Home / HÍR / Végre egy olyan szoborállításos hír, ami nem Horthyról szól

Végre egy olyan szoborállításos hír, ami nem Horthyról szól

Szobrot állítottak Németh Pál mesteredző, a “dobópápa” tiszteletére szerdán Szombathelyen.

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a Szombathelyi Dobó SE kilencedik alkalommal rendezte meg a Németh Pál Emléknapot, ezzel is tisztelegve a 2009-ben elhunyt szakember életműve előtt.  A program kora délután, a Sugár úti Dobócentrumban a hagyományos páros kalapácsvető versennyel kezdődött, majd az eredményhirdetést követően leleplezték Németh Pálnak a dobókörre néző, bronzból készített mellszobrát, Kékesi Gábor körmendi szobrászművész alkotását.

Németh Pál 1937. június 20-án született Szentkirályon. Fiatalon kosárlabdázott, majd 1956-ban Angliába távozott, 1958-ban amnesztiával tért haza. 1965-ben áttért a röplabdára és a kalapácsvetésre. 1975-ben fejezte be sportpályafutását. Edzősége alatt több olimpiai, Európa- és világbajnoki érmes dobót nevelt – többek között Pars Krisztiánt, Gécsek Tibort, Horváth Attilát, Németh Zsoltot. 1989-ben hivatalosan nyugdíjba vonult, de folytatta az edzői munkáját. 1998-ban az év edzőjévé választották. 2009-ben hunyt el.

Fotó innen
 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a …