Home / HÍR / Valaki szórakozhatott Salisburyben a “novicsokkal”

Valaki szórakozhatott Salisburyben a “novicsokkal”

A BBC által idézett rendőrségi források szerint lehet, hogy átverés volt az a hétvégi incidens, amely a délnyugat-angliai Salisbury városában, az egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal ellen tavasszal elkövetett mérgezéses támadás helyszínén történt.

A város Prezzo nevű étteremében a hatósági megfogalmazás szerint vasárnap este “egészségügyi incidens” volt, miután egy nő és egy férfi rosszul lett. A hatóságok azonnal lezárták az éttermet és kordonokkal kerítették el a környék utcáit. A helyszínre vegyvédelmi öltözetet viselő egységek is kivonultak, és a két embert Salisbury kórházába szállították, ahol elsősorban azt vizsgálták, hogy nem a Novicsok nevű, még a szovjet időkben kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal kerültek-e érintkezésbe.

A Salisburyben történt vasárnapi éttermi incidens után, éppen ezen előzmények miatt a brit rendfenntartó, vegyvédelmi és egészségügyi szolgálatok óriási erőket felvonultatva léptek akcióba, bár a kórházi kivizsgálás hamar megállapította, hogy az étteremben állítólag rosszul lett férfi és nő sem a Novicsok hatóanyaggal, sem más méreggel nem került érintkezésbe.

A férfi, a 42 éves Alex King már 2006-ban is a brit lapok címoldalára került, amikor a londoni West End híres bemutatómozijában, az Odeonban fogadásból, a biztonságiakat kijátszva beférkőzött egy filmbemutató gála sztárjai közé, ahol kezet rázott és röviden szóba is elegyedett Károly trónörökössel, a rendezvény díszvendégével. King a mutatvánnyal saját állítása szerint 100 ezer fontot (több mint 36 millió forintot) nyert. Kinget két évvel korábban, gyermekekről készült szeméremsértő fotók terjesztéséért elítélték.

A vasárnapi incidensben részes nő a BBC értesülése szerint King felesége, a 30 éves orosz-izraeli Anna Shapiro, aki a The Sun című brit bulvárlapnak a héten azt mondta, hogy “az orosz állam” akarta őket megmérgezni patkányméreggel. A kórházi vizsgálat azonban ezt nem igazolta, és a sztori azóta lekerült a The Sun online felületéről.

A területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség nevek említése nélkül közölte, hogy az éttermi incidensben részes nőt már kihallgatta, és a következő lépés a férfi kihallgatása lesz. A BBC által szerda éjjel idézett rendőrségi források szerint a hatósági vizsgálat valószínűleg kiterjed arra is, hogy nem átverésről volt-e szó. Az ügyben eddig nem történt őrizetbe vétel.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …