Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Veszélyt jelent-e az elnök mentális állapota?

Veszélyt jelent-e az elnök mentális állapota?

“Veszélyt jelent-e Donald Trump mentális állapota? Az orvosszakértőknek mérlegelniük kell” címmel érdekes cikket közölt az NBC News. A szerző Bandy X. Lee pszichiáter, aki a cikkben is emlegetett könyv szerkesztője volt. Mivel éppen ma válogattuk be cikkajánlónkba a “Valóban kezelik Orbánt? Hajmeresztő listát tettek közzé a tüneteiről” című anyagot, gondoltuk, gyorsan lefordítjuk:

Az orvostudomány mindenkivel egyenrangúan bánik, az elnök (vö. Donald Trump) is abba a helyzetbe kerülhet, hogy nem tudja kontrollálni saját állapotát.

Trump elnök temperamentuma mindig is része volt politikai márkájának. Attól függően, hogy kik kérdeztek, vagy üdítően őszinte, vagy döbbenetes, „nem elnöki” módon reagál. De az elnök bírálói egyre inkább távolodnak retorikájának kritikájától, és inkább hivatali alkalmassága miatt aggódnak. Több hír, valamint számos Twitter-üzenet után a megkérdezték a mentálhigiénés szakembereket, és arra jutottak, hogy Trump továbbra is hisz minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméletekben.

Az Egyesült Államok történetében először fordul elő, hogy mentális egészségügyi szakemberek egy csoportja komolyan aggódik az elnök miatt. Nem a különcsége miatt, megnyilvánulásai sokkal inkább hajaznak azokra a pácienseikre, akik többnyire erőszakos elkövetők. Ilyenből akad bőven a praxisukban – de nem ebben a pozícióban. Az Egyesült Államok számára ez példátlan, noha a világ sok részén már volt ilyen – a végeredmény mindenhol egyöntetűen pusztító.

Egy csoport az aggodalmait könyv formájában is megfogalmazta. A “Donald Trump veszélyes ügye: 27 pszichiáter és mentális egészségügyi szakértő értékeli az elnököt” című könyv azonnal bestseller lett. Pár nap alatt kifogytak belőle a nagy üzletek raktárai. Az ország egyik legnagyobb kiadója nem tudott lépést tartani az igényekkel. Nyilvánvaló, hogy a szakemberek aggodalmaira a nagyközönség azonnal rezonált.

Így vagy úgy, a Trump-elnökség következményei mindenkit érintenek, és ez hatással van a saját mentális egészségükre is.

Az egyik dolog az, hogy az amerikaiak kimerültek. A 24/7-es hírciklus (egész héten, egész nap ömlenek a hírek) is okozhatja ezt, de lehetséges egy másik magyarázat. A betegség zavarba hozza az egészségeseket. A mentális betegségben szenvedő személy társasága gyakran előidézi azt, amit “megosztott pszichózisnak” neveznek.

A politikának semmi köze az orvostudományhoz, ezért egy liberális egészségügyi szakember sem hagyja figyelmen kívül a páciense vesekövét, csak azért, mert az republikánus. Hasonlóképpen, az egészségügyi szakemberek másokon nem diagnosztizálnak májrákot, mert az mondjuk az elnököt sújtja. Amikor egy betegség jelei nyilvánvalóvá válnak, természetes, hogy az orvos kivizsgálást javasol. De amikor a betegség olyan mértékig elhatalmasodott, hogy hatással van az egyén feladatának ellátására – és egyes esetekben károkat okoz a tömegeknek is –, akkor a szakembereknek kötelességük meghúzni a vészharangot.

Az ember lenyűgözően alkalmazkodó faj. Azonban amikor a mechanizmusok csődöt mondanak és elérik a rendellenesség állapotát, a fajta és sokszínűség képessége csökken, és a viselkedés nagyon kiszámíthatóvá válik. A rugalmasság csökkenése ugyanolyan konzisztens a rossz szívben, mint a rákos sejtben vagy a rendezetlen emberi elmében.

Ebben a kontextusban kell megnézni Trump legújabb tetteit. Robert Mueller speciális ügyvéd vizsgálatának tárgya nem csak a büntetőjog; ahogy Trump egyre inkább összezavarodik, mentális stabilitása valószínűleg kárt szenved, és ezáltal a közösség stabilitását is veszélyezteti. A mentális károsodás és a bűnösség nem zárják ki egymást, e két dolog együttes megvalósulása különösen veszélyes lehet. Trump a rendellenes körülmények között jelentős hiányosságokat és pszichológiai fogyatékosságokat mutatott, alig képes megbirkózni a kritikákkal vagy az elképesztő hírekkel. Feltételezhetően a további stresszorok rosszabbá teszik állapotát. Eddig a jelek szinte túl kiszámíthatóak voltak.

Nem veszi igénybe mentális egészségügyi szakembereket, mert akkor kiderülne, hogy az elnökség hivatala egy személyben veszélyt jelent mindenki számára. Amit a mentálhigiénés szakértők fel tudnak felajánlani, az annak publikálása, hogy ezek a jelek valódiak, s csak a jéghegy csúcsát jelentik, és hogy a minták jelzik a sürgős értékelés szükségességét.

Egyszerűen fogalmazva: Trump állapota már meghaladta a megszokott értékelési küszöbértéket. Csak néhány jel, amelyek miatt vörös zászlót lengetnek: verbális agresszivitás, a szexuális zaklatók felmagasztalása, erőszakos viselkedés, vonzódás az erőszakhoz és az erőteljes fegyverekhez, valamint az ellenséges nemzetek nukleáris erővel történő fenyegetése. Az erőszakkal szorosan összefüggő sajátosságok közé tartoznak a következők: impulzivitás, bizonytalanság, paranoia, a reális valóságérzékelés hiánya és a következmények rossz megértése, empátia hiánya, haragos reakciók és az állandó erőfeszítés az erő fitogtatására. Ezek a tulajdonságok zavarják a racionális gondolkodás képességét, a szükséges információ vagy tanács figyelembe vételét, a következmények mérlegelését és a valóságon alapuló, megbízható, logikus döntéseket.

Az ártalom kockázatának vizsgálata a rutin része, és vannak olyan lépések, amelyeket követni kell, amikor úgy tűnik, hogy valaki veszélyt jelent, különösen, ha az a fegyverekhez való hozzáféréssel is bír. Vészhelyzetben nem szükségeltetik az, hogy az illető kezelés alatt álljon, sem a hozzájárulás. Az etikai kódex megköveteli a kezelést.

Az orvostudományban a mentális károsodás ugyanolyan súlyosnak tekinthető, mint a fizikai károsodás: ugyanúgy rombol, akár objektíven megfigyelhető, akár megbízhatóan, standardizált értékeléseken alapul. A mentálhigiénés szakemberek rutinszerűen ellenőrzik a bírókat és egyéb jogi személyiségek alkalmasságát, és ajánlásokat tesznek azzal kapcsolatban. A legtöbb esetben a bíróságok, ebben az esetben pedig a politikai testület dönt.

Már többször felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök szabadon akadályozhatja az igazságosságot, amikor szükségesnek tartja, következmények nélkül hazudhat, nem kell aggódnia a lehetséges következmények miatt.

De az orvostudomány – mint említettük – pártatlan és nem tekintélyelvű: az elnök hamarosan rájön, hogy nem tud elbújni saját állapota elől.

 

 

 

 

Szerző: Huppa.hu
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Az igazság halála

Kérem, reggel kinyitottam a csapot, egy Orbán Flóra jött ki belőle, kinyitottam a konyhaablakot, ott …