Home / RÉZANGYAL / Tóth Kata: Sokadszor – de nem utoljára – az előítéletekről…

Tóth Kata: Sokadszor – de nem utoljára – az előítéletekről…

Anyának volt egy 184 centis nagynénje. Vágyálma volt legalább a “sudár” kategóriába tartozni, de a csontozatát egy elefánt is megirigyelte volna. A korabeli – 1900-as évek első feléből származó – fotóiról is leordított, hogy van tükre, önkritikája, tökéletes ízlése és kellő mennyiségű pénze, de a nem volt – és máig nincs – az a jól szabott kosztüm, ami egy tramplit szilfidnek álcáz.

Anya Plóni (eredet Apollónia, a részleteket hanyagolom) néni ellentéte volt: 160 centis olyan apró csontokkal, hogy 150-nek nézett ki. Örököltem az alkatát. 4 centivel “magasabb” lettem, de általában annyit se néznek ki belőlem, hogy felérem a buszon a kapaszkodót. (Bőven felérem.  )

Aki nagy, az persze erős, a kicsi meg kizárólag gyenge lehet. Hát ja…

…és ennyit a termetről.

Jön a húzósabb; a származás, ezen belül a cigányok.

Van egy rakat teljesen ellenzéki, ám cigány-utáló ismerősöm. Leginkább nekik firkálok időnként előítéletes posztokat, hátha elgondolkoznak…

Múlt héten a budaörsi Tesco pénztárában felsejlett előttem Plóni néni. Nem kosztümben, hanem sötétkék, bő szárú nadrágban és világos, lezser blúzban. Nem szőkén, kék szeműen, világos bőrrel, hanem sötét hajjal, szemmel, bőrrel.
Semmi feltűnés, sőt! Meghúzta magát, láthatóan rúgta már eleget az élet, ha egy mód van rá, kerüli a konfliktusokat.
A szalagon alapvető kaják, üdítő.

Egyszer csak elnézett a fejem fölött (nem esett nehezére), kedvesen elmosolyodott és megszólalt:

– Azt kéred inkább? Már választottam neked üdítőt.

Mögöttem morgó hang felelt, hogy maradhat, a szalagon landolt egy ásványvíz.

A sokak által kizárólag a “cigánytrampli” jelzővel illethető hölgy riadt bocsánatkéréssel megkért, hogy engedjem át a párját.

A krapek max 180 tetkógyűjtemény, nem cigány, csak buta. Észben, intelligenciában a nő zsebre vágja, de arcán a származása, neveltetése, élete megaláztatásai, büszke lénye.

Nem, nem arra üszke, hogy cigány, hanem arra, hogy kitört az oláh cigány sorból. Ugyanakkor “tudja”, hogy helye a sarokban, mert ő “csak” egy cigány.

Egy szót se beszéltünk, ezt olvastam ki a tekintetéből.

Ez így nagyon nincs jól.

Szerző: Tóth Kata
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nő az esőben

Van pár dolog ezzel a döntővel kapcsolatban, amit az ember nem nagyon akart elhinni – …