Home / HÍR / Több ezer nyugdíjast ellenőriznek

Több ezer nyugdíjast ellenőriznek

A sok visszaélés miatt és adategyeztetés céljából minden nyugdíjast felszólít a környezetgazdálkodás, igazolja, mi alapján jár neki az 50 százalékos szemétszállítási kedvezmény.

Tizenöten álltak sorban csütörtök reggel nyitás előtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál a Stefánián. Közben égett a vonal Csörög rovatunkban, annyian méltatlankodtak a szolgáltató eljárása miatt. Sokan kaptak felszólítást ajánlott levélben, hogy 5 munkanapon belül igazolják, jogosultak a nyugdíjaskedvezményre.

Megnéztük, a társaságnál hat ügyintéző pár perc alatt egyezteti az adatokat, aki sokat várt, az is 30-40 perc alatt végzett. Molnár István nem értette, miért kell az egész procedúra, ha egyszer 5 évvel ezelőtt, 62 évesen már túlesett rajta. Tóth Lajosnak másodszor kellett tegnap jönnie, mert a felesége nyugdíjas-igazolványát is be kellett mutatnia. Úgy látja, ha nincs más megoldás, ütemesen kellene behívni az ügyfeleket, hogy ne kelljen várakozni. Hiányolta a levélből, mi a teendő akkor, ha valaki mozgásképtelen, vagy éppen elutazott. Csak a figyelmeztetést látta, hogy ha valaki nem igazolja, mi alapján jár neki a kedvezmény, akkor azt megvonják tőle, és januárig visszamenőleg ki kell fizetnie a teljes árú szemétszállítást. Facsar Sándor az Olajos utcából szerdán „igazolta”, hogy 26 éve nyugdíjas, szerinte egyszerűsítené a dolgot, ha a közös képviselő bevihetné a dokumentumokat.

Olvasónk nyitott kapukat dönget, mert Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: ütemesen hívják be és ellenőrzik a több ezer szegedi nyugdíjast. Most a 6723-as irányítószámú városrészek lakói kerülnek sorra, nagyjából 8-900-an, utánuk a többiek. A mostani ellenőrzés célja az adategyeztetés, a nyilatkozat kitöltése a kedvezmény fenntartása érdekében, illetve a visszaélések kiküszöbölése. Elméletileg elég lenne egyszer igazolni, de gyakran a családok nem jelentik be a változásokat. Magyarán: az elhunyt nyugdíjas kedvezményével visszaélnek az örökösök, másutt a korábban egyedül élő nyugdíjashoz beköltözik a családja, és ezt elfelejtik jelezni a szolgáltatónak. A közös képviseleteket ebben a körben nem értesíti a társaság, mert személyes adatokat kell kezelni, illetve ezzel egyszerűsítik, gyorsítják az eljárást. Nem elég bemutatni a nyugdíjasszelvényt, helyette személyit és nyugdíjas-igazolvány kérnek.

Mivel a környezetgazdálkodás saját hatáskörben biztosítja hulladékszállításra az 50 százalékos kedvezményt, a jogosultságot az év bármely szakaszában joga van ellenőrizni. Akinél akadályba ütközik az igazolás, írásban kérelmezheti a határidő hosszabbítását, illetve meghatalmazottja eljárhat az ügyében. A határidő betartását indokolt esetben rugalmasan kezelik.

Szerző: Délmagyar.hu
Forrás: delmagyar.hu

Olvasta már?

A kerítés mennybe megy

Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottságában …