Home / HÍR / Vasárnap éjfél körül várható előzetes eredmény

Vasárnap éjfél körül várható előzetes eredmény

Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda (NVI) várakozása szerint – közölte az iroda elnöke.

Pálffy Ilona szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.
Közölte, a végleges eredményt azonban csak jövő szombatra várják, mert addig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is, legkésőbb szerdáig. Az innen beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat pedig majd szombat délelőtt keverik be – az átjelentkezéses szavazatokkal együtt – az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba.
Ez azt jelenti, hogy szombat késő délután, vagy este teszik közzé a végleges eredményeket – mondta. Hozzátette: bízik abban, hogy a levélszavazatok feldolgozásával is végezni tudnak szombatra.

Pálffy Ilona kitért arra is, ahol szoros a verseny, ott az NVI már vasárnap jelezni fogja a honlapján, hogy megfordíthatják az eredményt a máshol átjelentkezéssel leadott, valamint a külképviseleteken leadott szavazatok.

Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe a vasárnapi országgyűlési választásra. Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település vagy fővárosi szavazókerület névjegyzékébe. a négy évvel ezelőttihez hasonlóan most is nagyon sok kérelem érkezett az utolsó órákban, ezért volt szükség arra, hogy 17 óráig meghosszabbítsa az átjelentkezési határidőt. Összesen 212 259 átjelentkező van, közülük 200 041 “valódi” átjelentkező, 12 218 ember pedig olyan szavazatszámláló bizottsági tag, aki kérte, hogy a feladatteljesítése helyén szavazhasson. A legtöbben – 350-en – Debrecenből kértek átjelentkezést más településre. Négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak átjelentkezéssel. A legnagyobb szavazókör így a XI. kerület átjelentkezőket is fogadó szavazóköre, a legkisebb pedig a Zala megyei Iborfián található, ott mindössze 10 választópolgár van. A magyarországi választók száma 7 875 505, közülük átjelentkezéssel szavaznak 200 041-en, a 118 külképviseleten pedig 58 310-en. Levélben szavaz 378 449 választópolgár. Összesen 8 253 954 választópolgár szavazhat.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Hacsek, a taxis

– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy már hetek óta nem láttam, hála Istennek? – …