Home / HÍR / Vajon elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai politikai pártcsaládjában?

Vajon elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai politikai pártcsaládjában?

A Magyarországgal foglalkozó európai parlamenti jelentés közelgő plenáris vitájáról közölt cikket hétfőn a Financial Times című brit üzleti-politikai napilap.

Az Orbán Viktor uniós szövetségesei türelmetlenek című írásban a lap arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése kedden Orbán Viktor részvételével vitát tart, majd szerdán szavaz a Magyarországról szóló legújabb jelentésről.

A cikk szerzője szerint a kérdés az, vajon elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai politikai pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP). Mehreen Khan szerző szerint “nem minden jobbközép politikus örül annak”, hogy meg kell osztania a politikai platformot a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor “növekvő önkényuralmi rendszere”, valamint az, hogy “kóstolgatja” az unió liberálisait és föderalistáit, erősen megosztotta az EPP-t nyolc hónappal az európai parlamenti választásokat megelőzően – állította a kommentátor.

Az cikk szerint Orbán Viktor kockázatot jelent Manfred Weber, az EPP jelenlegi európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének csúcsjelölti kampányára nézve, amellyel a jövőre esedékes EP-választásokra készül. A brit lap azt írta, egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint Weber egy múlt heti telefonbeszélgetésben az “Állítsuk meg Brüsszelt” kampány lecsendesítésére szólította fel a magyar miniszterelnököt. A keddi vita jól mutatja majd, Orbán mennyire tolta ki az EPP határait – vélekedett a szerző.

A Magyarországról szóló különjelentés megszavazásától függetlenül Orbán Néppártból való “kirúgása” továbbra is összehangolt erőfeszítést igényelne a csoporton belül – tette hozzá.

Fotó: MTI Archív

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Mimagyarok, szabharc: Orbán Viktor levelet írt lengyel barátjának

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének …