Home / HÍR / Újabb emlékév a kertek alatt: lehet muszlimozni

Újabb emlékév a kertek alatt: lehet muszlimozni

Mátyás király közép-európai egységet megteremtve akarta védeni Magyarországot a török, muszlim terjeszkedés ellen – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Lendván, a Mátyás király-emlékév keretében nyílt kiállítás megnyitóján.

Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta: köszöntőjében kiemelte, hogy Hunyadi Mátyás ebben a törekvésében két példaképét, apját, Hunyadi Jánost és Luxemburgi Zsigmondot követte.”Bár történelmietlen a mai kort visszavetíteni a múltba, talán mégis van létjogosultsága a párhuzamnak” – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy Mátyás emléke az uralkodó jelentőségének köszönhetően nemcsak a magyarság, hanem a környező népek – csehek, szlovákok, szerbek – emlékezetében is élénken él. A kiállítás mostani helyszíne, Lendva kapocs lehet a muravidéki magyarság és a szlovénok felé is, hiszen a szlovén hiedelemvilágban is fennmaradt Mátyás király alakja – mondta.

Az államtitkár hozzátette: Hunyadi Mátyás neve az idők távlatából arra emlékeztet, hogy egységben rejlik az erő, és hogy jövőnket csak mi magunk építhetjük, de együttműködésben a körülöttünk élő népekkel.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Mimagyarok, szabharc: Orbán Viktor levelet írt lengyel barátjának

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének …