség felszerelésével és állományával kapcsolatban semmilyen információt nem kötelesek kiadni.

Az Együtt úgy vélekedik, hogy a kormány attól tart, hogy az adatok a közvéleményben számukra hátrányosak lennének, vagy azért mert megdöbbentően magas lenne a szám vagy mert a retorikához képest megdöbbentően alacsony.

Utóbbit gondolnánk a szerencsésebbnek, ha a nagy készültség csak a kameráknak szólna – teszik hozzá.

Szerző: Huppa.hu, MTI, MTI OS
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Pitiánerek

Az MTI úgy hozta le a Magyar Tudományos Akadémia közleményét arról, hogy hatalmas nemzetközi sikert …